Vad ska ske i Egypten?


De folkliga protesterna och revolten i Egypten fortsätter. Men nu är fokus på kampen mellan den egyptiska militären och muslimska brödraskapet, med alltfler dödade. Och Morsis fall är inget stort bakslag för USA, även om han var deras man.Al-Sissi untitled. Utrikesminister Bildt har kritiserat militärens dödsskjutningar. Bra, men varför har han inte kritiserat USA:s döddskjutningar i IRAK, Afghanistan, dödandet med drönare etc?

Ilska riktad mot USA
De stora demonstrantionerna i maj-juni hade också skarp kritik mot USA. Demonstranter bar handgjorda affischer som fördömde Obama och hans Kairo-ambassadör Anne Patterson som stödde muslimska brödraskapet. Patterson gjorde uttalande 18 juni för att avskräcka protesterna mot Morsi. Hon sa till egyptierna ”Vissa menar att gatuprotester kommer att ge bättre resultat än val. ”För att vara ärlig, min regering och jag är djupt skeptiska.” I en intervju av egyptiska Ahram Online i maj konstaterade hon ”Faktum är att vann ett legitimt val. Det är naturligtvis svårt att ha att göra med någon ny regering. Men på statlig institutionell nivå, har vi till exempel fortfarande kontakter med samma militära och civila personal, och därmed har behållit samma sedan länge etablerade relationer.

Det Muslimska brödraskapet, CIA och USA

Västerländska underrättelsetjänster har en lång historia av samarbete med brödraskapet. Storbritanniens stöd av brödraskapet går tillbaka till 1940-talet. Från och med 1950-talet gav CIA ​stöd till det muslimska brödraskapet på grund av” Brödraskapets berömvärda förmåga att motarbeta den folkliga nationelle presidenten Nasser. Dessa hemliga kopplingar till CIA bibehölls under Mubarak.
Från början av den ”arabiska våren” var Obama-administrationens mål att underminera sekulära regeringar i Mellanöstern och Nordafrika och installera en islamisk modellstat som skulle tjäna amerikanska geopolitiska och företagens intressen.

Proteströrelse mot Mubarak i början av 2011 var ett svar på de förödande konsekvenserna av IMF reformer. Initierat på höjden av Gulfkriget i början av 1991 har dessa reformer utarmat det egyptiska folket, samtidigt som de öppna upp den egyptiska ekonomin för utländska investerare. Egyptens kornbod i Nildalen sedan mer än 3000 år förstördes till förmån för import av livsmedel från USA och EU.
Den resulterande avregleringen av matpriser, svepande privatisering ar och åtstramningar har lett till fattigdom och massarbetslöshet. Sociala program kollapsade och Egyptens ekonomi och finansiella system destabiliseras. Och den egyptiska militären är Egyptens kanske främsta ekonomiska aktör och ingen vän av demokrati.

USA och Muslimska brödraskapet har både försökt att utnyttjavarandra utifrån sina egna agendor, som inte alltid sammanfaller. I själva verket skulle det muslimska brödraskapet haft svårt i många fall att agera på egen hand om det inte vore för det stöd för Obama-administrationen och dess regionala allierade, som Qatar och Turkiet. Å andra sidan har Obama-administrationen använt det muslimska brödraskapet i sin regionala strategi mot Iran och andra regionala aktörer som motsätter sig USA:s Mellanösternpolitik och Israel. Muslimska Brödraskapet i Egypten har också kraftfullt stött rebellerna i Syrien.

Det muslimska brödraskapet hade kommit till makten med stöd av Washington som en ersättning snarare än ett ”alternativ” för Hosni Mubarak, som hade troget lytt order av Washington Consensus från början av sitt presidentskap. Muslimska brödraskapet hade en privilegierad ställning under de USA-stödda diktatorerna Sadat och Mubarak, och leds av rika affärsmän i en hierarisk ordning. Morsis acceptans av IMF-diktat, som förstört så många miljoner människors liv i så många länder (I Europa nu närmast Grekland och Cypern) med USA:s goda minne har spätt på eländet.

Saudiarabiens kung Abdullah och ledare för konservativa förenade arabemiraten, med undantag av emiren av Qatar, som stödjer det muslimska brödraskapet välkomnat den militära insatsen i Egypten. Enligt källor har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten stött den nya regeringen med 8 miljarder dollar. Den egyptiska militären lät snabbt stänga Qatar-associerade Al Jazeera-studion.

Försvarsmaktens roll – Klartecken från Pentagon?
USA har samtidigt bibehållit sin starka allians med militären i Egypten – man har kunnat spelat med två starka kort samtidigt. Egyptens högsta militärer chefer tar i slutändan order från Pentagon. General al-Sisi som ledde statskuppen mot president Morsi har en examen från USA:a krigsakademi i Carlisle, Pennsylvania. Han har stått i ständig telefonförbindelse med USA:s försvarsminister Chuck Hagel från början av proteströrelsen fram till militärkuppen enligt pressrapporter. Det är högst osannolikt att General Al Sisi skulle ha agerat utan klartecken från Pentagon.

General Martin Dempsey, ordförande i amerikanska Joint Chiefs of Staff, stod i ständig kontakt med General Sedki Sobhi, stabschef för Egyptens högsta råd. Och Egypten är den största mottagaren av amerikanskt militärt bistånd efter Israel. Statskuppen syftar i slutändan till att manipulera proteströrelsen och förhindra uppkomsten av en ”riktig folkets regering”, en politisk övergång som underminerar USA:s kontroll över den egyptiska staten och militären. Militärkuppen föregripit en kanske möjlig verklig folklig revolution. Massrörelsen har infiltrerats. Morsi störtades inte mot USA:s intressen, eftersom USA hela tiden haft en nära kontakt med den egyptiska militären som fått starkt ekonomiskt stöd sedan många år. Den militära insatser kom efter ett ingripande av president Obama och general Martin Dempsey, ordförande i generalstaben (Joint Chiefs of Staff). Egypten fotboll

Vad sker härnäst?
Sammanfattningsvis har statskuppen hejdat de folkliga protesterna mot de ekonomiska orättvisorna och en arrogant islamistisk politik. USA:s starka inflytande kvarstår genom dess nära allians med den egyptiska militären, samtidigt som USA med all säkerhet försöker odla sina gamla goda, nu troligen något försämrade kontakter med muslimska brödraskapet. Val ska ske inom 6 månader och tills dess kommer USA sannolikt att ha kunnat påverkat val av kandidater etc. I planeringen av statskuppen mot Morsi deltog också liberala krafter som M El-Baradei enligt vissa källor. En del kommentatorer menar att USA gjort stora misstag i Egypten. Jag är inte alls säkert på det. Om USA officiellt förklarar att en statskupp skett i Egypten – vilket ju är fallet – får Obama inte leverera militär utrustning till Egypten. DN skriver 11/7 att leveranser av flygplan ska ske, men det finns senare uppgifter om motsatsen. Både den konservative statsvetaren Anne-Marie Slaughter från Princeton och radikala Globalresearch menar att det handlar om en statskupp och att USA bör erkänna det. Men Obama håller tyst. Han spelar på båda ”hästarna” och är glad att de folkliga protesterna mattats – samt fullföljer en ”fin tradition”. Kommer det att visa sig att min bedömning är felaktig?

USA och dess statskupper.Man erinrar sig osökt att det inte finns något land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.)

Några demokratiskt valda etc. regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haitia av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009 (?)

Välkommen med kommentarer, som vanligt. Men de kan inte släppas fram förrän under sena eftermiddagen pga. resa.

i Andra om: , ,, , Obama, , , , , , , , ,

DN 28/7 Globalresearch 28/7DN 11/7 Ahramonline Globalresearch William Engdahl 4/7 Globalresearch Michel Chossudovsky 4/7 Bilderblogg 7/7 Björnbrum Intervjun med Dr TarpleyIMF del 1 blogginlägg DN 3/7DN ledare 3/7DN 28/1 DN 27/1 SvD 28/1 Abu Dhai AftonbladetDN 29/1 Expressen Humanistbloggen Anders Svensson 9/12 Dagens Arena DN 7/12Bilderblogg 7/12 Annarkia 26/11 DN ledare 27/11Anders Svenssons blogg DN 6/12 Lars Linders bloggGlobal Research 27/11Samir Amins artikelMR youtube Annarkia DN 26/11SvD 26/11 AB 26/11 DN 25/11 SvD 25/11 AB 25/11 Expressen 24/11 Globalresearch SVT 25/11

  1 comment for “Vad ska ske i Egypten?

  1. ai
    30 juli, 2013 at 07:38

    Muslimer och araber är sheeple ochjag är en av dem. Jag skäms…. Om bara Qatar, Saudierna hade stött Syrien lika mycket ekonomiskt under ekonomikrisen istället för alla vapen nu hade vi sluppit denna misär. Syrien kämpar mot hela världen…Det ser mörkt ut i mellanöstern…medborgares skattepengar går till krig…
    I väst vill man bygga en muslimsk diktatur som kan härska(övervaka) över alla muslimer men människor är blinda trots att de har ögon. Det finns inga heliga krig.det handlar bara om naturresurser…men det riskerar att förvandla europeer till vikingar d v s plundrare, mördare och araber och muslimer till Ali baba rövare. Usa planerar att inta Alexendria. En del känner till det kommande Alexandria kriget.

Comments are closed.