Lögner om Kuba och av Aron Modig, KDUJag har glädjen att åter få införa ett gästblogginlägg av Gabor Tiroler (i oförändrat utförande), som tidigare skrev inlägget om Assange här. Detta efter ett samtal över en kopp kaffe på Sj Central, som Gabor och jag hade i lördags eftermiddag. Gábor som ärsamordnare för nätverket Medicinare för Kuba har gjort fyra besök i landet de senaste tio åren. Han har under åren arbetat 12 år i biståndsarbete utomlands, bl.a. 4 år i Mozambique, i Kuba,i Nicaragua, i Indien.

”VILKEN OSANNINGAR SOM HELST DUGER ATT SMUTSKASTA KUBA OCH INGA FAKTA FÅR ÅTERGES OM DE VISAR SANNINGEN OM KUBA
FAKTA

En spansk fascist utan körkort körde 120 km i timmen på en dålig väg där den tillåtna hastigheten var 60. I bilen satt tre passagerare. Man hade tillryggalagt sammanlagt åtta hundra kilometer på åtta timmar blankt. Det var på Kuba, inte E4. Bilen körde av vägen och två av de fyra omkom.
Ordföranden i Kristdemokraternas ungdomsförbund med namnet Modig klarade sig med lindriga skador. Han hade med ett falskt visum och med falsk förevändning tagit sig in i landet. Visumet utfärdades i Spanien, inte i Sverige, och Modig hade oriktigt uppgivit att han skulle turista i landet.

Chauffören hade fyrtio trafikförseelser i sitt hemland och körkortet spärrat. Det var ovedersägligt vårdslös fortkörning och vållande till andras död. Samstämmiga vittnesmål från de två överlevande och vittnen bekräftade den kubanska utredningen.
PÅHITT
Mindre än två timmar efter händelsen hade politiker och medier i väst hittat på en annan olycka och anklagade Kubas regering för mord. En sådan fabel ger DN, SvD, SVT och de andra riksmedierna spridning åt. Däremot hindrar de publicering av ovanstående sakförhållanden.
Denna blogg hör till de få undantagen där händelsen får återges som den gick till. En viss yttrandefrihet finns alltså kvar i vårt land, men den är mycket begränsad.
Modig hade inte ens ansökt om visum i Sverige utan i Spanien. Varför det? Det skrivs det inte om. Hur stor andel av stödet till Kubas opposition är skattemedel? Inte heller det finns med i ”rapporteringen”.
Men inte ens det som Modig själv har framfört får publiceras. Han bad nämligen om ursäkt för att ha använt ett turistvisum till att träffa och överlämna pengar till representanter för den kubanska oppositionen.
”Min ursäkt är ärlig. Alla kubaner har behandlat mig väl.” ”Jag kom till Kuba med instruktioner från mitt parti, i första hand om att träffa Oswaldo Payá och att överlämna pengar, i andra hand om att möta unga människor från hans rörelse och diskutera, och för det tredje om att erbjuda mig att resa med Oswaldo Payá om han så skulle önska” sa Aron Modig på engelska, samtidigt som hans svar tolkades till spanska.

”Jag har förstått att dessa aktiviteter inte är lagliga på Kuba och jag vill be om ursäkt för dem”, sa han. Han erkände att han hade HAFT med sig 4 000 euro till oppositionen och att han varit på Kuba tidigare och bland annat överlämnat utrustning till journalister. (Stycket är taget ur den kristna tidningen Världen idag 7 augusti.)
Modig berättade vidare att han före sin ankomst till Kuba hade varit i USA och haft möten med IRI och NDI, båda knutna till CIA.
Till och med detta att Modig förhördes av polisen efter olyckan används som ammunition mot Kuba. Skulle svensk polis inte ha förhört de inblandade i en dödsolycka? Dessutom deltog han i en brottslig verksamhet.

ENLIGT SVENSK LAG HAR MODIG BEGÅTT ETT BROTT
Att ta emot pengar från främmande makt med syfte att påverka landets politik strider mot lagen i de flesta länder; även Sverige. Brottsbalken (19:13) slår fast: ”Den som av främmande makt eller från utlandet av någon som handlar för att gå främmande makt tillhanda tar emot pengar eller annan egendom för att genom utgivande eller spridande av skrifter eller på annat sätt påverka den allmänna meningen i en fråga som gäller någon av grunderna för rikets statsskick eller i någon angelägenhet som har betydelse för rikets säkerhet och som det ankommer på riksdagen eller regeringen att besluta om, döms för tagande av utländskt understöd till fängelse i högst två år.” Lag (1981:1165). Också paragraf 19:16 kriminaliserar ”tagande av utländskt understöd”.

Jag önskar den brottsligt vårdslöse Carromero en lång fängelsevistelse. Han förtjänar ett hårt straff, och det gör Modig också. Om en kuban hade gjort i Sverige det som Modig har gjort i Kuba, då skulle kubanen ha suttit i fängelse här.
Läs mera på www.svensk-kubanska.se”


i Andra om: , ,, , , , , ,

SR
SvD1 SvD2 Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska


18 svar till “Lögner om Kuba och av Aron Modig, KDU”

 1. Jag tycker det var generöst av Kuba att släppa uppviglaren Aron Modig. Själv anser jag att han skall straffas hårt!

 2. 1)Anders, hur långt straff tycker du att Modig borde haft?
  2) Varför fick han inget straff?

  • Precis som det är straffbart att ta mutor och att ge mutor, kan det betraktas som ett brott såväl att ta emot pengar för att störta sitt lands regering som att tillhandahålla pengar för det ändamålet.

   Kuba kunde ha utmätt samma straff för Modig som han skulle ha fått i Sverige för det brottet alltså ”fängelse i högst två år”.

   • Mycket bra skrivet Gabor. Förtalet av Kuba är av oerhörd omfattning och svenska folket behöver sanningen! Varför inte kolla det jurisdiska läget med en jurist?

 3. Har ingen uppfattning i straff-frågan faktiskt. Kan ej juridiken tyvärr. Har nu bett gästbloggaren Gabor Tiroler att kolla kommentarerna.

 4. Jag har med visst intresse följt nyhetsrapporteringen om den här händelsen och har blivit häpen, även innan jag läste det här intressanta inlägget, över de slutsatser som man helt ogenerat dragit. Utan att kunna uppvisa tillstymmelse till faktastöd. Tyvärr är det ju så att man kan säga i stort sett vad som helst om vissa länder och deras regeringar utan att behöva ha några fakta. Svenska medier idag stinker. I alla fall vad gäller vissa frågor

  • Linda gör rätt i att kritisera svenska medier. Till och med US-amerikanska Fox News ger en mera objektiv och saklig framställning av trafikolyckan än SVT, DN och SvD för att inte tala om Expressen. Fox News ägs av den ultrakonservative Rupert Murdoch. Läs t.ex. nedanstående artiklar från 16 resp. 10 augusti.

   I den förstnämnda står:
   ”Carromero confirmed the official version of the accident in a statement recorded during his arrest and released by Cuban authorities.”
   (Carromero bekräftade den officiella versionen av olyckan i ett uttalande som spelades in när han arresterats och som har publicerats av de kubanska myndigheterna.)

   Kubanska dissidenter får pengar från sådana som Modig och KDU för att sprida regimfientlig propaganda. Det är svenska biståndspengar som i stället hade bort användas till att minska fattigdomen i världen. Jag har själv deltagit i hälso- och handikappbistånd via Sida, Världshälsoorganisationen, Rädda Barnen och andra i Afrika, Asien och Latinamerika sedan 1977. Nu undrar jag bara: Vad är det som får våra svenska medier att systematiskt sprida osanningar om Kuba och att lika envetet undertrycka fakta?

   http://latino.foxnews.com/latino/news/2012/08/16/cuba-charges-spaniard-for-dissidents-deaths-in-crash/#ixzz23meWNdVk
   http://www.foxnews.com/world/2012/08/10/swede-in-cuba-car-crash-concerned-about-driver/

 5. Dags för en vända stalinist-bingo.

  Kallar meningsmotståndare för fascister, även om dessa (till skillnad från debattören själv) är mot fascistiska idéer som enpartistat, censur och höga murar mot omvärlden?

  Försvarar alltid länder med röd fana där militären paraderar första maj under jättebilder på Marx och sentida kommunistiska ledare, även om människor riskerar livet för att fly från landet?

  Anser att Sverige inte har yttrandefrihet eftersom hens påståenden inte pryder tidningarnas löpsedlar.

  Hävdar att USA ligger bakom allt ont i världen, från inkomstskillnader till AIDS, samt ser CIA i varje buske?

  BINGO!

  Mer konkret: länder tenderar att inte ge visum om syftet med inresan anges som ”träffa och stötta de personer som staten ägnar mycket tid och ork åt att förtrycka och förfölja”. Då har man två alternativ, och ljuga är standardbeteende. Vad tycker Tiroler om de som försöker ta sig in i Israel på turistvisum för att hjälpa palestinierna? Ska de också fördömmas och straffas, eftersom de bryter mot lagen?

  BrB 19:13 är i våra dagar extremt föråldrat. Inte minst eftersom Sverige i 20 år gjort just detta via det partianknutna biståndet. Å andra sidan har Kuba gjort detsamma, så anklagelser om detta skulle slå tillbaka mot Havanna på ett mycket smärtsamt sätt.

  • Per undrar varför Modig inte fick något straff trots att han understött en opposition som vill störta Kubas regering och ändra landets statsskick. Jag har ingen aning om hur de kubanska myndigheterna resonerade. En sak är att Sverige och svenskar fortfarande har ett högt anseende efter den tid då vi faktiskt visade sympati och förståelse för Kuba att som en liten nation intill den fientliga stormakten USA försökte skapa ett rättvist samhälle för alla. Sådana som Olof Palme minns man liksom ambassadören Harald Edelstam som försvarade Kubas ambassad mot fascistkuppen i Chile 1973. Att Sverige hör till det fientliga blocket och leder hetsen mot Kuba numera, det kanske man inte riktigt förstått.

 6. En frenetisk marijuanamotståndare är han också, den där Aron… Inte att förglömma.

 7. Intressant artikel! Uppseendeväckande att inte Studio Ett gjorde lite research i frågan innan de intervjuade Modig för några dagar sedan. Inga kritiska frågor ställdes överhuvudtaget till honom. Svagt, och framförallt dålig journalistik.