Lägg ner Bloggtoppen!


Den senaste tiden så har Bloggtoppen återigen blivit ett debattämne bland bloggarna. Nu handlar det om ständiga och återkommande fel, samt om Jimmy Holmlunds brist på engagemang för verksamheten. Bland annat har Anders Svensson tagit upp saken och skrivit:

Anders Svensson/Svensson: ”Bloggtoppen var länge den dominerande besökstopplistan, men den fungerar idag mycket dåligt och mäter inte längre antalet besökare till exempelvis min och Jinges bloggar. Dessutom länkar man till sajter som bryter mot PUL och som även begår andra olagligheter.”

Hade det bara varit Anders och min blogg som inte räknades så hade det knappast varit värt att skriva om saken, men jag har en känsla av att det var betydligt fler än hundra bloggar som drabbades bara bland politikbloggarna. Ser man rakt över alla bloggar som låter sig listas av Bloggtoppen så rör det sig sannolikt om tusentals bloggar. Att Bloggtoppen dessutom listar kriminella bloggar, bloggar som namnger barn, och visar bilder på misstänkta men ännu ej dömda personer, ser jag som en ytterst försvårande omständighet.

Rosemari Södergren på Kulturbloggen skrev igår ett inlägg med rubriken ”Hög tid att begrava Bloggtoppen” där hon konkretiserade sina synpunkter:

Rosemarie Södergren/Kulturbloggen: ”Bloggtoppen är en sajt där det finns en mängd länkar till bloggar. De är listade enligt kategorier. Bloggtoppen har några år på nacken. Men den har inte funktion att fylla i dagens bloggvärld längre. Det finns en mängd olika bloggportaler som sköts mycket, mycket bättre och som är betydligt mer på hugget och utvecklas. Dessutom svarar Jimmy som sköter Bloggtoppen nästan aldrig på mail… … Egentligen borde vi alla bloggare bara flytta därifrån. Allihop. För vi är alla värda att de bloggportaler som listar oss har någon form av seriös inställning till det.”

Självklart instämmer jag till fullo i hennes kritik. Jag ägnade själv betydande tid åt att nå Jimmy för att berätta att hans räknare inte fungerade, först efter en vecka tröttnade jag på att skriva mail och talade med hans webbyrå som inte heller hade hört någonting från honom. Då började jag leta aktivt och hittade hans mobiltelefonnummer. Han ordnade problemet senare på kvällen samma dag, men han var inte villig att nollställa räknaren så att alla bloggar skulle räknas lika.

Att låta bli att svara på e-post är mycket illa för en verksamhet som är ägnad att serva ett antal bloggar, det gör att jag är beredd att skriva under på Rosemaries rubrik om att det är hög tid att begrava Bloggtoppen. Kanske bör han överlåta verksamheten till någon som är intresserad?

Jag har själv kontaktat Johan Larsson och påtalat problemet, hans skötebarn Intressant/Nyligen/Knuff och Bloggar.se är outstanding, även om jag har förståelse för om han inte vill engagera sig i ett ytterligare projekt. Jag vet också att Martina Lind som driver Politometern.se har för avsikt att komplettera den med en räknare. Det betyder antagligen att bloggar som skriver om politik kommer att få sina problem lösta, hur det går med alla andra vet jag inte.

intressant Tags : , , , , , , , t


17 svar till “Lägg ner Bloggtoppen!”

 1. Det värsta är att han länkar till kriminella sidor. Det får han inte heller göra enligt avtalet med Google. Anmäler någon så blir han av med reklamen.

 2. Mycket bra skrivet! Inte nog med att många bloggar inte mäts, en del bloggar mäts helt fel och jag/min dotter blev anklagade för fusk, vilket fick oss att plocka bort den aktuella bloggen från just Bloggtoppen. Vi har inte heller brytt oss om att lägga in den igen, för att se om felet rättats till. Dessutom drog jag iväg ett par, tre mail i detta ärende till bloggtoppen, som ännu ingen orkat svara på, trots att det var ett bra tag sedan nu! Jag skrev om det i min blogg:

  http://tonarsmorsa.se/2009/10/25/hur-jag-ser-pa-min-egen-blogg-och-fusket-i-bloggvarlden/

  (Det är den senare delen av inlägget som handlar om bloggtoppen, om du inte orkar läsa hela!) Trodde inte det var fler som hade liknande problem, det här visar ju klart att Bloggtoppen inte lever upp till det den borde. Nä, lägg ner eller överlämna den till någon annan, som du skrev!

 3. Kan någon förklara för den oinvigde varför det är så viktigt med vem som har mest bloggbesökare?
  Vad finns det för garantier på opartiskhet och icke fusk?
  Jag är högst skeptisk till all form av mätning som inte kan verifieras eller jobbar mot en acceptabel standard.

  • Det är knappast en av jordens viktigaste frågor. Varje hemsida har normalt en räknare som visar sidvisningar/unika besök och det duger gott. Men, och det är viktigt, dessa räknare driver in trafik och alla vill bli lästa, därav intresset av att vara med på olika portaler.

   Jodå, det finns möjlighet att fuska men det är svårt om det finns en vaken person bakom räknaren. Dessutom så kan man inte ha annonser på sin sida eftersom annonsörerna blir pissed off om de upptäcker oegentligheter, vilket de gör.

   När det gäller den här bloggen så kan man kolla siffrorna mot en hel del källor, bland annat officiella. Men är man nyfiken på en blogg med 50 dagliga besök så försvinner möjligheterna direkt. Men som sagt, du kan själv se på BT:s politiklista hur mycket utgående trafik det är till de allra mest besökta bloggarna, det ger svar på dina frågor.

   Sedan är det inte alla som gillar att listas bland kriminella hemsidor, men det är en annan sak.

    • Som alltid blir vuxna män direkt småpojkar i dessa sammanhang. :-P Men jag tror inte att det är såå farligt, men visst sjutton har jag själv undrat hur i he&%¤te den där sk/&¤tbloggen kan ligga före min i listan… :-)

 4. Det kanske inte var någon lysande affärside med bloggtoppen och på något sätt måste sajten dö?

  Själv kan jag räkna antalet besökare på ena handens tumme…

 5. Den har inte funkat för mig heller, enligt bloggtoppen har jag tex inte haft 3 individuella besökare under senaste veckan, trots att jag vet att jag har haft det. Ett mycket marginellt problem för en småbloggare som jag som inte fiskar läsare alls, men det visar att det är fler som haft problem.

 6. Bra skrivet! Men jag tror dock att det är frivilligt för var och en att vara listad på den sidan. Om du tycker bloggtoppen verkar oetisk så ska du naturligtvis avlista dig.

 7. Jag håller delvis med. Självklart ska sajten kunna fungera bättre. Självklart skall bloggar som bryter mot PUL inte listas och självklart skall alla de uppenbart rasistiska bloggar som finns med på Bloggtoppen bort.

  Problemet är bara för oss som inte använder oss av WordPress (eller andra bloggverktyg där man kan hantera mer av html-kodandet på egen hand) att de flesta andra bloggportaler inte går att pinga automatiskt, vilket gör att min blogg exempelvis nästan aldrig dyker upp i några listor överhuvudtaget. Detta har varit fördelen med Bloggtoppen. Om de andra portalerna kunde ge F-N i att använda sig av den värdelösa nyligen.se som enda källa så skulle allt vara frid och fröjd tycker jag. Varför kan inte nyligen se till att fixa så att man kan pinga automatiskt även om man använder sig av blogger-verktyg?

  • Du tycks ha missuppfattat det mesta Rasmus!

   Och varför i hela friden byter du inte till WordPress? Du kan ju exportera hela din blogg in i WP på ett nafs. Nyligen.se är tillsammans med Johans övriga siter de bäst fungerande inom bloggosfären.

 8. Jag har säkerligen missuppfattat mycket då jag inte besitter särdeles imponerande datorkunskaper. Jag vill helt enkelt inte byta till wordpress då jag tycker att blogger är både enklare och fungerar utmärkt. Borde det inte vara enklare för bloggportalerna att göra sina automatiska pingar funktionella på alla typer av sajter? Varför kan inte nyligen ha ett lika enkelt installationssätt som Bloggtoppen?

  • Jag vill helt enkelt inte byta till wordpress då jag tycker att blogger är både enklare och fungerar utmärkt.

   Ok, dödar du kossorna själv innan du äter biffen? Odlar kornet innan du bakar?

   Blogger är den verkliga stenåldern bland bloggar.

 9. Först och främst dödar jag inga kossor då jag inte äter biff eller annat äckligt som ska sitta på levande varelser ;) Kornet odlar jag gärna själv. Blogger må vara stenåldern, men det hindrar inte nyligen från att ta med blogger i matchen. Jag trivs som sagt bra med verktyg där jag slipper hålla på och trixa för mycket själv utan kan koncentrera mig på skrivandet. Du får gärna, om du kan, förklara för mig varför inte nyligen.se kan fixa så det går att pinga blogger-bloggar automatiskt när bloggtoppen klarar av det.