Thomas Bodström – Rymmaren – Boktipset

Som politiskt intresserad har jag ett flertal gånger haft anledning att skriva om vår f.d. justitieminister, Thomas Bodström, och hans agerande i samband med ett antal nya lagar som berör medborgarnas rätt till personlig integritet.

Idag har jag slagit ihop hans deckardebut
– Rymmaren. Den har ett persongalleri där advokaten heter Mattias och den kvinnliga kriminalinspektören Susanne. Med i handlingen i övrigt är den sittande borgerliga justitie-
ministern Gerd, den kriminella advokaten Douglas och bland annat en dömd torped som heter Miro.

Handlingen inleds med att Miros kusin mördas brutalt på Österåkersanstalten, den anstalt som även Miro sitter på och där bägge avtjänar längre fängelsestraff. En polis-
utredning rörande brottet inkluderar snart de två huvudpersonerna Susanne och Mattias. Under en intensiv sommar och höst utspelas sedan ett kriminaldrama som börjar relativt långsamt men sedan spinner på i allt snabbare takt och med tilltagande dramatik.

Innan jag började läsa boken så visste jag att Bodström skrivit ett par böcker tidigare, bland annat en om tiden i regeringen. Jag hade inte läst dessa men jag var en aning skeptisk till hans förmåga att skriva thrillers. Han har erfarenhet av arbetet i Rosenbad och hans gamla yrke som brottsmålsadvokat garanterar en viss inblick i verksamheten, men det var enligt min uppfattning ingen garanti för att han klarar att skriva spännande deckare. En annan tanke som for igenom mitt huvud var förstås att den främsta orsaken till att Norstedts gav ut boken var att han redan är ett namn i kraft av sin politiska karriär.

Jag kan slå fast att boken står för sig själv och att den både är läsvärd och spännande. Jag förstår att vissa personer som förekommer i handlingen kommer att liknas vid levande förebilder och jag har givetvis funderat på vilka det kan vara. Jag tror mig ha identifierat de flesta men dessa funderingar överlämnar jag med varm hand till dem som lånar eller köper boken.

En annan sak som jag tacksamt konstaterade är att han lämnade en cliffhanger som lovar en spännande fortsättning med start i Västindien. Boken är klart lämplig för sommarens första rejäla lågtryck.

Andra om Rymmaren: DN SvD1 HD SDS

Andra om: , , , , , ,

[tags]ISBN 978-91-1-301871-3, Thomas Bodström, Rymmaren, Boktips, Thriller, Deckare, Böcker[/tags]

  1 comment for “Thomas Bodström – Rymmaren – Boktipset

  1. Micke
    31 maj, 2008 at 09:20

    Jag läste klart boken runt midnatt inatt. Jag har sett att somliga sågar den fullständigt. Men jag tror att dessa kritiker inte kan blunda för Bodström som person. Du ogillar Bodströms politik men berömmer boken. Heder!

    Den är värd beröm. Skitspännande ända till sista sidan!

Comments are closed.