Bildkonvertering, Internetberoende & Dagens bild


Tycker man att det är roligt att fotografera och samtidigt vill förvara och/eller behandla sina bilder på sin dator så stöter man ständigt på problem i varierande grad. Själv sitter jag och konverterar bilder från Kodaks Photo-CD till JPG, tämligen omständigt om man inte har lust att lägga ut 5-600 kronor på tämligen enkla köpeprogram.

Jag kan ju inte påstå att jag överför PCD-filer till JPG särskilt ofta, men då det sker så är det frustrerande, framförallt om man har en bunt CD där vanlig film framkallats, digitaliserats och sedan överförts till foto-CD. Ett påtagligt irritationsmoment är också att bildbehandlingspro-
grammens rattar och kranar är tämligen verkningslösa på just den bildkategorin. En digital-
kameras bilder är lätt att ställa färgbalansen på, men så är det inte på gamla Kodak-bilder.

Men så är väl också Kodak något som snart skrivs in i fotohistorien för gott och som sedan bara står att finna just i historieböcker, men visst, jag saknar ofta Tri-X, det erkänns.

Själv använder jag ett program som heter Easy2Convert för att omvandla Kodaks digitalbilder till JPG, att köpa pro-versionen känns inte särskilt aktuellt. Det räcker ju med allt annat som man måste betala för om man vill ha en praktisk funktionalitet. I gam-
mal hederlig DOS så skulle jag vilja skriva copy *.pcd Q:\bild\*.jpg och så – Poff! Men icke, till detta krävs en köpe-
version, möjligen är jag för snål eftersom man kan få den funktionen om man hostar upp cirka hundra dollar.

Själv köpte jag nyligen Breeze Browser Pro, ett program för att skapa webbfotogallerier. $69 kostade det, men jag har ännu inte lyckats ställa formatet för bilderna i galleriet, ändå så är jag nog mer datorvan än många andra som håller på och grejar med bilder och datorer. Nåja, jag har bara tre Foto-CD kvar att konvertera så risken finns att jag kommer droppa en del bilder på bloggen den närmsta tiden.

Jag har just läst i bladen att Internetberoende förminskar hjärnan, jag vet inte men jag tror att detta beroende torkar ut skallen, och/eller att den krymper till en hasselnöts storlek. Det tycker jag märks på kommentarerna när jag skriver sanningen om Sverigedemokraterna…

it Andra om: , , , , , , svt sr svd dn


11 svar till “Bildkonvertering, Internetberoende & Dagens bild”

   • Nja. Det där tror jag nog är på den italienska sidan precis innan tunneln. Fast du borde ju veta bäst, men kanske minns du fel. Här är länk till Google Maps där jag tror bilden är tagen: http://g.co/maps/7xytf

      • Nope, det enda jag minns är att vi passerade 2500 höjdmeter, som jag minns det är bilden tagen just efter passagen. Det låg en restaurang där, möjligen oxo en bensinmack. (Europas högsta?). Har några bilder på en skylt som deklarerar 2500+ nåt..

 1. Vem saknar inte ibland Tri-X?
  Fota i nära nog obefintligt ljus, med kameran, sovjetisk Zenit, senare Pentax Spotmatic och Canon Dial, stöttad mot närmaste någorlunda fasta föremål, framkalla i 30+ minuter i utspädd D-76 vid 30 C(somna helst inte med den gamla Paterson-dosan på knäet)
  Att få några bilder att vara nöjd med mot slutet av natten gjorde det lättare att gå upp och gå till jobbet ett par timmar senare.
  Möjligen har du och jag, Jinge en gemensam nostalgisk syn på foto.