Bloggen på en USB-sticka?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Precis som de flesta andra som har en blogg så intres-
serar jag mig till och från över bloggens utseende och funktionalitet, något som ofta kräver att man har tillgång till en ”testblogg” där man kan prova olika teman och modifiera dem utifrån vad man tror skulle bli bra.

Att experimentera med en driftsatt blogg som dessutom till viss del funnit sin publik är inte att rekommendera. När plötsligt allt slutar fungera så blir man själv onödigt stressad och utrymmet för misstag ökar lavinartat. Den som inte hört talas om Murphys lag rekommenderas läsning av densamma. Tidigare har jag löst dilemmat med att labba med min andra blogg, http://Bilderblogg.se, men sedan ett par veckor tillbaka så har jag driftsatt även den.

Frågan var således hur sjuttsingen ska jag göra för att kunna testa olika förändringar i mitt befintliga bloggtema och/eller testa nya teman för att på sikt hitta det optimala, det som är både konfigurerbart nog och det som är lättast att modifiera själv. Det finns ett hjälpmedel som heter XAMPP som fungerar både i Microsoft-miljön och under Linux. Nackdelen med detta är att det är relativt utrymmeskrävande och att det kan ställa till problem i den vanliga datorn så att man tvingas avinstallera det.

En bloggande kamrat berättade att han hade försökt installera XAMPP på en USB-sticka varför jag givetvis måste testa, det enda problemet var att den sticka jag själv hade i lådan enbart var på 512 Mbyte, något som jag trodde var alldeles för lite för att få plats med alla nödvändiga program. XAMPP innehåller Apache (webserver) Mysql (databas) och Filezilla (ftp). Att utöver detta klämma in WordPress och ett antal teman trodde jag skulle innebära att man behövde minst en sticka som den på bilden, en med fyra Gigabytes minne.

Men har man inte testat så vet man inte. Nu har jag testat så jag kan berätta att det går alldeles utmärkt att installera en

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Wordpress-blogg på en USB-sticka på 512 Mbyte. Det enda är att den är marginellt långsammare än någon av bloggarna på webbhotellet, men det är knappast något hinder om man vill sitta och laborera med olika teman eller kolumnbredder, färger eller vad det nu är man vill testa.

jinge.se

Så nu vet jag, dessutom inser jag att jag på en större sticka, säg 2 Gbyte eller så, får plats med hela http://Jinge.se med alla texter, bilder och kommentarer. En rätt hisnande känsla när man kan ta med sig hela bloggen på en sticka i nyckelknippan.

Följdfrågan blir givetvis om det är svårt. Nej, inte alls, blir svaret. Man installerar XAMPP enligt de anvisningar som finns på hemsidan, sedan kopierar man WordPress och de teman man vill prova till stickan. Inga filer sparas på hårddisken och/eller ställer till det i registret. Det enda blir en ikon på skrivbordet som man klickar på sedan man satt in stickan i datorn, sedan surfar man till http://localhost/ och vips har man sin testblogg i browsern…

intressant Tags: , , , , , , , , , t
[/column]


5 svar till “Bloggen på en USB-sticka?”

  1. Köp minst 8 Gbyte Jinge eller kolla hur mycket plats bilderna tar på din nuvarande server.

    Det är en mäktig ”aha upplevelse” att köra bloggen på USB minnet. Om man vill kan man installera en Wiki också och ha som kom-ihåg block.

  2. Det går ju naturligtvis också alldeles utmärkt att ha ett operativsystem på en USB sticka.

  3. Vill man göra det enkelt för sig kan man använda den här mjukvaran;
    http://portableapps.com/
    XAMPP finns men också mycket mer. Om man inte tycker sig ha plats i väskan för en NetBook kan PortableApps vara en lösning. Annars kan man ju köpa en begagnad NetBook för mindre än 32GB stickan (-;