Planeten Mars och Klimatet

mars

Jag har tipsat om The Boston Globe och den fantastiska sammanställning av bilder om aktuella händelser som de uppdaterar nästan dagligen. Nyss hittade jag dessa bilder från Mars på deras hemsida, fotografierna är från en satellit som snurrar runt planeten och fotograferar dess yta. Man kan ju fundera på om det är såhär jorden kommer att se ut efter att klimatförändringarna tagit kål på allt liv? Nu ska man kanske inte vara en sådan dysterkvist, men nog kan man få sig både en och annan fundering i alla fall. Det är uppenbart att det har funnits vatten på Mars, det är också

troligt att det funnits någon form av liv. Vad det är som tagit död på planeten vet vi förstås inte, och det är trots allt inte helt otroligt att det fortfarande finns vatten/is och att någon form av liv kan finnas under ytan. Vill du se fler bilder så besök The Boston Globe, passa också på att favorit-
markera sidan så du har adressen kvar.

Kanske är det detta klimatmötet i Köpenamn handlar om?

intressant Andra om: , , , , , , , svd dnsds t anders annarkia rödam k&å loke hampus scraber

  3 comments for “Planeten Mars och Klimatet

 1. Simon
  8 november, 2009 at 14:53

  kanske naturliga variationer av ständiga klimatförändringar tog död på livet på Mars kan mycket möjligt ha varit så.
  verkar som om jorden kanske går samma väg till mötes o den här gången är det vi människor som förstör mycket o de naturliga klimatförändringarna gör sitt också.

 2. Apan
  8 november, 2009 at 20:27

  Med tanke på att tidigare klimatfluktuationer som varit mycket mer drastiska än idag inte varit i närheten av att utrota livet på jorden känner jag mig faktiskt helt säker.

  Intressant är också att det tidigare under mänsklighetens historia varit varmare idag utan någon massdöd eller något liknande. Exempelvis har man haft odlat vindruvor i England under tidiga medeltiden; vindruvor tål inte frost och kan inte odlas där idag.

  Mycket fina bilder dock.

 3. Joop
  10 november, 2009 at 11:52

  Jag har en sådan minnesbild (troligen från (National Geographic) , att Mars har en så pass svag magnetosfär , att Mars så att säga ”orkar” inte upprätthålla tjockare atmosfär , pga solvindarnas bombardemang. Även om den här minnesbilden inte vore helt riktig , bör man ändå fundera om varför Mars har tappat sin atmosfär till en sådan grad att lufttrycket i Mars är ca 6% av Jordens.

  Om det är så , att Mars har tidigare haft en tjockare atmosfär men inte nu längre , bör man då fråga sig vad som är vitsen med ”terraforming”. Terraforming är en teoretisk koncept där man med olika medel skulle återskapa Mars -atmosfären så att den skulle likna Jordens. Men om Mars har en gång tappar atmosfären , varför ska man tro att den inte skulle göra det igen efter terraforming ?

  Inte för att terrafoming Mars vore den största valteman , men bara ett påpekande om att konceptets logiska genomförbarhet är bristfällig.

Comments are closed.