Bloggosfären varnas för norska (?) bluffmakare!


För ett par dagar sedan kontaktades jag av en kvinna från Norge som undrade över hur mycket jag ville ha för att länka till några av deras uppdragsgivare i Norge. Det handlade om ett företag som hyrde ut sommarstugor och liknande vilket jag tyckte var rätt harmlöst.

Efter ett antal mail hit och dit så ville hon hyra en textlänk på min blogg och frågade mig om konto-
numret för att kunna betala ut den överenskomna ersättningen. Efter en stund återkom firman med en fråga om Swiftkod och kod till bankkontot. Man skrev: ”Bra om du kan skicka din adress och Swift kod + bankkod Behöver det för att överföra pengar från Norge”

Jag frågade då varför i hela friden de behövde min bankkod men då dog intresset direkt. Givetvis så har fler bloggare stött på detta gäng, det skulle vara intressant att veta hur många som har lämnat ut bankkoder till någon som säger att hon/han ska betala ut pengar…

/ Jinge

i , , , , , , , t


11 svar till “Bloggosfären varnas för norska (?) bluffmakare!”

 1. Jag är svensk och bor i Norge. Jag tror du har missförstått. Med bankkod i Norge menas kontonummer. Det blir alltså Swift kod + kontonr. Tror inte att de försöker lura dig alls :p

  • Ljug inte. ”Kontonummer” är samma ord på norska och svenska, bankkod heter bankkode på norska. F.ö. hade de redan fått kontonumret.

 2. Ja Clary far inte med osanning. Efter sju år i Noreg så vet man som svensk, luktar bluff lång väg.

 3. Jag bor i Norge sedan 25 år tillbaka och har mycket affärer ”över gränsen”.

  Det som behövs för att sända pengar från Norge till Sverige är det Svenska Bankkontonumret fast utskrivet i internationellt format, sk IBAN-nummer. Samt BIC/SWIFT – adress till banken.

  I Norge finns inte något som motsvarar Bankgiro och Privatgiro, man kör enbart rätt på med kontonummer. Men som sagt kontonummer räcker inte – det måste vara i IBAN-format.

  Något ytterligare behövs inte förutom mottagarens namn och adress.

 4. Jinge! Försökte de precis lura dig?! Tänkte på Clary.

 5. Det handlar uppenbarligen om ett försök till bedrägeri. Spara alla mail så du kan hjälpa polisen senare att utreda detta. Ber en norrman om bankkod så är det fullständigt klart vad han menar. De vill att bloggare ska sända sina bankkontonummer och koden så att de kan tömma kontot på pengar. Bra att du sa till, hoppas bara att folk läste vad du skrev!

 6. Det låter som klassiskt bondfångeri. Men är det så borde ett par personer med norska IP-nummer rykt ut till försvar för gänget bakom försöket. Har det varit något, tyckte jag såg någon som skrev att han var i Norge?