Google Drive installerat


Google erbjuder sina kunder fem gigabyte fritt lagringsutrymme i ”molnet” och jag har redan tagit min del i besittning. Jag kan inte påstå att jag till alla delar har förstått funktionaliteten fullt ut, men jag förstår att det faktiskt kan vara mycket praktiskt.

Är jag inte hemma men har tillgång till en dator, ja då har jag också tillgång till sådant som jag lagrat i Google Drive. Än så länge har jag bara laddat upp ett antal bilder, och såvitt jag förstår så kan jag dela med mig av dessa bilder eller bara tillåta mig själv att hämta och/eller editera dem.

Precis som med allt annat så krävs det antagligen att man ägnar en stund åt att kolla upp hur man ställer rättigheter, och framförallt hur man adresserar molnet. Men talet om ”moln” är intressant, och för de icke teknikorienterade så kan det te sig mystiskt i överkant. Men förenklat så fungerar det som att du har en extra mapp i datorn, en mapp som du kan dra och släppa filer till, ett utrymme på fem GB. Vill man betala för mer utrymme så tillhandahåller Google Drive upp till en (1) TB redan idag.

Det finns säkert tusentals sätt att använda Google Drive, och lika säkert är det att det kommer att höjas negativa röster om saken. Det ska bli intressant att följa den debatten, och som Peter Pettersson skriver i sin blogg i Aftonbladet så fastslår Google i användarvillkoren att: (forts..)

Peter Pettersson i AB: ”När du lägger upp eller på annat sätt skickar in innehåll till våra tjänster ger du Google (och våra samarbetspartner) en global licens att använda, värdlagra, spara, återge, ändra, skapa härledda verk (exempelvis översättningar, anpassningar eller modifieringar som vi gör så att ditt innehåll fungerar bättre med våra tjänster), kommunicera, publicera, framföra offentligt och distribuera innehållet. Rättigheterna som du beviljar i licensen gäller endast i syfte att driva, marknadsföra och förbättra våra tjänster, samt utveckla nya tjänster. Denna licens fortsätter att gälla även om du upphör att använda våra tjänster…”

I praktiken betyder det givetvis att jag kommer använda tjänsten restriktivt. Jag är läskunnig och det hoppas jag att alla andra är också. Men Google har meddelat Pettersson att användarna på inget sätt förlorar äganderätten, men läs vidare på hans blogg i AB..

it Andra om: , , , , , ab dn svd gp sr svt nt idg Läs gärna: annarkia, lasse, mini, pepprat, 1, runor, varghjärta, 1, 2 & sp


9 svar till “Google Drive installerat”

  1. Ja, egentligen så kan man ju lösa den där saken genom att installera Filezilla eller ngt annat program så att man kan logga in på sin egen dator hemma, det är lite mer krångligt bara. Man kan ju t.o.m. göra som en bekant, han speglar hela hempesen på sin egen laptop så han släpar alltid med sig en kopia. Och hur tung är en liten usb-disk? :-)

    Men det är klart, vill jag dela med mig vissa filer eller bilder så är det ju smutt om allt är tillgängligt i ”molnet”.

    • Jag kör OpenAFS, tillgång till allt jämt. Tillgång till en backuppad disk var jag än är.

      Har sedan ett tag tillbaka börjat vara mer och mer restriktiv med användningen av googles tjänster.

      Rätten de skaffar sig är inte bara att sprida och sälja information. De äger rätten att tysta dig, vilket är allvarligt på riktigt.

      • Rätten de skaffar sig är inte bara att sprida och sälja information. De äger rätten att tysta dig, vilket är allvarligt på riktigt.

        Ja. Och dig.. OpenAFS, det låter lite Linux över det, jag vet inte vad det är.

        • Open i namnet betyder att den inte ligger under den drakoniska GPL. :) Det är BSD licens tror jag. En viktig nördstrid så vitt jag kan förstå.

          Jo, jag gillar inte att lämna bort rätten att tysta mig till andra, utom enskilda bloggare då. Därför funderar jag på hur jag skall skapa en blogg med hjälp av pastebay och bayimg, tillsammans med ett tryne(interface) till firefox.

        • Det är portat till ARM. Vill du ha allt serverat så skall du inte köra öppna fria saker.

          För övrigt, ingen gör något vettigt med en mobiltelefon. Men telefoner har för det mesta möjlighet att öppna terminalfönster, så då behöver man inte ens afs för att kunna använda saker hemma.

    • Det kan nog vara vettigt att inte låsa sig helt till Googles produkter. De vet redan nog mycket om mig (Gmail, kalender, Android), men det finns andra tjänster med samma funktion som Google Drive, t.ex. Ubuntu One och Dropbox.

  2. ”Google erbjuder sina kunder fem gigabyte fritt lagringsutrymme i ”molnet” och jag har redan tagit min del i besittning.”

    Njae, inte helt och fullt sant. Google erbjuder sina produkter fem gigabyte.

    Kunderna säljer de information och reklamtid till.

  3. Något som jag funderat på är att vad som egentligen innebär att man inte förlorar äganderättigheten till sina uppladdade filer.

    För mig innebära äganderättigheten att jag när som helst kan säga att någon annan inte får använda sig av det jag en gång gett dem tillåtelse till. Detta gäller dock inte för google eftersom ”Denna licens fortsätter att gälla även om du upphör att använda våra tjänster…”.

    Jag fattar inte hur de kan påstå att man fortarande äger något fast man inte kan få tillbaka det.

    Det är som att jag lånar ut min dator till dig Jinge och låter dig använda den. Dvs. jag äger den fortfarande men tillåter att du använder den, allt Ok såhär långt. Problemet uppstår när jag väl vill ha tillbaka datorn, nu har jag altså ingen rätt att säga till dig att du inte får ha min dator längre, dvs NU måste jag ha förlorat äganderätten på min egendom, eller?