Antiimperialistiskt och proimperialistiskt tal första majtal


Första maj är en dag som traditionellt sett firas av arbetarrörelsen. Men andra vill gärna utnyttja dagen. Polisen i Jönköping gav tillstånd till Svenskarnas Parti, SvP, att demonstrera i staden 1 maj. Inom Vänstern och runtom i landet pågår en debatt om detta, som vi behandlat i två tidigare blogginlägg. Jag har nu förmånen att återge ett tal första maj av den välkände antiimperialisten Dine Malmsten vid La Mano-monumentet i Stockholm, vilket även rapporterats av Nyhetsbanken.
La Mano (spanska för ’handen’) är ett minnesmärke till minne av de svenskar som dog under det spanska inbördeskriget, varav de flesta stred i Thälmann-bataljonen. Den står på Katarinavägen på Södermalm i Stockholm.
La Mano 250px-LaMano1maj2007

”Av 500 svenskar som år 1936–38 kämpade för Spaniens demokrati stupade var tredje. De gav sitt yttersta vid Madrid, Jarama, Guadalajara, Brunete, Teruel, Aragon, Ebro. Vandrare, stanna – minns dem med stolthet.”

1 maj-talet.”Den legendariske Spanienkämpen Per Eriksson tillhörde mina föräldrars bekantskapskrets. Han hade politisk erfarenhet och kunskap om fascismens orsaker och skiftande ansikten. Att fascismen slår till när det kapitalistiska samhället ser sin existens hotad av revolutionära krafter som i Spanien och Tyskland.
Per berättade gärna om sitt långa och händelserika liv.

Fascismen drog till sig folk ur olika samhällsskikt. De som kände hotet underifrån, ekonomisk kris och massarbetslöshet. De som inte ville se de politiska sammanhangen, De som sökte syndabockar och lät sig manipuleras av den fascistiska propagandan. Nationalism! Rasideologi! Hets mot judar, polacker, ukrainare och ryssar, romer. Den antikommunistiska propagandan. ”Blut und Boden”.
1 maj imagesCA2BISY1

Idag ser vi liknande fenomen i Europa. Många ser inte att det är det kapitalistiska systemet, de imperialistiska krigen, som skapar flyktingströmmar. Man ger invandrarna, flyktingarna skulden för den växande arbetslösheten och sämre tider.

Svenska skolor har under många år inte haft obligatorisk historieundervisning. Vi vill att skolan ska undervisa i historia, men det som står i historieböckerna ska vara sanningsenligt!
Det stämmer t.ex. inte att det var ”USA som befriade Europa från Hitlerfascismen”, som Carl Bildt påstår.

Borgerligheten får stå oemotsagd idag. Arbetarrörelsen har nästan ingen egen press. Borgerliga värderingar behärskar massmedia. Press, radio och TV. Fackföreningsrörelsen borde vara en motvikt och lägga sig i den politiska debatten.

Per Eriksson har varit död i snart 16 år. Ingen av de svenska Spanienkämparna är längre vid liv. Det är mycket viktigt att stå här 1 maj och igen bli medveten om deras testamente. Idag växer åter hotet från fascismen i Europa. I Ungern kom ett fascistparti på 2:a plats i senaste valet. I Grekland terroriserar Gyllene gryning sina politiska motståndare. I Sverige konstruerar Sverigedemokraterna motsättningar mellan pensionärer och invandrare.

I Ukraina avsattes en folkvald president och ultranationalister och fascister har gripit makten. Påhejade av framför allt USA. Svoboda är ett ukrainskt fascistparti som fått fyra ministerposter i den så kallade övergångsregeringen. De ministrar som ansvarar för våldsapparaten. Presidenten tvingades på flykt under automateld. Valda politiker hotas och misshandlas. Även i parlamentet. Kommunistpartiets huvudkontor sätts i brand i Kiev. Demokratierna i väst tycks inte ha något att invända. Bara man lyckas fånga in ytterligare ett land i EU:s och Nato:s intressesfär. Och kunna ge Ryssland ”Svarte Petter”!

I Sverige går russofobin på högvarv, rysshat och krigshets. Det ropas på Nato-medlemskap och ökade försvarsanslag, JAS-plan och kryssningsrobotar. Så bidrar man inte till fred och avspänning i Europa. Varken EU Nato eller oligarkier i Ryssland ska bestämma Ukrainas väg. Det ska det ukrainska folket få göra.

Idag bör kampen mot fascismen ha högsta prioritet.”

Stefan Löfvén talade i Stockholm och i Sundbyberg.I SAP-tåget i Stockholm framfördes i år paroller som ”Ta hem trupperna från Afghanistan” och ”Nej till Nato”. Man ska dock inte göra sig några illusioner om partiledningen. När tåget anlände till Norra bantorget välkomnade en norske partichefen och blivande Nato-generalsekreteraren Jens Stoltenberg. Symboliskt!

Och i sitt tal fördömde Stefan Löfven den syriska regeringens krigföring utan att nämna den utländska aggressionen mot landet.

Ryssland anklagade han för militär aggression på Krim: ”Rysslands annektering av Krim är inget annat än ett brott mot folkrätten. Ryssland har återigen sänkt tröskeln för våldsanvändning mot sina grannar”, sa han bland annat. I båda fallen följer S-ledaren Obamas och Nato:s analyser.

Löfvén sa enligt Aftonbladet ”Det är dags att höja Sveriges röst igen. Vi ska visa att vi står upp för den internationella solidariteten.” I Löfvéns fall avses den internationella solidariteten med USA-imperialismen.
Jag har röstat på socialdemokraterna mer än en gång. Denna gång är det dock omöjligt för en som anser kampen för fred mot imperialismen viktig. Och man noterar och beklagar att talespersoner för V framfört en liknande syn som Löfvén på kriget i Syrien.
Haymarketmassakern untitled

Bakgrund till 1 maj.
Wikipedia skriver ”Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern 1886.” ”I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, ett möte i Chicago, till följd av att polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare. På mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades. Fyra hängdes medan tre som dömts till fängelse benådades av guvernören 1893, då han ansåg att samtliga åtta hade dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationenens förslag.” (Bilden nedan föreställer minnesplattan, som råkar ha en för dagens tema mycket lämplig klottertext.)


i Andra om: , , ,, , , , , , , ,

Stefan Löfven 1 maj Erik Rönnegård Henrik Persson Svensson-bloggen Annarkia Nyhetsbanken Jönköpingsposten Jan Myrdal i Aftonbladet 2004 Torbjörn Tännsjö SvT 30/4 Knut Lindelöf 1/5 Debatt i FIB-Kulturfront Svensson-bloggen DN Debatt 10/3FIB-K-artikelDN Debatt 25/3 Expressen N Funcke JuridikbloggenHenrisk Alexanderssons blogg Manning Nobelpriskandidat Mannings modiga uttalanden vid rättegångenSvT 24 SvD 5 mars DN 28/2 Henrik Alexandersons blogg Dagens Arena 14/3 Guardian SvD 20/10 DN 20/10 Hayden i Afghanistan.nu nr 2 2011 ”Tankbilen” Chossudovsky i Globalresearch 15/10 Counterpunch 15/10 DN Wolodarski ledare 12/10 DN 14/10 DN 12/10DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10

  2 comments for “Antiimperialistiskt och proimperialistiskt tal första majtal

 1. Johan Eriksson
  4 maj, 2014 at 14:34

  ”Löfvén sa enligt Aftonbladet ”Det är dags att höja Sveriges röst igen. Vi ska visa att vi står upp för den internationella solidariteten.” I Löfvéns fall avses den internationella solidariteten med USA-imperialismen.”

  Detta, Anders Romelsjö, är ingen nyhet. Socialdemokraterna har åtminstone sedan tiden för andra världskriget gått i USA-imperialismens ledband. Under kriget internerades kommunister av den socialdemokratiskt ledda regering. Under stora delar av efterkrigstiden bedrevs förföljelser och registrering av socialister och kommunister. Minns IB-affären!

  Dock har socialdemokraterna varit skickliga och utstuderade i sitt klassförräderi. Samtidigt som man deltog i 60-talets protester mot USA-imperialismens folkmord spelade man under täcket med mördarna i Washington. Informationsutbytet med imperialisterna har allt sedan denna tid varit mycket omfattande. Historieforskningen har visat att det fanns ett nära och intimt samarbete med militaristerna i USA. De facto har socialdemokraterna varit ledande i den utveckling vars resultat är att Sverige i praktiken är medlem av NATO. Allt annat är bara snömos som använts för att dupera folket.

  Socialdemokraterna är inte ens längre ett revisionistisk parti. Göran Persson, storfinansens lakej, var den som slutgiltigt genomförde omvandlingen till ett rent nyliberalt parti, Löfvén är inte mer socialist än Reinfeldt och det är en obegriplig gåta att det populistiska och revisionistiska vänsterpartiet står efter att få bli socialistisk gisslan i en nyliberal regering.

 2. Peter Grafström
  5 maj, 2014 at 10:26

  När jag var i Rom för några år sen upptäckte jag en liten gata som gränsade till ett skyddat område som innehöll historiska ruiner från Romarriket.
  Gatans namn var Carlo de Bildt.
  Han siktar kanske på att få en sån där kändissten i holliwood också genom sina skådespelarinsatser vid talarstolen.

Comments are closed.