Skattebetalarna eldar sedlar i Almedalen!


Jag har under en följd av år betraktat utvecklingen av PR-jippot i Almedalen. Det började med att Olof Palme höll ett sommartal från ett lastbilsflak innan han och familjen skulle återvända till radhuset i Vällingby efter semestern, idag har alla sorters politiska krämare lyckats trissa upp medias skriverier om företeelsen, men ingen kan dölja att det är en – pseudohändelse.

Hur myndigheter lyckas motivera närvaron på Gotland, som givetvis sker på skattebetalarnas bekostnad, ja det begriper inte jag. För samarbetet stärks inte av jippot, de flesta deltagarna från myndigheter, kommuner och landsting får vistelsen betald, de får traktamente och fri mat och sprit. Det enda som kommer ut av veckan är förhöjda levervärden.

DN: ”Myndigheter och regioner lägger ner miljontals skattekronor under Almedalsveckan. Västra Götalandsregionen satsar allra mest, visar en rundringning som TT har gjort. Västra Götalands-
regionen har gått samman med Göteborgs universitet, Göteborgs stad och Handelskammaren som tillsammans har en budget på 800.000 kronor. Något som Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) tycker är en bra satsning. – Man ska inte under-
skatta betydelsen av Almedalen som mötesplats och vikten av de här seminarierna för att knyta kontakter, säger Gert-Inge A..”

Budgeten avser givetvis olika jippon och inhyrda föreläsare, lönerna för de medarbetare som ska ägna sig åt en veckas festivitas räknas inte in. Och visst, skulle jag bli bjuden på hotell, mat, öl och vin och dessutom ha lön med traktamente och övertid så nog skulle jag hälla i mig några pilsner. Men Almedalen är och förblir ett jippo där olika anställda inom stat, kommun och landsting får allting betalt av skattebetalarna, och de får betalt för att dricka sprit.

Jag minns inte om det var förra året som en f.d. justitieminister var så ostadig på fötterna så att vederbörande, inför mängder av TV-tittare, visade upp hur dåligt omdöme han har. Sedan är det ett tjuv och rackarspel utan dess like. Enligt en vanligtvis välunderrättad källa så har Sverigedemokraterna fått dag ett. Det betyder att den dagen blir resdag för de allra flesta, många företag satsar inte en krona den dagen. Stämmer uppgiften så är SD ordentligt utmanövrerat när veckans möten börjar dra folk.

Och när du i kommande vecka får se hur media fullkomligt struntar i objektiviteten, så ska du veta att de gör det för att bygga denna pseudohändelse till ännu högre höjder. Om du undrar varför så ska du veta att det inte bara är de närmast sörjande som får fri mat, sprit, hotell och dessutom lön och traktamente. Journalister får det också..

it Andra om: , , , , , , , , , , , dn12345 sr ab1234 svd1234


12 svar till “Skattebetalarna eldar sedlar i Almedalen!”

 1. Var inte så säker på att SD är utmanövrerat. De får dag ett och har stora möjligheter att sätta agendan. De tar upp sina favoritfrågor och endera ger de andra partierna på något sätt en respons eller så låtsat man om ingenting. I första fallet får SD poäng för att de tagit upp frågan och tvingat övriga att ta ställning, i det andra bekräftar de övriga att de vill undvika frågan. I båda fallen vinner SD.

  • Handlar det om en medveten utmanövrering (min källa) så är det svinigt, ett angrepp mot demokratin. Är det lottat spelar det ingen roll, då är det demokratiskt. Och – nej, jag tror inte att SD klarar att sätta någon agenda.

 2. Delar nog inte din ”optimism” att SD genom att vara först kommer att vara ”utmanövrerade”. Tvärtom kommer de säkerligen att till det yttersta utnyttja detta i sin propaganda genom att:
  a) bemöts de av ”absolut tyssstnad” kommer de givetvis att i välkänd ordning ikläda sig ”martyrkronan”. Och i sin propaganda hävda att de som ”sanningssägare” blir ”utfrysta” av det politiska ”PK-etablisimanget” (d v s press och övriga politiska partier). Detta för att givetvis vinna politiska poäng.
  b) eller, vilket egentligen är värre, så ”sätter de agendan” genom att tvinga de ”anständiga” (nåja) demokratiska partierna att bemöta deras förvridna åsikter. Och med tanke på att dessa bemötanden förmodligen blir tämligen oöverlagda/oförberedda kan de vinna viktiga politiska poäng även med detta scenario. :-(

  • håller med, det är gjort för att SD ska plocka poäng, speciellt med tanke på hur invandringspolitiken sett ut under Reinfeldt, kan ni tänka er ett höger parti som har ökat invandringen från ”vänster”(sossarna) nivåer? hur tror ni de invandringskritiska personerna som röstade på M(för det finns sådana som röstar på alla partier) reagerar på detta?

   Martyrkronan är givetvis redan putsad och klar efter spelet som aftonbladet tog upp, redo att bäras vid behov

 3. Bra Jinge
  Delar inte dina politiska åsikter men du är en av de få som talar klarspråk om Almedalen.
  Skattebetalarnas förening borde stå vid din sida.
  Men dom har ju valt att vara en del av den elit som häckar i Almedalen
  http://www.sxxx

  Dom försvarar sig säkert att dom till skillnad mot många andra inte reser dit för skattebetalarnas pengar.
  Men dom borde av principskäl bojkotta ett evenemang som Almedalen. Skattebetalarna når ut med sitt budskap ändå. De skulle plocka poäng om de sa att vi bojkottar ett evenemang som kostar skattebetalarna så mycket men som ger så litet

  Men en fördel med evenemanget är att det visar att de som säger att inte skatterna kan sänkas ytterliggare har fel.
  Skål tamefan
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4584554

  På tal om Palme
  Du har väl hört att när (s) förlorade valet 1976 så var han berättigad till statsrådspension men tackade nej till den eftersom han ansåg det vara ”onödigt” eftersom han ju jobbade som partiledare och hade lön för det.
  En annan tid och en annan socialdemokratisk värdegrund.
  Av någon anledning så kom jag och tänka på det där under den tid då Mona Sahlin lyfte 144.000 kronor i månaden för att göra, ingenting.

 4. Jag tror att Vänsterpartiet skulle tjäna på att bojkotta Almedalen i stället för att vara en del av sossarnas, alliansens, pr-konsulternas, myndigheternas och de ryggkliande journalisternas stora firmafest.
  För trots allt så skulle det finnas mer pengar till vård och omsorg ifall firmafesten i almedalen ställs in. Om V sa att vi tycker att det är att använda skattepengar på fel sätt så skulle dom stiga i mångas aktning

  Nu verkar det bara vara du som tycker det. Andra på vänsterkanten som tex Arenaredaktionen, älskar Almedalen

  • Ja så är det, slantarna som Almedalsjippot kostar skattebetalarna borde gå direkt till vård/omsorg/skola.

   • Varför är det så få inom vänstern som anser det?
    Det borde vara den självklara vänsterståndpunkten.

    • Jag tror att en absolut majoritet inom vänstern anser att Almedalen är ett jippo för makthavare-wannabes och andra som vill upp. Däremot kan man inte bojkotta jippot ur mediesynpunkt, men det vill man säkert. Jag hoppas f.ö. att du inte tror att (S) tillhör vänstern..

     • ”Däremot kan man inte bojkotta jippot ur mediesynpunkt”

      Kan man inte?
      Biltillverkarna brukar förlägga introduktionen av nya bilmodeller mellan de stora bilsalongerna för att de vet att om man presenterar en ny modell mitt under tex Frankfurtsalongen så får man mindre uppmärksamhet pga att motorjournalisterna är upptagna med att skriva om annat.

      Därför hålls ofta presskonferens och skickas pressmeddelanden om nya modeller ut när det i övrigt råder stiltje för då vet man att motorjournalisterna hakar på.

      Ett mindre parti som V har inget medialt att förlora på att bojkotta Almedalen (vilket i sig skulle bli en nyhet) och gå ut med sina politiska budskap vid andra tidpunkter.

      Sveriges socialdemokratiska arbetarparti tillhör historiskt sett vänstern även om tex Stefan Stern inte kan sägas göra det.
      Man tog på ett tidigt stadium avstånd från Marx men var ändå ett vänsterparti eftersom man jobbade med gemensamma lösningar och för ökad jämlikhet.
      En vänsterpolitik som kom att bli mer framgångsrik än den som V står för.

      Nu har V en partiledare som alla verkar gilla trots det så är väljarstödet inte mer än ca 5% enl mätningarna.
      Vad beror det på frågas kom?

      Under perioden from valet 2002 tom valet 2010 så tappade (s)ca 600.000 väljare.
      Det ritade om den politiska kartan och medförde bla att
      -vi idag för andra mandatperioden har en borgerlig regering
      -sd kom in i riksdagen
      -Mp har klivit fram och har en annan ställning i dag än innan 2002.

      Hur många av dessa 600.000 väljare lyckades V erövra frågas kom?

      Svar: Inte en enda om vi räknar netto vilket gör V till den största förloraren i svensk politik tilsammans med C som heller inte lyckades gå fram trots sossarnas stora tillbakagång.

      KD är också nedflyttningshotat. Men som varande Pingstkyrkans politiska gren så ska som inte vara större så därför kan dom inte ses som losers på samma sätt som V och C