Ökar Charlie-Hebdo motsättningarna i världen?
De flesta som demonstrerat eller ”Je suis Charlie” eller demonstrerat under parollen har nog inte läst tidningen. Man kan fråga sig om de flesta ens hört talas om den. Nu kritiserar jag ingalunda detta. Dådet var avskyvärt och jag skulle gärna ha deltagit i en manifestation för tryckfrihet – men inte för tidningens innehåll. Man kan nog uppfatta att de allra flesta just gav sitt stöd för detta och för sympati med de drabbade för det avskyvärda terrordådet. Nedan vill jag i all korthet – särskilt med hänsyn till den vanliga längden på blogginläggen här – fästa uppmärksamheten på reaktioner inom delar av den muslimska världen.
charlie-tout-est-pardonné

Då det hemska dådet ägde rum menade en kommentator i New York Times att Charlie-Hebdos satirteckningar skulle vara helt oacceptabla i t.ex. en universitetsmiljö i USA. De skulle rivas ned och de som satt upp dem skulle straffas och mista sina anslag. I Sverige kritiseras Sverigedemokraterna för rasism, och det finns uttalanden i den riktningen av bl.a. ledande företrädare. Tveklöst är det finns starkare underlag i så fall att kritisera Charlie-Hedbo för rasism, eller har jag fel här? Hur skulle sådana satirteckningar i Lars Vilks stil bedömas i Sverige? Och tidningen fick i höstas ett pris baserat på Lars Vilks kritiserade teckning av en rondellhund (som jag inte sett). Jag har ingen klar uppfattning om hur lagar mot rasism i press skall tillämpas då jag inte satt mig in i frågan tillräckligt. Var går gränserna för yttrandefrihet, och vem sätter dem?

DN tycker att teckningen i senaste numret av Charlie Hebdo är genial och skriver idag ”Bilden på omslaget som spridits över världen, även om en del amerikanska tidningar valt att inte publicera den, innehåller ännu en Muhammedkarikatyr. En gråtande Muhammed med skylten ”Je suis Charlie” under rubriken ”Tout est pardonné” (”Allt är förlåtet”). Den är genial och tecknaren Luz, som gjorde bilden, sade på presskonferensen i tisdags, ”Ja, jag är ledsen att det blev en Mohammed-teckning igen, men vår Mohammed är en man som gråter.”

Själv är jag för tillfället i en liten by i södra Frankrike.”Maison de la Presse”. Jag försökte förgäves få en tidning undanlagd till på fredag och kommer då förstås att vara vid tidningsaffären strax före kl 7. (Blogginlägget kanske kommer senare fredag morgon!)

Några reaktioner från den muslimska världen.
* SvT rapporterade igår att En turkisk domstol har beslutat att delar av de sajter som publicerat framsidan på senaste numret av Charlie Hebdo ska censureras. Nyligen marscherade landets premiärminister Ahmet Davutoglu bland andra politiska ledare i Paris.

Förra året skärpte Turkiets regering kontrollen över internet. President Recep Tayyip Erdogan undertecknade en ny lag som gör det möjligt för telemyndigheten TIB, som leds av en före detta underrättelsechef, att blockera sajter om det bedöms nödvändigt för ”rikets säkerhet, upprättandet av allmän ordning och för att förhindra brott”.

* Irans regim fördömer publiceringen och anser den ”förolämpande”. Omslagsbilden ”provocerar muslimer och sårar deras känslor. . . Det skulle kunna underblåsa den onda cirkeln av extremism”, säger utrikesdepartementets talesperson Marzieh Afkham.

* I Egypten har stormuftin Shawki Ibrahim Abd al-Karim Allam varnat för publiceringen. Han anser att de är rasistiska och kommer att uppröra muslimer i hela världen.

Pål Steigan har i ett blogginlägg igår morse rapporterat att Le Monde skriver att Al-Azhar i Egypten, som är en av de mest inflytelsesrika institutionerna inom sunni-islam, tar avstånd från första numret efter massmorden av satiriske veckotidningen Charlie Hebdo. Al-Azhar menar att det senaste numret kommer att ”öka hatet”. Omslaget visar en gråtende Muhammed med skylten ”Je suis Charlie!”. Bakom honom finns texten ”Allt är förlåtet”.

Enligt Al-Azhar”bidrar inte tidskriften till fredlig samexistens och inte heller till integration av muslimer i de europeiska samhällena.”
Al-Azhar fördömer massmordet på redaktionen i Charlie-Hebdo men ser det nya omslaget som ”en provokation”.

Enligt al-Ifta, som är en annan muslimsk institution som står nära de egyptiska myndigheter är teckningarna ”en förolämpning mot 1 500 000 000 muslimer över hela världen”. ”Detta nummer av tidskriften vill stimulera till en ny våg av hat i det franska och i de västliga samhällena”.


i Andra om:, , , , ,, , Syrien, , , , ,

Le Monde Pål Steigan SvT Nyheter Counterpunch SvD 11/1 Globalresearch 11/1 AL Lodenius 10/1 Le Figaro 10/1 Pål Steigan 11/1 New York Times – I am not Charlie Hanna Söderströms blogg Feministiskt initiativ Anna-Lena Lodenius Birger Schlaug I Birger Schlaug II Knut Lindelöfs blogg 7/1 Pål Steigans blogg 8/1 DN8/1 DN 7/1Expressen 7/1 Lenins tomb Le Figaro SvT 7/1 Joe Bidens medgivande M Chossudovsky New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6


19 svar till “Ökar Charlie-Hebdo motsättningarna i världen?”

 1. Dala-Demokraten skriver ”Winston Churchill var rasist. Ledarskribenten Erik Helmerson i Dagens Nyheter påstår helt reservationslöst att Winston Churchill stått upp för frihet och demokrati. Det är att göra det för enkelt för sig. Churchill var också rasist och antidemokrat vilket framgår i Bengt Liljegrens biografi.”
  (http://www.dalademokraten.se/kultur/bocker/winston-churchill-var-rasist).

  Man kan tillägga att denne ikon, och en grundare till ”Kalla kriget” länge beundrade Mussolini.

 2. Nu när 40 statschefer med två av våra mest avskyvärda krigsförbrytare från israel i spetsen gått armkrok för att judiska sionister som det huvudsakligen handlade om här skall få smäda Muslimer och islam och för all del kristna, vilken judiska fanatiker inte bara tecknar om utan också spottar på liksom kletar exkrement över på kors och kyrkor i israel, så har Frankrike som står måltavla framför dessa intressen dessutom arresterat 50 oliktänkande som tvittrat i saken bl.a den populäre israelkritiska komikern Dieudonne´som CRIF, Frankrikes motsvarighet till AIPAC , ”filosofen” Bernhard Henri Levy och Manuel Valls länge varit ute efter men inte vågat förbjuda.

  Landets fängelser kommer att bli överfulla om den utvecklingen för att blidka den Franska regimens mäktiga sponsorer fortsätter på det viset…

  • Undrar hur mycket det skulle skrikas om yttrandefrihet om CH istället hade smädat Judendom?

 3. Det man kan fråga sig är hur dessa teckningar skymfar 1.5 miljarder muslimer? Jag tror inte muslimer i allmänhet tittar på nidbilder av sin profet eller läser dessa alster. Det är nog i stället så att extrema islamister använder detta och andra likande pamfletter som Charlie som ett redskap för sin radikala syn på islam och givetvis ursäktande av terrorism. Och det är så att invandringskritiska i Europa här har ett tacksamt tillfälle att utropa ”vad var det vi sa” och debatten polariseras ytterligare. Den enda lösningen jag ser på problemet är att man måste besinna sig i hur många invandrare som Europa egentligen klarar utan att det urartar totalt och att man på allvar måste börja arbeta för en fred i Mellanöstern och Nordafrika så att folk kan vända tillbaka och börja bygga upp sina länder igen. Och då måste EU även börja diskutera USA:s roll till alla krig i området och den är avsevärd för att inte säga helt dominerande. Det gäller alltså för fegisarna i Bryssel att på allvar börja kritisera kärnan till problemet som ju ytterst är USA:s påhittade krig mot terrorismen som bygger på en skruvad kamp mot verkligheten.

  • Intressant artikel av Linderborg, men hon löper inte linan ut och skriver hela sanningen om USA:s smutsiga krig, samröre med terroristerna och den tillrättalagda ”sanningen” om 9/11. Hon måste väl vara medveten om att den officiella versionen av 9/11 bara är humbug? Det nya mottot för politikerna verkar vara att ”för att rädda yttrandefriheten måste den minskas ordentligt”. Och nya lagar och mer kontroll av det fria ordet på internet aviseras av politikerna, senast Cameron som vill förbjuda kryptering. Som om inte GB, världens näst USA mest kontrollerade land inte hade nog med övervakning?

    • När man har vettiga svar på varför WTC7 rasade och varför man hittade Moammar Attas ID nästan överst och fullt tydbar i rasmassorna som av en ”händelse”. Du kan ju läsa om alla diskrepanser som många har, framförallt arkitekter och andra experter på hållfasthet, mot den officiella utredningen på nätet och sedan återkomma. Den ”korrekta” som USA presenterat är ju redan belagd som en lögn för länge sedan! Varför annars skulle man inte hemligstämpla stora delar av utredningen.

      • Googla själv! The Sakers blogg kan du väl titta in på där finns mängder med länkar.

       • Benny det finns många personer som skriver på Internet om 9/11 därför är det svårt att veta vad du menar. Därför ber jag dig än en gång att antingen utveckla ditt resonemang eller kom med konkreta länkar.

    • Christian
     Den sanna bilden är att vi måste lära oss mer om hur hus skall konstrueras så att de tål atomsprängningar utan att pulveriseras och utan att en enormt kraftig kärna av härdat stål till betydande del försvinner som ju var fallet. Den officiella utredningen hoppar över den försvunna kärnan.

     • Intressant Peter men utveckla gärna ditt resonemang och skriv gärna lite tydligare vad du menar för detta ämne är helt nytt för mig.

 4. Mycket märkligt! I Afghanistan, Pakistan och liknande länder händer ofta att US- eller Nato- soldater tex kissar på de döda påstådda talibanernas lik, poserar framför kameran med de döda med förnedrande bilder – då händer inget, inte ens högljudda protester hörs..
  Men om det handlar om profeten Mohammed förvandlas protester till brutala attacker med mera…svårt att förstå eller?
  Hur kan man känna sig så förnedrad och bli full av hat och få lust av döda dem som publicerarar deras profets bilder…
  Jag tror att denna typ av massaker kommer att fortsätta, medan terrorister fortsatt att prata engelska med US dialekt..
  En våg av kristallnätter kommer att dyka upp på olika platser i Väst..
  Nya terror-bekämpnings-lagar som egentligen handlar om kränka fria medborgaren mänskliga rätter kommer att lagföras i västvärldens parlamenter…
  Och till slut G. Orwells Snövit oommer aldrig åka fast

 5. Förolämpa en och halv miljard människor? Nåväl, det är ju inte alla som tar åt sig. Likt väl provocerar man en väldigt massa människor.
  Sen finns sannolikt många med muslimsk bakgrund som uppskattar att någon driver med islam, likt det finns många svenskar som roas av satir över kristendomen.
  Jag hoppas de publikationer som nu sörjer charlie också provar den svenska yttrandefrihetens gränser med en bild där ’meduim sized dog’ Bildt gör en avsugning av Obama, som flashar sitt allra bästa dollargrin.
  Jag gissar vi skulle få mer än en handfull kränkta svenskar, även många fler skulle anse att metaforen med obama och bildt är långt mer talande än charlies så kallade genialiska bilder.

   • Ja, Charlie-Hebdo har länge provocerat anhängnare av islam – se titeln på förra blogginlägget, och mina reflexioner i första blogginlägget om detta 8/1. Är väl klart värre än SD därvidlag? DN tycker teckningen är ”genial” – säger en hel del för den som tänker efter.
    Tror ni DN tillåter debatt om detta?