Café Tranan och Observatorielunden – Dagens bild – Stockholmiana


Som alla vet så brukar jag knalla runt i Stockholm och fotografera lite då och då. Nu har det varit stiltje på den fronten i några dagar, och är det någon som följer SMHI:s rapporter så inser ni varför. Men idag stack jag in en sväng till stan och tog en promenad från Karlberg, via Odenplan och Observatorielunden, för att sedan knalla till tåget.

Jag är ju uppväxt på Upplandsgatan inte långt från Odenplan, där tittade jag och min familj på Luciatåget på vintrarna då Stockholms lucia drogs av häst och vagn, så länge sedan är det. Café Tranan har alltid varit ett begrepp, det startades 1929 och då jag växte upp i slutet av fyrtiotalet och på femtiotalet så var det ett ölcafé. Gubbarna satt där inne och drack pilsner, möjligen hade någon med sig en flaska och blandade till en kaffekask, men jag kan inte säga att jag vet det.

Vi ungar tyckte att det var både lite spännande och lite läskigt, gubbarna kunde vara lite oberäkneliga även om de ofta var rätt så oförargliga. Idag tycks Tranan ha blivit någon sorts kvarterskrog nästan, med hemsida och allt. Av lätt insedda skäl så gick jag inte på lokal och drack öl på den tiden, men jag undrar om jag inte ska testa hur ölen smakar hos dem inom kort. Men det finns kanske någon som har testat och som kan skvallra?

Den andra bilden är tagen uppe på Observatorielunden, mot min skola som ligger strax till höger om Engelbrektskyrkan på bilden. Backen ner mot plaskdammen nyttjade vi ungar på vintern, vi åkte oftast på bara byxbaken, det får nämligen inte gå fort nedför den branten, hög fart är förenat med livsfara. 1952 eller 53 så fick brandkåren fiska upp undertecknad en bit ner i backen. Staden ogillade åkandet och hade satt upp ett trästaket mitt i backen. Vi ungar duckade under staketet när vi åkte, men själv hamnade jag snett och tog emot med vänsterfoten mot staketet mitt i backen. Jag kom vare sig upp eller ner efter det. Men brandsoldater var snälla även på femtiotalet. Jag har för mig att jag fick gå med foten i ett paket ett tag..

it Andra om: , , , , , , , , ,


4 svar till “Café Tranan och Observatorielunden – Dagens bild – Stockholmiana”

  1. Men jag vill påstå att Café Tranan är ett exempel på en av de stora politiska skamfläckarna i modern Stockholmshistoria. Något som givetvis kräver en förklaring.

    De gamla Ölcaféerna ansågs som något fult en gång i tiden. Här satt gubbarna och drack sin pilsner redan tidigt på förmiddagen. Hit gick arbetare och åt både frukost och lunch (fast oftast utan pilsner). Och de här företagen styrdes oftast av gamla tanter som kunder hantera både fyllickar och andra. Samtidigt var de ”ett andra hem” för många pensionärer och andra kringboende.

    Men – den moderna alkoholpolitiken från 1970-talet krävde att de skulle väck. Så de gamla tanterna som drev just Café Tranan ansökte gång på gång om att få utvidga sortimenetet med starköl och vin. För att kunna utvidga matsedeln och öppettiden. Men utan framgång. Stadens myndigheter nekade. Så till slut sålde tanterna till ”nya och moderna människor”. Som omedelbart förändrade konceptet. Och som omedelbart fick rättigheter till att sälja inte bara starköl och vin. De fick rätt att sälja brännvin och till att hålla öppet ”halva natten”. Så snart som det inte skulle vara ölcafé längre.

    Vilket innebar att de gamla ”gubbarna” inte längre var välkomna på sjappet. Här skulle det vara ”moderna och flonga” ungdomar. Här skulle det vara moderna tider. Men det värsta av allt var att – DETTA VAR DEN OFFICIELLA POLITIKEN från den tiden.

    Samma hände på många andra av stadens gamla ölcaféer. De blev helt enkelt ihjälslagna av den tidens politiker. Allt under alkoholpolitikens (”läs renlevdnadens”) fana. Detta minns jag mycket väl, bland annat därför att jag själv var ”stammis” på Tranan på den tiden. Och jag minns mycket väl tanternas kamp mot övermakten. En övermakt som i huvudsak kan förkortas med ett (s) som i ”Betongsosse”.

    • Tack för påminnelsen! Jag tror att jag läst om det där någon gång, och det var inte bara Tranan som rök, det var flera ölhak på söder som försvann oxo. Jag minns ett nere vid Hornstull, men inte vad det hette..

      • Vid Hornstull, då antar jag att du tänker på Tjoget. Långholmsgatan 20.

  2. Samma hände i Gbg.
    Sveriges största köpcenter är byggd på gamla ölsjapp.

    Klassiska namn som ”Halta Lottas Krog” försvann från stan.

    Striden rasar nu om krogarna skall vara öppna hela eller halva natten.

    Men jag klarar mig nog ändå.