Botkyrka kyrka, mest sedd av alla? Dagens bild

Idag har jag varit i Botkyrka och tittat på en av landets mest intressanta kyrkor. Förr hette den Bothwidiia Kirkia efter martyren och helgonet St Botvid. På tornet sitter siffrorna 1128 och de härstammar från den tid då Botvids bror uppförde en stavkyrka på platsen.

Jag kom dit lagom till att högmässan tog slut och räknade till fjorton gudstjänstbesökare. Kyrkan står som ett väl underhållet fornminne och alla som åkt Essingeleden söder om Stockholm har sett den. Själv ska jag återvända dit nästa gång de spelar Bach på kyrkorgeln, ett mycket välljudande instrument.

Skulle jag drista mig till att göra en skala över sevärda kyrkor så kommer denna mycket högt på listan. Man bör absolut svänga av Essingeleden för att titta närmare på den. Som vanligt har jag lagt upp några bilder på Bilderblogg.se för dem som inte kan ge sig till tåls.

it , , , , , ,

  7 comments for “Botkyrka kyrka, mest sedd av alla? Dagens bild

 1. Pingback: Bengt
 2. Bertil
  29 augusti, 2010 at 22:01

  En mycket vacker kyrka.

  Vapenhusets trätak har utsmyckats av Sven X-et Eriksson, som föddes i Tumba.

  Orgeln, med 31 stämmor, är inte så gammal. Den kom dit vid restaureringen som gjordes 1977 och 1992 byggdes den om och fick 5 stämmor till.

  Under renoveringen hittades ett gammalt skelett i Vapenhuset. Arkeologer konstaterade att det var resterna av en kvinna och att det troligen var kyrkobyggarens hustru.

  För övrigt den kyrkan gifte jag mig i.

  • 29 augusti, 2010 at 22:06

   Skelett? Huga… Annars finns det gott om sådana på kyrkogården.. :-)

   Såg du inte Bilderblogg?

   • Bertil
    29 augusti, 2010 at 22:38

    Jo jag tittade på bilderna, och trotts att det snart är 20 år sedan jag var i mina hemtrakter kände jag igen mig.

    Botvids bror byggde en träkyrka på fädernegodsets, Hammarby gård, och Botvids kvarlevor flyttades dit från Säby kyrka (Salem) c:a 1129 i närvaro av biskoparna Henrik av Uppsala och Gerdner av Strängnäs.

    Träkyrkan ersattes under 1170-talet av en stenkyrka som invigdes 1176.

    Jag har också för mig att man använde limpor för att tvätta kyrkan vid renoveringen, men jag kan inte hitta några uppgifter om det så det kan vara mitt minne som spelar mig ett spratt.

    Det finns en kyrka i Stockholm som jag kallade för min kyrka när jag var liten, den har två torn (den enda i Sthlm med 2 torn om jag inte misstar mig) och ligger på ett berg som till större delen består av parkmark. Kyrktuppen som sitter på det ena tornet blev Årets Kyrktupp 1995. Även den är värd ett besök.

    • Christer W
     30 augusti, 2010 at 19:47

     Nej ditt minne spelar dig inget spratt, så vitt jag vet så används fortfarande bröd vid rengöring av gamla målningar.

 3. 30 augusti, 2010 at 01:18

  Jepp, kyrkan är fin. Jag besöker rätt ofta kyrkogården där mina gamlingar ligger begravda.

  Du kunde ha ”svängt” förbi mig och tagit en fika :-)

 4. Christer W
  30 augusti, 2010 at 11:50

  Essingeleden, för oss som åker där ofta är det E4. Ofta lyssnar vi på radion om rapporter på störningar på E4:an vid avfarterna till Skärholmen, Slagsta och Tumba

Comments are closed.