Firefox, den sovande räven


Vi blir dagligen fler och fler som uppskattar Firefox mindre och mindre. Och det är inget att förvånas över, när Firefox släpptes så var den bra mycket snabbare än Internet Explorer, idag har Firefox stagnerat till den grad att det går på ett ut vilket man kör.

De som har testat Googles webbläsare, Chrome, inser på några sekunder att den är betydligt snabbare än Firefox, dessutom är den stabilare, idag dyker Firefox praktiskt taget varje gång jag startar läsaren. Vad det är som händer vet jag inte, men läsaren låser sig och ofta nog slöas systemet ner till den grad att det blir strömsladden som får starta om datorn.

Jag vet inte, men jag har fått en känsla av att det är något problem som datorns minne drabbas av, det kan vara ett kompabilitetsproblem men oavsett vilket så har den f.d. snabba webbläsaren blivit till en sirapsseg läsare. Idag använder jag den bara i nödfall, den minns t.ex. något gammalt lösenord som jag inte minns själv. Annars är det Chrome som gäller.

Jag vet inte om man ska tro att detta är något som alla webbläsare drabbas av med jämna mellanrum, i så fall kan vi förvänta oss att Googles variant snart börjar braka den också. Jag kanske redan nu ska börja fundera på vad jag ska välja som rubrik på den gnällposten. Möjligen har jag blivit extra sur för att en människa som heter Cecilia Kärvegård, en sådan där ”jobbkonsult”, spammat min blogg med reklam för hennes egen blogg. När jag sedan sade till henne så satte hon igång att spamma min mailbox…

it , , , , , , , , , ab ex dn svd


19 svar till “Firefox, den sovande räven”

  1. Det du beskriver om Firefox har jag som kör Ubuntu inte märkt något av. Kör både den vanliga plus betan .

    Men du har rätt i att Chrome är bra. vi har en variant här på Ubuntu vid namn Chromium ver. 10.
    Den är framtagen av Ubuntu ihop med Googlefolket.

    Så jag klagar inte . De problem man har på windows är vi befriade från . Har inte haft vaken trojaner eller annat skit på sju år. Inget virusskydd heller för den delen, bara en brandvägg.
    Har inte lagt ett rött öre på något program överhuvudtaget under alla dessa år. Googla på Ubuntu! Läs och lär!
    Låt inte din ålder hindra dig från något nytt, själv är jag 68 år!

    • Jag är oxo nöjd med FF i min 10.10-version. Kruxet är bara att jag inte lyckas få fason på Gimp, klarar inte att sätta 1 px ramar på mina bilder.. :-)
      Sedan suger Open Office Write en del oxo, men man kanske skulle kunna ställa in den..

      • Fungerar inte detta i GIMP för att skapa ramar:

        1. Select all
        2. Shrink selection 1px
        3. Invert selection
        4. Bucket Fill entire selection (med ramfärgen)

  2. Har du testat webbläsaren Opera? Den funkar jättebra för min del. Men jag testar också ibland Chrome. Den har också sina fördelar.

  3. Har haft firefox sedan början men kan inte erinra mig att jag haft större problem. Jag vet att en del dåligt skrivna javascript kan ta ner datorn på knäna för att inte tala om allt flash på många websidor. Jag har adblockplus och flashblock installerade och upplever att firefox knallar på rätt bra. jag använder opera också som jag tycker är bra. Chrome vet jag inte, använde den när den kom ut för ett par år sedan men vart inte riktigt nöjd med den. Då fanns i och för sig inga bra add-ons till den.

  4. Kör du linux så är det bara att skifta till t.ex. Chromium eller andra derivat till Chrome. Det är FF+Flash som inte lirar.
    För windows finns en möjlighet att configga några filer i FF.

    • Matte, du får gärna maila dig om jag har retat upp dig. En rättelse: jag är inte jobbcoach. Men jag är diplomerad stresskonsult så konsult är inget jag bara kallar mig.

      Ha en bra dag!

      • Hur många år tar det att bli diplomerad stresskonsult? Vilket universitet är det som utbildar sådana?

        Wiki: Psykosyntes är en terapiform, vars grundare heter Roberto Assagioli. Han var en av Sigmund Freuds elever. Psykosyntesens vetenskaplighet har, liksom psykoanalysen, ifrågasatts

        Problemet är, såvitt jag förstår, att inget svenskt universitet skulle ta i detta ens med tång. Det förekommer inte på Stockholms universitet i vart fall, och diplomerad i vad-som-helst kan vem-som-helst bli.

        • att bli diplomerad stresskonsult tar fyrtio veckor, det är en ettårig kurs och det krävs inte gymnasium för att få gå den. De kallar sig dessutom för terapeuter efter genomgången psykosyntesterapeuter, en sorts homeopati. Betalas inte av Försäkringskassan eftersom det är humbug. En vanlig psykoterapeut har minst tre års universitetsutbildning och sedan ytterligare två år för steg II-utbildning. Jag har för mig att du har terapeutkompetens efter att du gick socialhögskolan va?

          • Njää, jag har vidareutbildning efter Sopis men inte just till teraputt. Däremot har jag jobbat en del med terapi, då med handledning från en Steg II-utbildad. Fick oxo erbjudande att gå in på en mycket eftersökt utbildning men tackade nej.

  5. Kunde inte ha skrivit det bättre själv – om Firefox alltså! Gillar jag inte Crome, då https inte fungerar ALLS! IE vägra jag att använda. Återstår då bara det Norska alternativet eller lynx – glimrande snabb är den. Tyvärr då bara text baserad.

  6. FF kan ju uppträda olika på Linux och Windows. Själv var jag på väg att försöka byta ut FF för en tid sedan men innan jag hittade alternativ så blev FF väldigt snabb igen och installerade då också några fler plug-ins. Men för att snabba upp min Debian/GNU-Linux-dator bytte jag nyligen från lättviktiga Xfce4 till super ”bloatade” KDE4. KDE har nu äntligen blivit tillräckligt stabilt och allt går fortare än på Xfce4. Därmed kör jag numera också KDE:s webbläsare Konqueror.

  7. Ni har Mozilla Foundation att tack för att standarden på webbläsare håller en högre klass idag.

    ”The Mozilla Foundation is a non-profit organization that promotes openness, innovation and participation on the Internet.” Glöm inte detta! Men många här verkar för dra en webbläsare som laddar sidorna en aning snabbare.

  8. Var lite skeptisk mot din text. Men du är övertygande så jag laddade ner chrome. Även fast jag inte har haft vidare mycket problem med Firefox upptäckte jag att chrome går så förbannat mycket snabbare vad gäller att t.ex. scrolla. Vet inte heller om det är en synvilla men jag vet flera sidor som brukar vara riktigt sega att ladda ner som går utmärkt nu. Att mitt 3g-modem inte är så förbannat segt längre. Kunde aldrig i min fantasi tro att en webbläsare kunde påverka den här typen av saker utan att det handlade om internethastighet.

  9. Firefox betan är ruskig snabb och har en ny smart funktion för den som gärna har 50 tabbar igång. Sen går det inte överträffa alla fantastiska add-ons som finns till FF. Du hittar inte alls lika bra till Chrome, tro mig.. jag kör Chrome 40% av tiden då jag brukar ha två webbläsare igång samtidigt.