Bär och okända bär – Dagens Bild


rönnbär

Idag var jag iväg till mitt lokala postkontor, vilket är en spel- och tobaksbutik, för att hämta en bok från Piratförlaget som kommer ut i nästa vecka. Jag har börjat läsa den så smått och känner jag mig själv rätt, liksom författaren, så blir det en lång natt.

Jag gick min vanliga lilla genväg genom skogen och såg att rönnbären finns i övermått, ja mer än så. Enligt bondepraktikan så ska det bli en riktig vargavinter då rönnbär är rikligt förekommande. I bästa fall betyder det att vi i vinter kommer att få en rejäl invasion av sidensvans också, denna näpna och relativt oblyga lilla fågel.

Ett problem infann sig under promenaden, problemet syns på den mindre bilden. Jag har uppriktigt talat inte en aning om vad det är för frukter. De ser mycket ätbara ut, men som sagt, jag har inte en susning. Det enda jag vet är att de växer på ett ställe som för cirka femtio år sedan var en tomt, det växer både äpplen och päron i närheten. De är lite plommonliknande, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda att det är plommon.

Att bladen på rönnbärsträdet ser litet gistna ut beror antagligen på ett angrepp av skadeinsekter, men vore man road av tillverkning av diverse starkare drycker så kan man säkerligen plocka ihop flera hundra kilo i de närmaste omgivningarna. Rönnbärsvin, är sådant möjligt att göra?

bär

i Andra om: , , , , , , , , t

[tags]Dagens bild, Rönnbär, Plommon, Sidensvans, Vargavinter, Vin, Vintillverkning, Bondepraktikan, Ljus[/tags]


11 svar till “Bär och okända bär – Dagens Bild”

  1. Krikon
    Lite mindre än plommon ofta lite smått sura.
    Långlivade lite buskiga träd återfinns ofta vid ruiner efter gamla bosättningar.
    Ger en mycket god sylt

    KAS

  2. En underart av plommon som heter krikon, och är mycket riktigt ätbara, tycker jag det ser ut som.

    Utan att vara vinmakare själv så skulle jag tro att det går att jäsa rönnbärsvin. Det finns socker i dem som kan jäsa, och gör det!.
    Om det blir några dagar av värme efter en frostnatt, som som sprängt cellväggar i rönnbären, börjar de spontanjäsa. Bären blir då ganska alkoholhaltiga, och sidensvansarna, som äter många och mycket gärna, ganska lurviga.
    De är anpassade till detta, så med sina rejält dimensionerade levrar är det inte något större problem. Däremot kan de tappa flygförmågan när de blir för packade och tvingas nöd-, eller snarare krasch-, landa.
    När jag bodde i Skåne brukade tidningarna ibland skriva om sidensvansmassakrer på motorvägen mellan Lund och Malmö.
    Vid Burlöv fanns det tydligen en massa rönnbärsträd vid motorvägen, och när sidensvansarna väl kom så långt söderut så var rönnbären alkoholhaltiga och sidensvansarna blev aspackade och drattade ned på motorvägen i tusentals.

    Som jag alltid har sagt: gå aldrig på en motorväg om du är rund under fötterna och med infettade skosulor! Slå dig inte heller ned för att sova ruset av dig.

  3. Rönnbärssylt och gelé brukar gå att dra in lite kulor på vid allehanda vintermarknader.

    Små dl stora burkar med små röda tomteettiketter, om du har tillgång till flera 100 kg rönnbär så kan du låta skolbarn stå för försäljningen … man får lätt in 15 kronor i vinst per burk , barna får tre och själv behåller du 13.

    :)

    KAS

  4. 200 kg rönnbär ger en ansenlig mängd vin eller rönnbärslikör. Risken som vi bloggläsare tar om vi rekommenderar Jinge att göra sådana drycker är att bloggtexterna kommer i stor oreda och detta under ett så viktigt valår, det skulle till och med kunna gå så illa att Reinfeldt och co blev kvar vid makten i många år till.

    Hela s-info upptagna med tuppfäktning, E Laakso som tagit timeout, Jinge fullt upptagen med att smutta på rönnbärslikör … kan ju bara sluta på ett sätt.

    Tror att en nykter Jinge säljandes en göd rönnbärsgele till jul skulle ge så pass mycket överskott att det kunde bli över till en årgångswiskey, lagom till nyår, om det sedan var små antialliansbudskap på ettiketterna så vore det väl faen om inte Reinfeldt hamnade där han hör hemma … blåfrusen på historins skräphög.

    KAS

    • Jag är redan nästan helnykterist så några hundra kilo skulle det inte bli. Men 10-20 kanske om det går att göra nåt drickbart av det..

  5. Obsalut definivt krikon! Jag vill dock påpeka att dom växer som fan även vid bebodda bosättningar. Gör vin av dom istället, rönnbär blir bäst som gelé eller snapskrydda. Eller så gör du som sagt sylt eller varför inte chutney av krikonen!

  6. Det är som jag tidigare sagt de röda blir bara fler och fler. Till och med rönnbären rustar inför den följande vargavintern. Och barrikaderar sig högst upp i träden för att protestera mot alliansens fyra apokalypsryttare.

  7. Visst är det krikon eller fattigmansplommon som de också kallas för. Blir mycket god sylt. I min barndom fick vi ofta sådan till våfflor.

    Vin på enbart rönnbär skulle jag nog inte brygga men har för mig att man kan göra vin på krikon och ha i en mindre del rönnbär för att ge lite ”stuns”

    Min farmor gjorde ibland ”tantvin” på kriton. Det stod i en fin slipad kristallkaraff (pressglas visad det sig senare) och bjöds när det var fint tantkaffe på sommaren. Såg ut som simmig jordgubbssaft och jag minns av de droppar jag tilläts smaka att det var sött. Skulle tro att det var gjort efter modellen sött starkvin