One.com, några funderingar


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu har min blogg legat på webbhotellet One.com under en relativt kort period, kort i alla fall om man ser till det faktum att jag startade den redan 2004. Mina första intryck av webbhotellet var positivt, det var billigt som sjutton, och det hade fått fina recensioner på grund av sin driftsäkerhet. Jag minns inte siffrorna idag men det var 99,9X procent upptid någonting, mycket bra siffror.

Priset och driftsäkerheten gjorde att jag flyttade över bloggen eftersom man också höll sig med tjugofyra timmars support. Ett av argumenten som anfördes för One.com var att antalet dagliga besök inte påverkade priset oavsett trafikens storlek. Där bedrog jag mig dock, redan efter ett par veckor så ”dök” min blogg och när jag fick tag på supporten fick jag förklaringen, den hade för mycket trafik sades det. Jag var tvungen att minska belastningen på servern.

Det problemet löste jag genom att flytta samtliga bilder till min Bilderblogg.se, så när jag illustrerade min bloggning så hämtades bilden från en annan hemsida. Webbhotellet nöjde sig med det eftersom det dämpade trycket på den aktuella servern. Jag hade tidigare hört talas om sidor som helt sonika stängts av eftersom de drog för mycket bandbredd, om det stämmer eller inte vet inte jag, men eftersom min klipptes av den anledningen så ligger det väl i farans riktning.

Bortsett från den sortens malörer så var jag hyfsat nöjd med One.com, i alla fall om man bortser från kapacitets-
problemen, för sådana fanns praktiskt taget hela tiden. Skulle jag skriva något på 5-600 ord så var egentligen bästa tiden för det mellan fyra och fem på morgonen. Vid andra tider så gick trafiken upp och ner, och den som fått timeout flera gånger medan man sparat något på hemsidan vet hur irriterande det är. Till slut kopierade jag alltid all text innan jag sparade för säkerhets skull.

För en månad sedan ungefär skulle de byta server, ett jobb som ska kunna gå på ett par timmar om man är väl förberedd. I praktiken tog det tre dygn innan servern var uppe på heltid.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]one.com

Det är frustrerande att spara ett inlägg och få timeout, när man några minuter senare kommer tillbaka till hemsidan så är den borta, inget svar. One.com säger i sin reklam att man har hand om 700.000 hemsidor. Jag vet inte om siffran stämmer, men det är förstås en plausibel förklaring till varför man har sådana problem med driften.

Att då endast ha en chattsupport att tillgå är knäckande, så jag bestämde mig för att ta hem min blogg till Sverige. Nu finns servern i Stockholm vilket också gör att trafiken till den inte ”by default” skannas av diverse myndigheter som t.ex. FRA.

intressant Tags: , , , , , , , , , , , , t
[/column]


Ett svar till “One.com, några funderingar”