Dags att lägga ner Röda Korset?

Igår hävdade en ledande företrädare för Röda Korset att en bloggare krävt ”- Lägg Ner Röda Korset”, en uppgift som var lögnaktig.

Orsaken till att hjälporganisationen diskuterades var att en funktionär hade förskingrat ett mångmiljonbelopp och att Bengt Westerberg, arbetande ordförande, visade sig ha närmare 900 000 i arvode. Han sade sig jobba mer än heltid för Röda Korset och menade väl med det att han var värd vartenda öre. Sedan visar det sig att han har ytterligare närmare en miljon i inkomst, oklart varifrån dessa pengar kommer eftersom han redan ägnar mer än heltid åt hjälporganisationen. Idag fyller tidningarna på med mer information om Röda Korset.

AB: ”Här driver Röda korset spritkrog, pub och bar vid Mälarens strand. Organisationen bokför verksamheten som ett av sina ändamål – precis som katastrofhjälpen. – Vi ska sälja det här stället nu, säger Röda korsets generalsekreterare Christer Zettergren. Vi träffar Zettergren och ledningen för Röda korset på deras eget ställe – Gripsholmsviken. De är på konferens i några röda stugor ett hundratal meter från barerna, puben, hotellet och krogen. Inne på krogen hänger flaggor med Röda korsets och Röda halvmånens symboler. Hyllorna i baren är fulla med spritflaskor. – På helgerna kommer det en hel del folk, säger en av servitriserna. Enligt utskänkningstillståndet från Strängnäs kommun får Röda korset servera starköl, vin och spritdrycker fram till klockan två på natten på sammanlagt sex ställen på anläggningen. I årsredovisningen har krogen och stället bokförts som en ”ändamålskostnad” på 21,7 miljoner kronor. ”

Röda Korset har lyckats dra på sig trovärdighetsproblem av en art och omfattning att ingen levande människa, som vill skänka pengar till någon form av välgörenhet, bör utnyttja organisationen. Nu radas skandal efter skandal upp och det minsta Bengt Westerberg kan göra i nuläget är att avgå från samtliga uppdrag. Frågan är också om inte hela styrelsen borde polisanmälas. Klarar man inte av att åstadkomma en hundraprocentig klarhet i dessa problem så bör inte styrelsen beviljas ansvarsfrihet.

De bör fråntas sitt 90-konto i avvaktan på att utredningen blir färdig, och det verkar vara en lika nödvändig som lämplig åtgärd.

På Röda Korsets hemsida rekommenderas dessutom folk att testamentera pengar till organisationen, man skriver att

Röda Korset

dessa pengar oavkortat går till att ”lindra och förhindra mänskligt lidande”. Man nämner inget om restaurangverksamheten och funktionärernas anställningsförmåner, antagligen skulle det sticka i ögonen på dem som händelsevis trodde att det var andras lidande man skulle förhindra, inte sina egna toppfunktionärers.

I organisationens årsredovisning medger Röda Korset att man har bokfört kostnader och ändamål på ett oriktigt enligt Aftonbladet.

AB: ”Finansmannen Roger Akelius som nyligen skänkte 100 miljoner kronor till hjälpverksamhet valde bort Röda korset på grund av alla missförhållanden. – Jag tycker inte Röda korset har en ärlig redovisning. Jag har tittat på deras årsredovisning och blivit skrämd av alla administrativa kostnader som bokförs som ändamål, säger han.”

Eftersom jag är bloggare och man tidigare klagat över högröstade sådana kan jag väl konstatera att det inte är helt fel att fråga sig om det inte är dags att lägga ner verksamheten?

intressant Tags : , , , , , , , , , ab12 svd dn123 dagen t

  13 comments for “Dags att lägga ner Röda Korset?

 1. Anders
  12 februari, 2010 at 16:49

  ja det ser illa ut för Röda korset, verkligt illa. Westerberg bör avgå, helst igår.

  • 12 februari, 2010 at 17:11

   Värre och värre för varje dag.

 2. Pingback: Larsa
 3. Christer W
  12 februari, 2010 at 19:57

  Nu har det visat sig att rektorn på deras högskola har 1 miljon i årslön. Är det någon som längre tror på att det är medlemsavgiften finansierar RK,s administration.

  Troligtvis är hela patrasket i ledningen ”goda” borgare,

 4. blingbling
  12 februari, 2010 at 21:37

  … den där Westerberg, är inte han …. folkpartist ? Skulle ju onekligen förklara saken.

 5. Ken
  12 februari, 2010 at 22:51

  Det är sanslöst hur de rika snor åt sig hela tiden!
  Det är tydligen inte bara i bankerna det sker. Det finns troligen i många fler branscher.

 6. 13 februari, 2010 at 00:01

  Jag håller med om det mesta, men tycker faktiskt att attacken på Röda Korset enskilt är lite lätt orättvis.

  Dels eftersom Bengt Westerberg inte är den av biståndsorganisationernas chefer som plockar ut högst lön, eller fallskärm, dels eftersom det finns en sådan mängd med biståndsorganisationer som har ännu mörkare hemligheter och fiffel inom organisationerna.
  Självklart bör Röda Korset, Hoppets Stjärna, Rädda Barnen etc. se över sina organisationer. Självklart måste styrelserna bestå av personer som ställer upp ideellt, självklart måste de höga lönerna till VD:ar utebli och självklart måste fallskärmsavtal förbjudas. Barer och restauranger är inte heller något som ska drivas av ideella hjälporganisationer, då detta bidrar till spekulationer med biståndspengar.
  Debatten måste dock inrikta sig på att handla om biståndsorganisationerna i stort och inte Röda Korset enskilt.

 7. Tomas Gidlöf
  13 februari, 2010 at 01:57

  Ej Önskvärd Spammare! / Jinge

 8. petter
  13 februari, 2010 at 02:42

  Westerberg är antingen så slö att han måste jobba mer än heltid eller är han så otroligt motiverad att han jobbar av ren glädje.

  Enligt Rödakorsets årsbok så innebär hans tjänst bara 70% av heltid.
  http://www.redcross.se/arsboken2008/downloads/pengaf.pdf

  ”Uppdraget som ordförande för Svenska Röda Korset beräknas motsvara 70 procent av
  full tid.”

 9. Exodus
  13 februari, 2010 at 02:45

  Den välbetalda rika lyxkvinnan till rektor i Röda Kors-skolan har samma årslön för att hantera 50 anställda och 500 elever som rektorn för Stockolms Universitet som har 6000 anställda och 50000 elever.

  Trovärdig ansvars/lönenivå hos Röda Korsets styrelse? Precis som hos giriga Westerberg så finns det inget vett och sans i den privatmoraliska plånboksgirigheten. Skandalen med Stadsmissionen med en vulgär anställd biskop och hovpredikant som kostade insamligsverksamheten millionbelopp bara för att täcka den predikantens lön förskräcker. Samtidigt som Röda Korset nu gör likadant. Cheferna uppbär millionlöner medans frivilliga/fotfolket knappt kan vänta sig ens en kopp kaffe för att dom ställer upp frivilligt – dygnet runt -utan lön. Vilket satans hyckleri! Att välgörenhet är synnerligen lönande för alla i chefsposition – utom dom behövande är högst uppenbart.

 10. Sara G
  13 februari, 2010 at 20:15

  Röda Korsets rennomé är totalkvaddat, av en förskringring, eller två förskingringar? tokarvoden och löner som ingen är värd. En miljon!
  Det är lika bra att lägga ner det hela, jag håller med Jinge.
  Det går inte längre att leva på vad som de utförde under kriget, det är snart glömt.
  Och varför ska vissa gå omkring som nyttiga idioter med bössa och skramla ihop en förmögenhet till Westerberg och den där lärarens arvoden,
  Och hur kan det komma sig att så mycket pengar som flera miljoner bara kunde försvinna så där i fickorna på den där lurendrejaren? Det pågick ju under flera år

 11. Kerstin J.
  16 februari, 2010 at 09:03

  Man känner sig så fullständigt lurad. Jag har liten pension, men betalat medlemsavgift till Röda Korset i mångamånga år och satt in några hundralappar då och då, i hopp om att det ska gå till behövande. Jag har trott att Röda Korset är en stor och gammal organisation, som var pålitlig. Henri Dunant (som grundade Röda Korset) vänder sig nog i sin grav om han visste hur de betett sig. Han belönades med Nobels första fredspris och trots att han var utfattig så rörde han inte en krona av dessa pengar utan hela summan gick till välgörande ändamål. Betalade inte min medlemsavgift till Röda Korset i år. Finns det några organisationer som man kan lita på, som är ideell på riktigt, som inte har avlönade styrelser, fallskärmsavtal och lyxkonferenser. Jag tror att det finns många som vill hjälpa, men vi vill att pengarna ska gå till rätt saker. Till de som behöver det. Tack alla tidningar och bloggare som tar upp detta.

 12. Elisabeth Grönholm
  16 februari, 2010 at 21:41

  Jag tycker att denna girighet är fruktansvärd. Att ta vanliga människors välgöringhetspengar för att ”sko” sig själva.
  Nej till Röda korset och ta bort det från alla korsord ”hjälper i nöd”, skriv ”hjälper i rikedom och girighet”.
  Elisabeth Grönholm

Comments are closed.