Branden i Tyresta nationalpark 1999


Eftersom jag sparar mina bilder även i kronologisk ordning, bitvis i alla fall, så hittade jag idag bilder som visar vad jag själv gjorde för exakt tio år sedan. Jag var nere i Tyresta nationalpark för att för att se hur mycket naturen hade återhämtat sig sedan den förödande branden åt 1999.

På dessa bilder syns inte speciellt mycket av återhämtningen, det är förödelsen som syns. Men mossan hade börjat återkomma och viss växtlighet var redan igång. Samtidigt så var det svårt att gå för träd hade fallit till höger och vänster och personalen i Tyresta hade sågat upp så att man utan att utsätta sig för större faror kunde vandra från Åva upp mot Tyresta by.

Jag minns inte idag om den person som polisen ansåg vara den som hade orsakat branden dömdes eller hur det var, det är ju trots allt tretton år sedan det brann. Men jag har bilder som jag tog från mitt vardagsrumsfönster ungefär 12-13 kilometer från branden, men jag hittar dem inte just nu. Så var det med den kronologiska ordningen…

Nu säger naturvänner att det är bra att det brinner i skogar lite då och då, och det kan ju vara sant, men för oss som

brukade gå den vägen in i skogen så skapades bara sorg, en riktig sorg. Det är svårt att glädjas åt växer som ”Brandnävan” och allt vad de heter om man inte är botaniker. De intryck som förmedlas är bara förstörelse, och ingenting annat.

Men nu när jag tittar på ett antal bilder från branden så beslöt jag mig för att göra om den här promenaden. Något ytterligare år efter att dessa bilder togs så var det mängder av träd och buskar som hade återkommit. Jag är rätt så ofta nere i Tyresta men efter branden har jag valt att besöka de obrända delarna av parken. Just nu ser jag fram emot att besöka Stensjön en natt, det skulle vara trevligt att höra storlommens ödesmättade revirläte samtidigt som man eldar på morgonkaffet i Trangiaköket.

Tyvärr så är det fiske-
förbud i området, annars skulle det vara skojigt att testa om man fick öringen att nappa. Men det är förstås hemligt, som så mycket annat som är roligt…

it Andra om: , , , , , , , , ab dn svd


2 svar till “Branden i Tyresta nationalpark 1999”

    • Det vet jag inte, det var en annan av sjöarna som jag syftade på. Men det är inte orimligt. Men det är ett naturreservat, med de regler som tillhör sådana. Man kan på goda grunder anta att folk som ser fiske i sjöarna använder sina mobiltelefoner..