Bloggitik.se, Tobias Jakobsson, Andreas Bostrand, GleSYS och upphovsrätten


Igår drabbades jag av en lika märklig som olustig händelse. Jag hade skrivit ett inlägg med rubriken ”Varför inte förbjuda Google?”, en reaktion på Hovrättens dom mot Black Internet och rättens krav på att hindra folk att nå The Pirate Bay. I texten skrev jag något om att Google brukar indexera min blogg så att nya inlägg dyker upp på sökmotorn inom en halvtimme – timme, något som jag fick för mig att kontrollera.

När jag gjorde det så hittade jag en annan ”blogg” som hade använt exakt samma rubrik, en sida som heter Bloggitik.se. Men det var inte bara samma rubrik, det var hela min text de hade publicerat. Jag tittade runt på den hemsidan, som drivs av ett par personer som också ägnar sig åt en ”kontaktförmedling” på internet. Det visade sig att varenda text på sidan är stulen av politiska bloggar, man har helt enkelt kidnappat texterna med RSS och återpublicerar dem sedan med samma rubrik som originalinläggen.

Det får till följd att bloggar med sämre sök-
motorranking än Bloggitik.se hamnar under den sidan i sökresultaten, den stulna texten hamnar högre vilket ger praktiskt taget alla bloggar – färre besök.

Efter upprepade kontaktförsök så meddelade jag deras webbyrå, GleSYS, om förhållandet, men de sade sig inte kunna göra något åt saken. Först efter tre-fyra mail så kom svaret att de hade kontaktat kunden, Bloggitik.se Det handlar om brott mot Upphovsrättslagen (Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk) och i e-post försvarade Bloggitik.se sig senare med att ”vi tar texterna med RSS” precis som om det var en accepterad metod för att stjäla texter.

De som driver hemsidan heter Tobias Jakobsson och Andreas Bostrand och skriver mail med företagsnamnet Rather Unique AB under sina namn. Företaget driver enligt sin hemsida en ”nätdejtingtjänst” som de kallar ”Vibbar” med tilläggsnamnet ”Dating 2.0”. Utöver den verksamheten så ägnar de betydande energi åt att stjäla bloggtexter från politiska bloggar. Då jag tittade igår tycktes det vara flera tusen texter, och man stjäl texter främst från bloggar som har hög trafik.

Då jag upptäckte att de stulit min text, och massor av texter från min blogg,så visades texterna med Google-annonser. Med andra ord så har jag bidragit till dessa personers inkomster med mina texter vilket gör att jag inte kommer att backa från mina ekonomiska ersättningsanspråk.

De är polisanmälda för brott mot upphovsrätten av mig och minst en bloggare till. Jag vet från igår att ytterligare ett par bloggar avser att göra polisanmälan.

När de fick klart för sig att bloggare inte tycker om att få sina bloggtexter stulna så raderade de mina texter, och den andra bloggarens. Men alla andra bloggtexter finns kvar på hemsidan vilket ställer både dem och deras webbyrå, GleSYS, i en mycket märklig dager. Det handlar om mer än tusentals blogginlägg, kanske tiotusentals. Det tycks som om GleSYS inte förstår att hela hemsidan är uppbyggd på stulet material. Alla webbyråer jag känner till skulle be kunden att ta bort allt sådant och hota med avstängning om det inte uppfylldes.

Att Tobias Jakobsson och Andreas Bostrand och Rather Unique AB vill släpa sina namn i smutsen är givetvis unikt som företagsnamnet antyder, men att en webbhotell som GleSYS väljer att inte säga till sin kund att ta bort de tusentals andra stulna blogginläggen är minst lika unikt. Jag rekommenderar alla bloggare att söka sina egna alster på Bloggitik.se, det är inte så kul att se att de stulna texterna kommer före i Googles träfflista, det är inte heller speciellt uppbyggligt att de tjänar pengar på saken. Jag misstänker att de är ute efter en högre ranking på Google samtidigt med inkomster från Google AdSense.

Nu är det dags att undersöka rättsläget när det gäller webbyrån GleSYS som vägrar att se till att kunden tar bort alla stulna texter från systemet.

i , , , , , , , , mnd t


28 svar till “Bloggitik.se, Tobias Jakobsson, Andreas Bostrand, GleSYS och upphovsrätten”

  • Jaså?

   Google: GleSYS – Serverhotell, VPS-hosting och webbhotell
   Server- och webbhotell som erbjuder stöd för Frontpage, PHP, CGI-skript, SSI och MySQL.
   http://www.glesys.se/ – Cachad – Liknande
   Aktuell driftinformation Serverhotell Vilken Linux
   Webbhotell Presentation Kontaktformulär
   Fler resultat från glesys.se »

   Vad kallar du det då? Lekstuga?

 1. Underhållningsbranschen gillar inte pirater av just denna anledningen.
  Det är väldigt dåligt av Bloggitik att inte ha frågat bloggare om lov först.

  • Även om det är underhållande att läsa Jinge.se så är han nog inte i den branschen. :-P Jag tycker att det är för jävligt att Glesys hostar en server som enbart lever på stulet material. Om det vore en text vore det väl ingenting, men hur fan en webbyrå kan acceptera att hela innehållet på en av deras servrar är stulet, det fattar inte jag. Men en sak kan jag gissa, det blir nog satans dyrt i slutändan.

   • ”Även om det är underhållande att läsa Jinge.se så är han nog inte i den branschen. :-P ” – Vad jag menar är att upphovsrättsbrott är inte så kul att råka ut för. Att folk tycker att kultur ska vara gratis är en sak, men det ska vara upp till upphovsmännen att bestämma det och ingen annan. Det är dessutom extra fult att göra som Bloggitik och tjäna pengar på andras verk.

 2. Det är märkligt att inte den där webbyrån stänger ner servern med stulet material. Jag tycker att det är tämligen självklart med tanke på att deras kund byggt sidan på enbart stöldgods. Pirate Bay listar filer, oavsett innehåll, om deras besökare laddar hem en torrent så vet de vad de gör, men besökarna på den där hemsidan har ingen sådan vetskap, de luras, och firman lurar till sig bättre ranking.

  Pajsarna som satt upp sidan är möjligen okunniga om lagar och förordningar, men finns det skäl att anta att det även gäller Glesys??

  Jag tycker att du ska kolla vidare på det företaget faktiskt, det finns nog mer skit i hörnen på det kontoret.

  • Ja det verkar som om de anser att det är helt ok att de distribuerar tusentals stulna texter, stölder som är polisanmälda dessutom…

 3. Även jag hittade min text på tjuvsajten. Jag skrev till dem och polisen och påpekade det olämpliga i att sno hela texter och till min förvåning har de faktiskt tagit bort min text.
  Varför de inte frågar först är en gåta, men de vill väl tjäna pengar på andra arbete, vilket ju numera är rätt poppis.

  • Ja, och nu verkar det som om GleSYS har tagit ner sidan. Min rubrik Bloggitik.se, Tobias Jakobsson, Andreas Bostrand, GleSYS.se och upphovsrätten hamnade på 4:e plats när man söker på GleSYS och första plats när man söker på Bloggitik.se

   Men en person från GleSYS försökte dra igång en metadiskussion i kommentarsfältet så jag blev tämligen pissed off, om man säger så. Omoget som fan med tanke på det egna företagets brist på agerande.

 4. Helt otroligt att folk kan köra med sånt här skojeri i stor skala. Hur tänker de? Fattar de inte att chansen för att ingen ska få upp ögonen för deras ”affärsidé” är minimal. Ibland är det omöjligt att förstå hur vissa människor tänker.

  Dock, GleSYS är ett webbhotell och ingen webbyrå. En webbyrå är ett företag som bygger hemsidor, företrädesvis åt andra företag. Ett webbhotell, som GleSYS, tillhandahåller plats på sina webbservrar åt företag och privatpersoner.

  Nåväl, GleSYS borde dra öronen åt sig och plocka ner deras sidor i.o.m. att de i slutändan ändå är ansvariga för att olaglig verksamhet ej bedrivs via deras servrar.

 5. DE måste ha gjort något fel vid registreingen av domänen bloggitik.se, den är överhuvudtaget ej registrerad på bolaget, Rather Unique AB Org.nummer: 556803-6809, utan enbart på privatpersonen tobias.. Kollat upp det på iis.se, se nedan, borde vara något för IIS att reagera på. Ett företag måste ha kontaktperson med namn och kontaktuppgifter offentliga.

  state: active
  domain: bloggitik.se
  holder: tobias7778-00001
  admin-c: –
  tech-c: –
  billing-c: –
  created: 2008-11-26
  modified: 2010-02-18
  expires: 2010-11-26
  transferred: 2009-03-07
  nserver: ns3.namesystem.se
  nserver: ns2.namesystem.se
  nserver: ns1.namesystem.se
  dnssec: unsigned delegation
  status: ok

  • Det finns inget som hindrar ett företag att använda sig av en domän som tillhör en privatperson för sin verksamhet. Så det finns ingen anledning för IIS att reagera på.

 6. Man kan ju inte stänga ned alla webbsidor som ägs av någon som polisanmälts, eftersom det är var och en fritt att polisanmäla vem som helst utan grund. Jag kan lova att GleSYS stänger ned sidan om företaget/personerna bakom Bloggitik fälls i domstol, men de vill förstås inte leka polis och domstol själva.

  • @Davén: Förstår inte riktigt hur du tänker nu. Är det inte bättre att agera INNAN en dom om det redan är uppenbart som i det här fallet? Det ska väll för sjutton inte behövas ett domslut för att se att bloggitik.se handlar olagligt eller åtminstonde omoraliskt.

   Även om det inte blir någon dom, så borde glesys tycka att det inte passar sig med fulingar på sina servrar.

 7. Att den egna sida hamnar längre ner är illa men värre är att den kan riskera att hamna i ”sandlådan” dvs inte visas alls hos Googles pg a ”duplicate content”.

  • Ja risken finns, men egentligen ska risken att bloggitik.se själva hamnar i karantän med de stulna texterna vara betydligt större eftersom Googles policy är att den sida som är först ut räknas som seriös och efterföljande copycats slängs ut från Goggles index.

   Har själv varit med om det när jag jobbade med en ny webbplats åt ett företag och inte för mitt liv kunde begripa varför Google tvärvägrade att indexera webbplatsen trots att jag sökoptimerat enligt konstens alla regler och utan fula tricks. Grejen var bara att företagets gamla sida fortfarande låg uppe på en annan domän och med nästan samma innehåll, så den nya sajten sågs som en copycat och indexerades alltså inte pga det. Det vara bara att plocka bort den gamla sajten så löstes så småningom problemet.

   • @Bosse Precis som du säger är det den sida som lägger ut artikeln först som brukar klara sig. Men… Script/program som hanterar rss-flöden kan publicera en kopia på någon sekund. Så för google är det alltså många gånger omöjligt att avgöra vilken som var först.

    • Inte nödvändigtvis att den sidan som var först med texten klarar sig. Lite beroende på omständigheterna så kan de sidor som kopierar texter lägga sig ovanför originalkällan. Så att utgå ifrån att originalet under alla omständigheter kommer ligga överst är vanskligt.
     Hänger lite ihop med trust, inkommande länkar och annat.
     Hm var kanske till Bosse jag skulle ha svarat.