Centerpartiets bruna historia

Igår avslöjade Rapport att en av Centerpartiets riksdagskandidater ansåg att judar är roten till allt ont, mannen ifråga heter Ove Svidén och har en hemsida på peace.se/agande_bankbus.html.

DN: ”Politikern hänvisar till ”andliga upplevelser” till stöd för sin uppfattning. Specifikt pekar han ut en judisk affärsman som ansvarig för 11 septemberattackerna. Förklaringen till de judiskt styrda aktionerna ska vara ett offertänkande inom den judiska gruppen med syfte att uppnå ett högre syfte, i fallet med Förintelsen den judiska staten Israel, grundad kort efter andra världskrigets slut. ”Estonia”-katastrofen och mordet på utrikesminister Anna Lindh är, enligt riksdagskandidaten, resultatet av aktioner styrda av en grupp på 13 judiska finansfamiljer. Kandidaten själv förnekar för Rapport att han skulle vara antisemit eller att påståendena om de judiska offren skulle vara antisemitiska.”

Efter att ha ögnat igenom ett par av hans artiklar så får jag snarast intrycket att han drabbats av psykisk ohälsa, något som stöds av hans eget uttalande om andliga upplevelser. Men det är förstås intressant i sig att Centerpartiet drar till sig människor med minst sagt udda idéer. Det är inte svårt att dra sig till minnes partiets nazistiska historia, något som många hävdar finns kvar även i den moderna varianten som t.ex. ”Stureplanscentern” gett uttryck för. Där har man även andra ytterligheter som Fredrik-Ursula som skänkt pengar till Israels armé.

När jag Googlade fram vilken centerpartist Rapportinslaget handlade om igår så hittade jag en blogg som drivs av en person som säger sig heta Mika Aalto, mikaaalto.blogspot.com/search/label/Judar. Redan efter första texten så undrade jag hur det kommer sig att författaren bakom bloggen inte dömts för hets mot folkgrupp, där handlar det inte om något som kan skyllas på ”andliga upplevelser” utan om klockren rasism.

Samtidigt så kan jag tycka att det är lite typiskt för Sverige, här ägnar sig SKMA, Svenska Kommittén mot Antisemitism, åt att jaga ”antisemiter” bland författare, journalister, politiska aktivister och bloggare, bara det faktum att någon kritiserar Israel räcker för att bli uthängd som antisemit, men de verkliga antisemiterna får man aldrig läsa om, de får vara ifred. Visst är det märkligt?

(Hård förhandsgranskning av kommentarer tillämpas, rapportera tveksamma annonser)

i Tags: , , , , , , , dn svd dagen ab ex hd sds skd läs oxo: annarkia, rodab och hampus rapport t

  12 comments for “Centerpartiets bruna historia

Comments are closed.