Bilder från Landsort (Dagens bild)För några dagar sedan så hörde jag på radio att det var extremt ont om Ejder i Stockholms utskärgård. Själv vet jag inte hur det var för tjugo år sedan, men 2010 fanns de ute på Landsort i alla fall. Om det var mycket eller lite vet jag inte, men några år tidigare så var det mycket gott om dem, men sådant kan ju bero på att jag var på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Det är lite lustigt, jag gjorde just i ordning ett bildgalleri från Landsort, jag har med bilder på Ejder från 2010 och en av bilderna visar 11 honor med 14-15 ungar och en (1) hane. Om de andra hanarna ruvade på äggen vet jag inte, eller så var hanen på bilden en ovanligt flitig individ. Jag vet inte tillräckligt om ejder för att ha koll på deras vanor.

Vill du se fler bilder från Landsort så kan du klicka här!

it Andra om: , , , , , , , ab sr12 svd1 dn123 gp


8 svar till “Bilder från Landsort (Dagens bild)”

  1. Här i S:t Anna skärgård har ejderbeståndet också minskat dramatiskt. Förr så här års var fjärden full av hoande ejdrar, ett kärt vårtecken. Nu är det bara några enstaka par på vattnet. Forskarna har inget klart svar på varför dessa fåglar näst intill har försvunnit.

    • Ja att det är miljön som ändrats är väl klart, eller så har just ejderstammen drabbats av ngn sjukdom. Jag vet inte om du kikade på bilderna, men på en bild har jag 26 (tjugosex) ejdrar inklusive småttingarna.. Det var två somrar sedan om en månad. Jag ska när-som-helst dra ut till Landsort igen och då ska jag kolla noga och fråga lokalbefolkningen.

  2. Kan det ha hänt något på bottnarna i Östersjön? Ejdern dyker efter musslor på några tiotals meters djup, men skadas musselbestånden (av syrebrist pga övergödning kanske?) kommer även ejdrarna att ligga illa till. Men jag vet inte om den spekulationen stämmer.

  3. Jag har varit ute på Landsort en gång för många år sedan, känner att jag måste åka tillbaka ut någon dag när det blivit varmt. Jag minns att det var mycket ejder och att de samlandes i en stor flock en bit utanför ön, men så är det inte längre. Men de måste väl redan ha startat häckningen, om det blir någon? Fina bilder är det i alla fall, man längtar.

    • Några bilder och en massa kort, som det brukar bli för alla. Jag hoppas kunna åka ut inom någon vecka, ska kolla läget för ejdern då så jag återkommer säkert i ämnet.