Båtbilder från Djurgården (Dagens bild)

När man är ute och fnattar runt med sin kamera som jag gör, så borde man egentligen visa upp alla sorts bilder som tas, inte bara dem som man tror eventuellt kan intressera någon annan. För det är givetvis så att jag tar mycket fler bilder eller ”kort” som jag aldrig visar på någon blogg.

Visar jag ett fartyg, ja då är det ofta som på den översta bilden, briggen Tre Kronor af Stockholm. Om det är en brigg eller inte har jag inte en aaaning om, men det låter tufft i alla fall. Men det är kanske inte de bilderna som intresserar mig mest, det kan vara en bild som den under denna.

Ett block av något slag, en massa rep, en bild som visar en detalj från en av båtarna som ligger vid kaj. Jag själv tycker att bilden har viss relevans, dessutom tycker jag att det jag felaktigt beskyller för att vara ett ”block” är en vacker detalj på fartyget ifråga.

Den här bilden är från ett annat fartyg, likaså det ett segelfartyg. Bortsett från att det har en vacker ratt så intresserar jag mig för den handtagsförsedda låta som sitter monterad på relingen. Vad kan det vara? En askkopp för skepparens pipa, eller en liten portabel grill? Om man vore kunnig så kanske man direkt skulle säga vad det var, men jag är inte kunnig i ämnet, bara nyfiken.. (Högerklickar man på bilden så får man en se en större version..)

it Andra om: , , , , dn12 svd12 ab12 gp12 sr12

  5 comments for “Båtbilder från Djurgården (Dagens bild)

 1. 6 juni, 2012 at 12:15

  Man ser det t.ex. på antalet kommentarer. Jag kan oxo se det till viss del på hur många direktträffar ett ”Dagens bild”-inlägg får. (det får mindre än hälften..)

 2. Leif kjellberg
  6 juni, 2012 at 14:22

  Lådan på relingen ser för mig ut som en enkel sentida grill av rostfri stålplåt. Har själv en liknande.
  Vad gäller riggdetaljen minns jag inte just nu vad den heter på sjösvenska, kommer troligen snart att försöka ta reda på det. På sjöengelska kallas den, om jag inte missminner mig grovt, ”Dead Eye Dick”. Det är inte ett block, ett sådant har rörliga delar för löpande tågvirke. Tro mig eller ej, men jag har faktiskt en till synes identiskt likadan pryl i min ägo, med en inbränd registersignal för det fartyg som den kommer ifrån.
  Tack för dina fina bilder!

 3. Pingback: Nils
 4. Charles
  7 juni, 2012 at 10:28

  Riggdetaljen kallas för jungfru i Sverige.

  • Leif kjellberg
   7 juni, 2012 at 20:04

   Stämmer, Mitt tillstånd då jag skrev mitt inlägg kallas för hjärnsläpp a k a Alzheimer Light.
   En Dead Eye Dick är f. ö. omslagsbild på Kurt Vonneguts bok med samma namn, därav att jag minns den termen.

Comments are closed.