Twingly, spammarnas älsklingstjänst?


Jag vet inte hur många bloggar det är som använder Twingly idag, men det är säkerligen tusentals – dagligen. Själv tycker jag att det är en utmärkt tjänst eftersom den är en möjlighet att nå fler läsare för oss som har egna hemsidor och ofta kommenterar dagsaktuella händelser.

Givetvis så finns det skönhetsfläckar, eller i vissa fall rena skönhetsblaffor. Spammarna har nämligen upptäckt att Twingly genererar trafik till hemsidor och många har satt upp rena reklamsidor, ”bloggar” med identiskt innehåll på varje sida med olika länkar till tidningarna. Så kan de ha:

Sidan ett: En sida fylld med reklam och tio länkar till tidningsartiklar.
Sidan två: En sida fylld med reklam och tio länkar till andra tidningsartiklar.
Sidan tre: En sida fylld med reklam och tio länkar till fler tidningsartiklar, o.s.v…

Nu i helgen observerade jag en ny reklamsida som satt detta i system, jag skickade ett mejl till Twinglys support men uppenbarligen var den inte bemannad under helgen. Nyss hittade jag en till, en konstruerad reklamsida med en massa annonser för hälsokost och länkar till femton aktuella tidningsartiklar.

Personligen så tror jag att både vi bloggare och Twingly förlorar enormt på dessa spammare. Och de första som slutar intressera sig för tidningarnas blogglänkar är förstås läsarna. Har man gått på samma fint tre-fyra gånger så fortsätter man inte att göra samma misstag. Nästa fas är väl att tidningarna själva tröttnar. De frågar sig säkert varför de ska tillhandahålla länkar till reklamsidor som de inte ens får betalt för.

Vill du kommentera denna artikel så läs först reglerna för kommentarer på den här hemsidan… Kommenterar du den på din egen hemsida/blogg så se till att skicka trackback.

it , , , , , , , , ,


2 svar till “Twingly, spammarnas älsklingstjänst?”

  1. Finns en omständighet till där. Länken tidningarna får från oss bloggare ger värde i sökmotorerna och ser till att artikeln skall placera sig bättre där efter en sökning på i exempelvis Google på ord meningar som står där. Ett sätt att ta hand om den långa svansen (Long Tail-begreppet) och på de artiklarna som kommer upp efter en sökning tjänar tidningen pengar med reklam.
    Länken vi får tillbaka från tidningen ger i princip inget värde alls i sökmotorerna utan vi skall nöja oss med de besökare som kommer. Vi ger med andra ord tidningarna länkkraft och får tillbaka besökare. (Om man nu inte sätter nofollow på länken till tidningen förstås)

    Så tidningarna vinner på spammarnas länkar såvida det inte går ut över viljan från andra länka till dem.

  2. Hej,

    Tack för ett bra blogginlägg! Jag håller definitivt med om att spammande bloggar sänker värdet av Twingly. Tidningarna modererar flitigt bort irrelevanta länkar men behöver all hjälp de kan få. Använd därför rapportknappen i widgeten så fort du hittar något innehåll, eller skicka ett mejl till support@twingly.com med länk till det spammiga blogginlägget. Vi uppskattar väldigt mycket att du hjälper till att skapa medvetenhet om behovet av kvalitet i Twingly.