Xampp, bloggarens bästa vän

Programpaketet Xampp är något som varje bloggare behöver. Orsaken är enkel att förstå, var och en som driver en blogg med en Mysql-databas kan genom programmet sätta upp en kopia på sin egen blogg på en liten – USB-sticka.

I praktiken är det en programvara som vars funktion är att starta en Apacheserver, en MySql-databas och FileZilla. Installerar man då en WordPressblogg på ”stickan” så kan man som jag, ha en fullskalekopia på Jinge.se på en sticka på 512 Mbyte. Man adresserar bloggen via sin webbläsare med http://localhost/ och vips så får man upp bloggen.

Den som tröttnat på långa svarstider hos webbhotellet och vill se bloggposten ”live” innan man ens loggar in på egna bloggen har här det perfekta verktyget. Dessutom fungerar det i alla Windowsmiljöer och det finns också en version för Linux. Man behöver givetvis inte installera den på en USB-sticka, man kan givetvis installera den på den egna hårddisken.

xampp
intressant Tags : , , , , , , , t

  7 comments for “Xampp, bloggarens bästa vän

 1. 20 april, 2010 at 12:42

  Var utan internet i fyra dagar och hade jag inte haft Xampp så hade jag tappat håret i mental härdsmälta.

  :-)

  Tack vare Xampp kunde jag jobba vidare med mina bloggteman!

  • 20 april, 2010 at 12:57

   Tack vare Xampp kunde jag jobba vidare med mina bloggteman!

   Om man som jag, har en identisk kopia på stickan, så gäller det att hålla reda på VAR man är någonstans och labbar.. :-)

   Jag höll just på att radera denna bloggpost här när det var den på stickan jag skulle ta bort.. :-P

   • 20 april, 2010 at 13:26

    Jepp! Om man gör en sql backup av sin wordpress blogg så kommer ju även ”home” och ”url” med från wp_options i databasen. Då loggar den ju in på nätet istället om man inte ändrar url:en.

    För den oinvigde: Kolla alltid att det står localhost i webläsarens adressfönster när du loggat in på bloggen!

    Annars måste du in i phpadmin och rota. Det är faktiskt inte så krångligt som det låter. Ändra i wp_options bara…

    • 20 april, 2010 at 13:44

     Jag drar ut stickan varje gång jag är färdig.

 2. 20 april, 2010 at 12:44

  Det funkar även bra på Applemaskiner. Däremot kan man behöva trixa lite i terminalen.

 3. 20 april, 2010 at 19:51

  Jag fattar nog inte riktigt vitsen med detta för en vanlig bloggare om man inte vill prova riktigt stora grejer, tex kodändra i teman, testa helt ny blogg eller så. Bloggposter går ju att redigera även ’live’ och det blir ju lite opraktiskt att ha allt på två ställen och försöka synka ihop det eller har du nåt trix för det?
  Däremot använder jag samma princip (heter i mitt fall WAMP) när jag kodar själv i PHP eftersom jag då kan utveckla och testa lokalt och publicera till webhotellet. I mitt fall är det utvecklingsmiljön NetBeans som hanterar uppladdning etc. Jag har även fixat en configfil som kollar vilken adress filerna har (url) och ställer om inloggning etc efter det. All kod fungerar då transparent på båda ställen, bara att skriva in localhost eller webhotellet i adressfältet så fixas resten automagiskt…

  • 20 april, 2010 at 20:23

   Har man ingen testblogg att prova ut exempelvis temaändringar på så… DEt kostar ju ingenting…

Comments are closed.