Boken alla talar om

Boken som alla talar om men som bara få har läst, den är skriven av Thomas Sjöberg, en man som tidigare har skrivit om Ingvar Kamprad och IKEA, om barnflickan i Knutby och Milton, porrkungen. Så här skriver man på förlagets hemsida:

Lind & Co: ”Kung Carl XVI Gustaf har under hela sitt liv befunnit sig mitt i offentlighetens ljus. Ingen person i vårt land har genom åren varit så uppmärksammad, omskriven och hyllad som han. Men vår bild av honom är präglad av medierna och den tenderar ofta att bli endimensionell. Vem är Kungen egentligen? Hur är han som person och hur uppfattas han av människor i sin omgivning?

Genom samtal med personer som stått honom nära får vi här ta del av en ny bild av vår statschef. Under flera år har författaren intervjuat gamla klasskamrater och lärare, lumparkompisar och befäl, livvakter och anställda vid hovet. De flesta berättar här för första gången om sina minnen av Kungen och fram träder bilden av en helt vanlig människa och av en motvillig monark.

Utgångspunkten för boken har varit att belysa de okända sidorna hos Kungen, de som tidigare inte skildrats och de som vi inte vet så mycket om. Biografin består av två delar. Den inledande skildrar de första 27 åren fram till och med trontillträdet, med den kvinnodominerande uppväxtmiljön på Stockholms slott, åren i Broms skola, Sigtuna och lumpen. Vi får ta del av hur Kungen uppfostrades och förbereddes för sin kommande livsuppgift med den ständigt närvarande motsägelsen: att Kronprinsen inte var vem som helst men ändå skulle behandlas som alla andra.

I den andra delen får vi ta del av den vuxne monarkens inofficiella liv. Vilka är hans privata vänner, hur ser kretsarna kring Kungen ut och hur ter sig umgänget på fritiden?”

Min egen bild av kungen är bekant för återkommande besökare här på hemsidan, jag är övertygad republikan, dessutom anser jag att kungen ger ett intryck av att ha kognitiva problem. Så t.ex. när han gick ut i debatten och menade att vargarna sprider sig explosionsartat. Han bevisade att han inte har tänkt efter, vi har två hundra vargar i Sverige som jämfört med andra länder ter sig mer än futtigt. Jag undrar hur många vargar man har i USA, men jag tror att det handlar om över 40 000 djur. I de baltiska staterna har man långt fler än i Sverige trots att de är mindre till ytan.

Men det är inte bara vargfrågan jag hänger upp mig på, det faktum att vi har en statschef som inte är vald av folket gör att hela institutionen med ett kungahus ska bort. Den här boken kan i bästa fall ge den utvecklingen en knuff i rätt riktning, jag ska givetvis köpa den. Snacka om att jag har svalt en god marknadsföring…

it , , , , , , svd dn12 ab12 ex1

  7 comments for “Boken alla talar om

 1. 3 november, 2010 at 17:25

  Får passa på att tipsa om att även Herman Lindkvist gör reklam för boken http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1286651/Fel-att-graumlva-i-privatlivet.html slutet av intervjun där. Fast något säger mig att det nog inte är hans egentliga avsikt. :-)
  Men av hans uttalande kan vi se fram mot någon form av Big Brother i tryckt form.

 2. Prometheus
  3 november, 2010 at 20:00

  Lite offtopic men klantpoliserna har nu erkänt att de begick misstag när de grep småbarnspappan i Göteborg misstänkt för bombhotet:
  http://svt.se/2.34007/1.2222616/valdsam_insats_mot_bombvittne?lid=puff_2222616&lpos=rubrik

  • nature
   3 november, 2010 at 20:31

   Spela roll? Han var ju palestinier och något har man väl gjort?

   • Prometheus
    3 november, 2010 at 23:32

    Vad har du gjort?

 3. nature
  3 november, 2010 at 20:32

  Enligt svensk polis!

 4. Linda
  4 november, 2010 at 13:14

  Apropå OT -inläggen. Jag sätter min högra skinka på att det är Kling och Klang på säpo som gjort misstaget.

  • Gösta Berling
   5 november, 2010 at 00:00

   Ja, Kling och Klang tog beslutet och satte Kristiansson och Kvant att verkställa !

Comments are closed.