NewsVoices redaktör utestängd från ”Journalistbubblan”!


Siten ”Newsvoice” (www.newsvoice.se) är en ledande site inom ”alternativmedia”. Den har många läsare och publicerar artiklar om politik, men också om andra ämnen som forskning och hälsa. Flera av mina artiklar har introducerats där. Vanligen återges början av artikeln följt av hänvisning till vart man kan läsa hela artikeln, i mitt fall http://jinge.se. Chefredaktören för siten heter Torbjörn Sassersson är en analytiker, skribent, debattör, publicist, entreprenör inom IT och PR på webben samt har en fil kand-examen från Biologisk Geovetenskaplig linje med inriktning miljövård. Torbjörn Sassersson lanserade 2011 nättidningen NewsVoice (utgivningsbevis 2012-001, Radio och TV-verket) där han är redaktör.
Han fick priset Årets Braveheart 2015. Motivering: ”Årets braveheart genom Torbjörn Sassersson, VD och redaktör på nättidningen News Voice som tar upp hälsa, världspolitik, vetenskap och även – för samhället – obekväm undersökande journalistik.” Torbjörn Sassersson
Journalistbubblan är enligt sin Facebook-adress ”En grupp för att diskutera allt som har med journalistik att göra. Öppen att delta i för vem som än kallar sig journalist eller intresserar sig för journalistik. Förhållningsregler: Egenreklam, främlingsfientlighet och lobbying mot journalister i politiska frågor leder till uteslutning.” (https://www.facebook.com/groups/207125839302364/?fref=ts).

* Jag är själv en av drygt 5000 medlemmar i gruppen sedan 7 månader, men har inte varit aktiv.

Nu har Torbjörn Sassersson stängts av från Journalistbubblan utan förvarning. Han skrev följande inlägg under DEBATT på Newsvoice i förgår, vilket har följts av flera kommentarer. Läs dem gärna!

Artikeln på Newsvoice
Undertecknad har sedan en tid tipsat Facebook-gruppen Journalistbubblan om artiklar i NewsVoice som avhandlat journalistik och media. Det var fritt fram för Facebookgruppen att godkänna eller refusera tipsen. Trots det stängde gruppens administratör och den fristående journalisten Emanuel Karlsten, verksam i bl.a. P4, av mig från gruppen helt utan förvarning eller kommentar.
Emanuel Karlsten
Jag antog först att det var någon form av tekniskt fel, men det visade sig att gruppens upphovsman stängt av undertecknad i september 2015 med motiveringen:

”Ja, eftersom du postade egenreklam i gruppen och dessutom till en sajt som väl bäst sammanfattas här:”
[och sedan länkar Karlsten till VoF:aren Peter Olaussons ryktesdestruktiva och vilseledande artikel om NewsVoice publicerad på bloggen”Faktoider”
]

Jag besvarade Karlsten
”Jag har aldrig postat egenreklam på Journalistbubblan. Jag har postat lästips till gratisartiklar precis som alla andra gör då och då. Du har aldrig kontaktat mig angående mina artikeltips så denna avstängning är förvånande.
Eftersom jag är redaktör för en fri nättidning är det rimligt att jag får möjligheten att berika Journalistbubblans medlemmar med bra läsning.”
Yttrandefrihet
Jag avslutade mitt mail med frågan om Karlsten kunde öppna bubblan igen. Emanuel Karlsten svarade då:
”Nej.” Han skriver att Journalistbubblan bara är en grej som han sköter på fritiden.

Emanuel Karlsten som är känd som programledare på Sveriges Radio P4, krönikör på DN, bloggare är även föredragshållare om integritet på internet. Den 6 maj 2013 höll han ett föredrag på ABF-huset i Stockholm om ”Informationens frihet och individens integritet” och temat för dagen löd: ”Frihet på internet”. En av frågorna som ställdes på seminariet handlade om demokrati:

”Vad har internet med demokrati och mänskliga rättigheter att göra?”

* Journalistbubblan öppen för alla utom NewsVoice redaktör

Karlsten har fått frågan om han vill inkomma med en kommentar innan jag publicerade denna artikel, men han har ej svarat. Självklart är NewsVoice öppet för Karlsten om han vill inkomma med en debattartikel om hur han får ihop sina tankar om demokrati och mediefrihet med avstängningen av en redaktör för en populär nättidning.

Både Medievärlden och Journalisten skrev om Journalistbubblan som en viktig plats för en öppen debatt.

”Att gruppen är öppen för alla betyder att det inte bara är journalister som deltar, även om vi än så länge är den stora majoriteten. Alla som är intresserade av att diskutera journalistik kan gå med.” – Journalisten

”Gruppen är öppen för alla som är intresserade av journalistik och branschfrågor och medlemmarna kan i sin tur bjuda in vem de vill.” – Medievärlden

”Vi får se hur det utvecklas, jag kommer inte att vara där och peta.” – Emanuel Karlsten, Medievärlden

Jag anser att det är anmärkningsvärt att en journalist på public service-kanalen Sveriges Radio P4 inte följer sina egna principer om mediefrihet, informationsfrihet och demokrati eller upphör dessa ambitioner på fritiden?” avslutar Torbjörn Sassersson.

Min uppfattning är att det är fel att utesluta Sassersson på det sätt som skett. Jag har inte tagit del av hans information till medlemmarna i ”Journalistbubblan”. Första steget är väl att ta upp en diskussion om principer för detta i gruppen. Och sedan – beroende på resultatet av diskussionen – ge eller inte genen varning eller information till vederbörande. Jag tycker att det är förmätet – och odemokratiskt- av gruppens unge grundare att så enkelt utesluta en medlem.

em> i Andra om: , , ,, , , , , , , ,

Newsvoice Journalistbubblan Aftonbladet om FIBFIB:s hemsida Dokument utifrån 24/8 Washington Post 21/8 New York Times 17/8 Om USA:s vapenlagar Drönarkrig ökar antalet terrorister Utlämningsprogram till CIA


2 svar till “NewsVoices redaktör utestängd från ”Journalistbubblan”!”

 1. Angående video, ÖB har ingen aning, enligt Expressenintervju:

  ”Rysslands påstådda övning om att inta Gotland kan vara del i propagandakriget.
  ÖB Sverker Göranson har inga bevis för att invasionsövningen har skett.
  – Nej, inte i nuläget, säger han.
  Med 33 000 soldater har Ryssland övat på att invadera Åland, Gotland, Bornholm och norra Norge. Det framgår av en rapport som skrivits av säkerhetsexperten Edward Lucas på den amerikanska tankesmedjan Center for European Policy Analysis (Cepa).
  Men har övningen verkligen ägt rum?
  Den frågan ställer sig Sveriges ÖB Sverker Göranson i ett seminarium om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Östersjön.
  – Visa mig en vetenskaplig grund, säger ÖB när frågan kommer upp.
  Han kan inte säga att övningen har inträffat.
  – Det kan jag inte svara på. Däremot har jag precis som andra läst om rapporten som är författad. Det jag ställde frågan är på vilken grund rapporten är skriven, om den då refererar till Lucas. Vad han har för referenser har jag inte kontroll över nu.
  Finns det någon uppfattning från Försvarsmakten att övningen eller liknande övningar skett?
  – Nej, inte i nuläget, nej. Vi har inte gjort den analysen utan vi måste titta på underlaget och det har ställts ett antal frågor i organisationen och arbetet pågår men jag har inte svaret ännu.
  Är det propagandakrig?
  – Det är du som drar den slutsatsen. Jag är inte där ännu. Jag vill ha svaret på frågan först. Alltså på vad bygger rapporten och på vilket underlag? När jag ser det kan man också börja dra slutsatser. Där är vi inte nu.”

  http://www.expressen.se/nyheter/politik/ob-saknar-bevis-for-den-ryska-ovningen/