Café Tranan och Observatorielunden – Dagens bild – Stockholmiana

Som alla vet så brukar jag knalla runt i Stockholm och fotografera lite då och då. Nu har det varit stiltje på den fronten i några dagar, och är det någon som följer SMHI:s rapporter så inser ni varför. Men idag stack jag in en sväng till stan och tog en promenad från Karlberg, via Odenplan och Observatorielunden, för att sedan knalla till tåget.

Jag är ju uppväxt på Upplandsgatan inte långt från Odenplan, där tittade jag och min familj på Luciatåget på vintrarna då Stockholms lucia drogs av häst och vagn, så länge sedan är det. Café Tranan har alltid varit ett begrepp, det startades 1929 och då jag växte upp i slutet av fyrtiotalet och på femtiotalet så var det ett ölcafé. Gubbarna satt där inne och drack pilsner, möjligen hade någon med sig en flaska och blandade till en kaffekask, men jag kan inte säga att jag vet det.

Vi ungar tyckte att det var både lite spännande och lite läskigt, gubbarna kunde vara lite oberäkneliga även om de ofta var rätt så oförargliga. Idag tycks Tranan ha blivit någon sorts kvarterskrog nästan, med hemsida och allt. Av lätt insedda skäl så gick jag inte på lokal och drack öl på den tiden, men jag undrar om jag inte ska testa hur ölen smakar hos dem inom kort. Men det finns kanske någon som har testat och som kan skvallra?

Den andra bilden är tagen uppe på Observatorielunden, mot min skola som ligger strax till höger om Engelbrektskyrkan på bilden. Backen ner mot plaskdammen nyttjade vi ungar på vintern, vi åkte oftast på bara byxbaken, det får nämligen inte gå fort nedför den branten, hög fart är förenat med livsfara. 1952 eller 53 så fick brandkåren fiska upp undertecknad en bit ner i backen. Staden ogillade åkandet och hade satt upp ett trästaket mitt i backen. Vi ungar duckade under staketet när vi åkte, men själv hamnade jag snett och tog emot med vänsterfoten mot staketet mitt i backen. Jag kom vare sig upp eller ner efter det. Men brandsoldater var snälla även på femtiotalet. Jag har för mig att jag fick gå med foten i ett paket ett tag..

it Andra om: , , , , , , , , ,

  4 comments for “Café Tranan och Observatorielunden – Dagens bild – Stockholmiana

Comments are closed.