Boktipset – Per Kornhall – Skapelsekonspirationen

Författaren Per Kornhall tillhörde den religiösa sekten Livets Ord i sjutton år. När han fortsatte sina studier i biologi på universitetet så konfronterades hans skapelsetro med Darwins utvecklingslära, han fick då ompröva sin inställning till den indoktrinering han hade utsatts för.

Världen är inte fem tusen år gammal som kreationismens förespråkare hävdar, människan levde inte parallellt med dinosaurierna, det är inget gudomligt väsen som skapat liv på jorden, och det levandes historia på den här planeten är miljarder år. Likafullt finns det människor som på fullt allvar hävdar att Darwins bok – Om arternas uppkomst, är ett verk av Lucifer själv. Särskilt gott om sådana finns inom Livets Ord och andra sekter av samma karaktär.

Inom pingstkyrkan är Intelligent Design särskilt förekommande, och det finns till och med dem som förespråkar saken i Sveriges Riksdag. Vilket parti dessa tillhör överlåter jag till läsaren av dessa rader att lista ut. En sak som jag inte visste om är att man använder Intelligent Design och kreationism som ett redskap för att värva nya proselyter till respektive sekt. Man pekar t.ex. på det mänskliga ögat och frågar folk om något annat än en Gud kunnat skapa något så fulländat. Per Kornhall redogör för säkerhets skull för hur evolutionen har skapat ögat.

Han visar mängder av exempel på hur man agerar för att försöka få kreationism och Intelligent Design att bli erkänt som något slags alternativ vetenskap, men någon vetenskap är det inte. En intressant detalj i sammanhanget är att en viss president i ett land som ligger i väster förespråkat att skolbarnen både ska läsa Darwins utvecklingslära och parallellt med det undervisas i kreationism.


Per Kornhall skriver och argumenterar för sin sak på ett lättillgängligt sätt och man behöver inte vara en övertygad gudsförnekare som undertecknad för att ha utbyte av boken. Den är kanske framförallt ett bidrag till den som kan stöta på kreationism i sin vardag i skola eller i församlingslivet, den visar dessutom på de smygvägar och knep som dess förespråkare använder för att få upp frågan på dagordningen.

Jinge


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Skapelsekonspirationen av Per Kornhall

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Boktipset, Per Kornhall, Skapelsekonspirationen, Intelligent Design, ISBN978-91-7343-214-6, Livets Ord, Kreationism, Religion, Sekter[/tags]

  4 comments for “Boktipset – Per Kornhall – Skapelsekonspirationen

 1. 10 april, 2008 at 21:27

  Nu har jag inte läst boken, men om boken. Kreationister må mycket väl vara offensiva och brutala i sin marknadsföring, och ibland kanske tom för offensiva. Detta har dock inget kontrast i den motsatta sidan, snarare tvärtom. Evolutionister kan vara minst lika brutala, intoleranta och insöade mot all oliktänkande. Kommande dokumentären ”Expelled: no intelligence allowed” behandlar delvis detta aggressiva inställning. Jag har dock fortfarande inte kommit i underfund med hyperevolutionisters låga tankar om mänsklig intelligens – varje gång man har gett ett fenomen i vår omgivning en systematisk förklaring/beskrivning så degraderas den i signifikans. Underförstådd är det att ifall vi, den mänskliga rasen, har kunnat lista ut det så måste den vara för dum för att ha fordrat övermänskligt intelligens.

 2. Strixar
  11 april, 2008 at 06:31

  Fast ingenjörer skapar ju liv idag olika former. Ingenjörer skapar till och med virtuella verkligenheter. Varför skulle då inte en riktigt duktig ingenjör kunnat skapat denna planet och även oss en gång i dåtiden? :-)

 3. Mårten
  11 april, 2008 at 19:17

  Strixar, då måste väl en ännu duktigare ingenjör har skapat den ingenjör som skapade oss. Och vem skapade den ingenjören. Det blir ”turtles all the way down” (googla det).

 4. Daniel Astgård
  11 april, 2008 at 22:25

  Läs kommentarsreglerna!

Comments are closed.