Den Svenske Gudfadern, Nuri KinoMilan Sevo har många gånger pekats ut som Sveriges Gudfader, något som i hans kretsar kan ses som en ärofull titel, och av samtliga med inblick, som något värt att respektera. En respekt som grundas i en underlig beundran parad med rädsla.

Nuri Kinos berättelse är en skildring av hur Milan Sevos brottsliga karriär började, men han uppehåller sig också kring brottslighetens orsaker. Hur ungdomsgrupper i städernas miljonprogramområden saknar möjlighet att klara skolan på ett bra sätt, eller ens godtagbart sätt, hur de ser en tillvaro framför sig där de kan förvänta sig arbetslöshet och bidragsberoende, en framtid som ofta ser mer än mörk ut.

Sådan var delvis starten för Milan Sevo, och sådan är starten för hundratusentals ungdomar idag år 2011. Kan man inte nå framgång genom utbildning och sedan arbete, ja då kan man i alla fall bli en duktig kriminell, en person som möts av respekt.

Milan Sevo säger i en kommentar till utvecklingen för ungdomarna i de segregerade områden där problemen är som störst, fritt citerat, att politiker och myndigheter gör helt fel. Istället för att slå mot ormens huvud så slår man efter dess bakdel. Med det menar han att man måste angripa roten till det onda, se till att dessa ungdomar får bra utbildning och att de integreras i samhället.

En stor del av boken upptas av Milan Sevos egna ord och man reagerar direkt på att grundtonen i den är sorglig. Det är en berättelse som skildrar hur han har levt och hur han lever idag, han lever flott och bjuder flott. Pengar är inget problem och kommer aldrig att bli ett problem. Men Sevo kvittrar inte som en nöjd fågel, istället får man klart för sig att han saknar sin far, och praktiskt taget alltid har gjort det. Det gör givetvis Milan Sevo mer levande, det är inte bara en utomordentligt hårdhudad gangster om nu någon hade bestämt sig för att tycka det.

Boken avslutas nästan på samma sätt som den började, en ny generation gangstrar är på väg att inleda sina karriärer, eller har kommit en bra bit på väg. Under resans gång så har kungens sexskandal avhandlas i boken, det skeende som nu utspelas framför alla svenskars ögon, man får också läsa en del om andra yrkeskriminella även om de inte har förekommit lika många gånger i pressen som Milan Sevo. Helikopterrånet får givetvis uppmärksamhet, och arbetet med att få fram en ”kranförare” vilket är en omskrivning för helikopterpilot.

Nuri Kino är en driven skribent, vissa avsnitt av boken är så fängslande (om begreppet tillåts) att man inte kan släppa den ifrån sig ens under en kort stund, andra avsnitt har tillkommit efter att boken i princip varit färdigskriven, som den om Kungens kamratgäng och sexskandalerna. Författaren dömer inte Milan Sevo, men förhärligar honom inte heller. Boken är mycket läsvärd, och den rörighet som jag tycker mig skönja kan utan vidare skyllas på den svenske kungen och hans gäng. (I en bokhandel nära dig, och om någon vecka på biblioteket)

it Andra om: , , , , ab1234 ex1234 svd1 dn gp


5 svar till “Den Svenske Gudfadern, Nuri Kino”

  1. På en del verkar det som om han inte är gudfader, hur är det med det?

  2. Fick tag på boken igår kväll.
    Verkar som om den kommer att hålla mig otalbar för en stund.
    Lysande journalistik.