Berömd och dömd Ek (Dagens bilder)


Idag har jag varit uppe på Östermalm för att titta på en Ek som jag har sett förr, och bor man i Stockholm så har man gjort det, åtminstone på TV. Att folk protesterar mot att eken ska sågas ner är fullt begripligt, när man tar ifrån folk välfärden, a-kassan, sjukförsäkringen och jobbar på att privatisera skola och sjukvård så oroas människor och då kan det ta sig sådana här uttryck.
Därmed inte sagt att det skulle ha varit speciellt mycket annorlunda om Socialdemokraterna hade suttit vid makten, de är nästan lika borgerliga som regeringspartierna, men det underlättar inte när regeringen säger att skattepengarna inte ska gå till Greklands banker, när de istället ska gå till någon slags EU-fond. Där ryker kanske hundra miljarder som indirekt kommer att gå till banker och bankirer även om regeringen inte erkänner det.
Så visst är vi lurade, och det verkar nästan som om vi vill vara lurade. Jag är visserligen inte arborist, men när en gammal skruttig ek är stagad på massor av ställen uppe i kronan bara för att grenarna inte ska ramla i huvudet på folk, ja då kommer man tvingas att såga ner den. Det är inte mycket att göra åt, och att den har stått där ända sedan vikingatiden betyder ingenting i sammanhanget.

Det är ett vackert gammalt träd, hade det stått på gärdet så hade man kunnat inhägna det, men nu står det på en gata som trafikeras av gående, cyklister, bilar och bussar. Då är det bättre att demonstranterna promenerar till Rosenbad, där finns det faktiskt missförhållanden som är riktigt upprörande, och som man dessutom kan göra något åt om mer än hälften av oss lägger rätt röstsedlar i kuverten när det ska väljas nästa gång.

it Andra om: , , , , , , dn svd12 ex123


7 svar till “Berömd och dömd Ek (Dagens bilder)”

  1. Ja det är väl väldigt lämpligt i dessa tider, att folk styr sin energi till att försvara gamla träd som knappt håller ihop.

  2. På Åland har man gjort en liten krok med vägen i Vårdö för att skydda en gammal TALL, den är kanske 200 år bara. Men det visar att det går att hindra sågning.

    • Ja, mycket hellre än vacker gammal ek än ett hus fyllt av tv-troll som inte förstår vad public service är för nåt ..

  3. Eken är mer än ett träd. Det är en stort konstverk av naturen och är en kulturellt minne av betydelse för vår stad. Det borde står kvar precis som den är nu i hela sin grandeur och det borde inte ändras en kott. Vem skulle föreslår att man skulle kapa ett arm ifrån Michelangelos David, eller handen som tar emot skapelsen i Sistin Kappellet. Joyce Kilmer har skrivit i hennes dikt ” only God can make a tree.” Eken är en skulptur av Gud, och jag tror han skulle vara mycket ledsen och besviken om någon skulle ge sig på den. Han blir jätte glad om man göra som killarna på möten föreslog och stadga upp den som man har gjort i Japan med några monumental träd där. Stockholms Ek är inte vilket träd som helst, som alla vet. Om de inte vet det har de ingen känslor för skönhet, konst, kultur, historia, natur, kärlek, tradition. Det är för sent att rädda Brunnkeberg och omgivningen, men vi ber er att låta Eken står kvar för alla framtidens generationer som skall har glädje och får inspiration av den. Då bli man påmint om att gamalt kan vara så vackert. Låt inte betong och asfalt växer istället för den fina gamla eken, en symbol för allt god i världen

  4. Tja, efter att handgripligen varit med om almarna en gång i tiden och nu senast skådat medias juholtspektakel så blir man ju fundersam över vad som är sant och falskt. Almarna var ju i minst lika dålig kondition osv sas det. Trots det har de i alla fall överlevt i högönsklig välmåga och lär väl hänga med ett tag till. Det blev förvisso ingen tunnelbaneuppgång där, men så vitt jag förstår är det inte någon som klagat över den lösning det blev istället…

    Den japanska modellen med uppstagning av det som kanske skulle behöva lite stöd vore väl lysande? Eller ska (m)an liksom med människorna bara avlägsna det gamla och svaga istället för att inse skönheten i det sköra?

    Vi ska väl ändå inte låta pengarna bestä(m)(m)a allt, även o(m) vissa gärna vill det. Utan natur och kultur mår människorna inte bra. Pengar behövs sorgligt nog också, men inte ska de väl få bestä(m)(m)a allt?!