Blogg, bredband å dé…


Nu har Jinge.se bytt webbhotell, något som undertecknad märker eftersom det går bättre och snabbare att uppdatera hemsidan med nya texter, eller att redigera befintliga texter. Det var en efterlängtad åtgärd eftersom One.com hade stora problem med driftstörningar den sista tiden.

Det tog över 36 timmar innan alla DNS-servers verkar ha blivit uppdaterade, bland annat fick jag själv byta till Googles fria DNS:er för att kunna se min egen sida. Men nymodigheterna slutar inte där, jag har också bytt bort Bredbandsbolaget som ISP, Internet Service Provider, och gått över till Telia. Flytten sker månadsskiftet april/maj och innebär i praktiken att min ADSL på 12-13 Mbit plockas ner till förmån för 100 Mbit fiber. Nu får jag inte fiber in i lägenheten, men den går in i huset i alla fall. Telia erbjuder fast IP-nummer om man vill köra en egen server, och man kan också beställa upp till en Gigabyte bandbredd om man är beredd att betala 8-900.- i månaden.

Det jag själv kommer att pyssla med de närmaste veckorna är inget av detta, jag kommer istället ägna mycket uppmärksamhet åt Linux (Ubuntu), tänk vad skönt det vore att slänga ut alla Micro$oft-program ur datorn…

intressant Tags: , , , , , , , , , , t


7 svar till “Blogg, bredband å dé…”

 1. Oj så snabb din sida är nu.
  Min sida är ju enormt trög jämfört med din. Jag som trott att det var min uppkoppling det var fel på. Så är det istället one.com som segar.

 2. Välkommen ut i det fria !
  Open Source åt folket ! Har använt Ubuntu sen 2004 och inte blickat tillbaks.

 3. I god tid innan nästa flytt bör du ställa ned TTL för jinge.se till några minuter. När du sen flyttar jinge.se så tar det bara några minuter att uppdatera DNS-informationen.

  mvh /JG

   • Den som slår upp vilken IP-adress som http://www.jinge.se har, får också reda på hur länge informationen garanteras vara giltig. Denna tid (som mäts i sekunder) kallas TTL.

    Slår man upp http://www.jinge.se idag så får man reda på att TTL:en är 86400 sekunder, vilket betyder att du lovar att nuvarande IP-nummer för http://www.jinge.se stämmer i 24 timmar. Om jag surfar till samma adress efter 24 timmar så måste jag slå upp http://www.jinge.se igen.

    Ofta så förbereder man en serverflytt med att sätta ned TTL till någonting rätt så kort. Man kan göra på andra sätt, exempelvis ha servrar som delar på trafiken, men det är nästan alltid mycket krångligare.

    mvh /JG

 4. Jag har kört Linux i 10 år nu och det funkar bra, snabbare start och inget strul med uppdateringar av alla skydd som Win kräver.
  Jag kör PARDUS som räcker bra för kontorsbehov. Ev. buggar fixas på stubben.(en bug på 3 år).