Arkitektur är svårt det – Dagens bild


Idag tog jag en promenad längs gångvägen som går ovanför Söder Mälarstrand, tanken var att fotografera bland annat Stockholm Waterfront, det futuristiska missfoster som numera förstör utsikten mot Klarakvarteren för alla som befinner sydväst om Centralen.

Stockholm Waterfront

Mina första intryck av skapelsen var att det såg spännande ut, idag tycker jag att det snarare ser ut som ett monument över arkitektoniska katastrofer, något som Stockholm som bekant drabbats av flera gånger. Jag vet inte ens vad jag associerar till när jag ser eländet, en igelkott möjligen men det är mysiga små djur, det är inte Stockholm Waterfront. Jag skulle vilja ta reda på vilka som deltagit i beslutet för att fråga dem varför de inte använde hjärnan, för det kan de inte ha gjort. Bilden finns förstås i större format på Panoramio/Google Earth

it Andra om: , , , , , , ,


15 svar till “Arkitektur är svårt det – Dagens bild”

 1. Du gick på Monteliusterassen kanske?

  Hade du lagt in Stadshuset på samma bild så hade verkan av denna nybyggnad blivit ännu tydligare. Oavsett om man gillar huset eller inte så har man lyckats göra så att Stadshuset har krympt – ”Mälardrottningen” har blivit mer som en liten röd stuga. Det är illa genomtänkt, eller om vi skall skylla på ett gäng politiker med storhetsvansinne som vill förvandla Stockholm från en ganska unik stad till trist dussinvara i ”världsklass”.

  • Jag tog givetvis den bilden oxo, men tänkte ta den nerifrån och närmare för att visa på den absurda skillnaden. Så den kommer…

  • Jag bytte bild nu 17.10 Men det jag menade med förra kommentaren är att jag ska ta en från marknivån på platsen, då ser man tydligt hur groteskt det är..

 2. Ush ja…såg delar av den under byggtiden men så vidrig trodde jag inte den skulle bli.

  Kanske är det tidens tecken att arkitekturskolan brinner upp?

  Vem vill bo i pastellfärgade neofunkishus med 10kvm tomt och runda/fyrkantiga gluggar till fönster som nu produceras?

  (Finns bla på Värmdö).

 3. Inte för att jag begriper varför men jag tycker det ser läckert ut! Gillart!

 4. Hade sett bättre ut… lite större, lite högre och i falurött.

 5. Har inte riktigt förstått vad de gör med Stockholm nuförtiden, det hela har blivit en show av ett arkitektoniskt missfoster efter ett annat. Varje gång man måste göra jobbresor dit så klöks man över de nya hemska byggnaderna som växer upp som svampar. Brr, några delar av Stockholm som tidigare kunde ses som charmiga är totalt förstörda nu.

  Tur att man bor i en ort med lite mindre storhetsvansinne hos politikerna, men även här börjar skiten växa fram sakta men säkert :( Flykten till landet planeras så snart möjligt så man slipper se förfallet i på daglig basis.

 6. Måste nog göra en resa för att se ”det hele” i verkligheten. (Jag hör till dem som gillade när Niki de Saint Phalles Paradiset-figurer stod fullt synliga på Skeppsholmen.) Det är så roligt med det som sticker ut! Tänk på Barcelona, vilken stad att våga det djärva!

 7. Jag instämmer helt i Jinges kritik av detta monstruösa bygge, placerat i direkt närhet till en av Stockholms vackraste och mest identitetsskapande byggnader (Stadshuset). Även jag har stått på Södermälarstrand och Monteliusvägen, och känt något som närmast liknar sorg över vad ”de” gör med vår vackra huvudstad.
  När man vistas på just dessa platser (och många andra, förstås), så gäller det för övrigt att tänka snabba och effektiva tankar (och helst skriva ned dessa). För med allt tätare intervall så dundrar fyrmotoriga jetplan över ens huvud på väg till eller från Bromma, och trasar effektivt sönder den relativa tystnad man annars kunnat få uppleva.
  På sätt och vis så hänger dessa företeelser ihop. De representerar båda den rådande totala tilltron till marknadskrafternas och ”tillväxtens” heliga evangelium, och den totala blindheten för dessa krafters baksida.

 8. Själva ”Igelkotten” är häftig även på nära håll men huset ”lådan” är en katastrof från detta håll.