Åska i luften – Vinterbild
Klockan 05.30 vaknade jag av värmen. Inne var det 25,2° vilket gjorde att jag snabbt letade fram en bild som kunde balansera upp situationen. Dessutom är det en kvalmig morgon, troligen så är åskan på väg.

Jag har inte kommit underfund med vad det är för sinnen som gör att vi tvåbenta kan känna att det är åska i luften. Temperaturen är knappast indikatorn, inte lufttrycket heller för min barometer står på 1009 millibar, ute blåser det ett par sekundmeter men det är likafullt en tämligen tryckande känsla.

Tillräckligt tryckande för att bild-
valet skulle bli givet, en vinterbild. Den här bilden tog jag utanför huset för några år sedan, idag är marken frilagd och berget håller på att iordningställas eftersom det ska byggas nya hus på platsen. Idag blir det dock lugnt, på lördagar är inte byggjobbarna på plats och maskinerna står övergivna.

Men frågan är om vi kan känna av någon form av elektrisk obalans i vädersystemet? Kan det möjligen vara luftfuktigheten i kombination med högtrycket? Men 1009 millibar är inte speciellt högt, men likafullt är det så att det känns lättare att andas en stund efter att ett åsk-
väder har passerat, jag undrar om det förekommer någon forskning runt detta?

it Andra om: , , , , , ab ex dn1 svd sr


6 svar till “Åska i luften – Vinterbild”

 1. ”Error: You entered in the wrong CAPTCHA phrase. Press your browser’s back button and try again”.

  Men då har man ju hunnit tappa lusten och vill inte skriva om alltihop, nu blev jag sur.

  • Men då har man ju hunnit tappa lusten och vill inte skriva om alltihop, nu blev jag sur.

   Nää, trycker du på bakåttangenten så finns allt kvar. Men tycker du att det är svårt att se captchakoden så kan du hämta en ny på knappen bredvid. Annars, om du verkligen HATAR det där systemet, kopiera hela kommentaren innan du sparar den… :-P

 2. Jag får svår migrän när det är åska på gång.
  Det är något med det elektriska i luften som gör att min hjärna inte riktigt kan klara det.

 3. Jag känner igen detta fenomen. Det måste handla om elektrisk fältstyrka i luften (uttryckt i V/m) Man känner definitivt då det är läge, risk, chans, beroende på ens egna preferenser, för åska.
  Själv fascineras jag av åskväder och vill ogärna sova över eller missa ett.
  Det sägs ju att blixten aldrig slår ner två gånger på samma ställe. Jag vet ett exempel där detta hänt. I terrängen nära mitt barndomshem finns en del flyttblock, d v s jättelika stenbumlingar efterlämnade av inlandsisen. Ett är väldigt snyggt delat i tre delar genom två ganska raka snitt. Farsan berättade att dessa två snitt upptäcktes var för sig efter åskväder med några års mellanrum. Eftersom bumlingen låg intill en gångstig som familjen använde nästan dagligen anser jag observationen som säker.

 4. […] Tråkigt nog så skrämdes han iväg av folk som var på väg till arbetet redan vid femtiden på morgonen, men jag hann i alla fall plocka fram kameran. Tyvärr så finns inte platsen kvar, jo det gör den förstås, men nu har man byggt bostadshus precis där. Exakt samma sak gäller med förra ”Dagens Bild” som var en gammal vinterbild. […]