VM i fotboll – så kul! Men


VM i fotboll – så kul!

På Alliansfriheten.se skriver förre Moskvaambassadören Sven Hirdman om VM i fotboll.
VM i fotboll 2018 -logo.
Han skriver avslutningsvis i en mycket intressant artikel

”Det är dock så att de allvarliga motsättningar och ideologiska konflikter som råder mellan västmakterna och Ryssland inte löses genom sanktioner och bojkotter eller genom att diplomater skriver på några avtal.

Motsättningarna bottnar i enskilda människors fruktan och farhågor, i konflikten mellan vi och dem, och kan endast mildras genom att man ser och förstår den andre.

Visumfrihet och frihandel är därför de bästa politiska konfliktlösningsinstrumenten. Så res till fotbolls VM i Ryssland och se med egna ögon vad Ryssland och ryssarna har att bjuda.”

Läs hela artikeln!
VM föremål för stort och kontroversiellt politiskt intresse


15 svar till “VM i fotboll – så kul! Men”

 1. Hörde i radion i morse dels att Helle Klein beklagade sig över brister i de mänskliga rättigheterna i Ryssland, och dels en rapport om att USA får arrangera VM i fotboll om 8 år. Inga kommentarer där om USA:s mycket större brott mot mänskliga rättigheter genom sina krig i Afghanistan, Irak,Libyen via Nato, Syrien via främst terrorister, Jemen och USA:s aviserade hårda åtgärder mot Assange och Snowden för att de rapporterat om USA:s brott mot mänskliga rättigheter här och där.

 2. Såväl som det finns främlingsfientlighet i andra kommunistpartiet så finns det främlingsfientlighet i det ryska kommunistpartiet KPRF:
  https://svenska.yle.fi/artikel/2018/06/14/ryskt-sjalvmal-redan-innan-vm-avsparken-politiker-avrader-ryska-kvinnor-fran-att

  Jag noterar med belåtenhet att Sovjetunionen och Moskva OS i början av 1980-talet hade ett högre tak när det gäller invandring, nationstillhörighet och religion än vad dagens KPRF (och förmodligen även andra partier i Duman) har.
  Håller KPRF på att bli ett socialdemokratiskt/nationalistiskt parti som ställer sig på Putins och Enade Rysslands sida – och blundar för det faktum att den ryska arbetarklassen förtrycks just av Putin och hans oligarker? Ett hundratal ryska arbetare har gåt ut i strejk i samband med VM i fotboll på grund av uteblivna löner och orättvisa arbetsvillkor.

 3. SVT kör just med massiv propaganda mot värdlandet ryssland under matchen och i mellansnacket, kommer nog komma mycket anmälningar till granskningsnämnden efter detta haveri.

  • Nej, Erik, det gör jag inte. Tamara Pletmeva uttalade sig som ordföranden i Dumas utskott för familj, kvinnor och barn. Läs Svenska Yles artikel.
   Är Ryssland mer (eller mindre) rasistiskt än andra länder? Jag tror att Ryssland är ett vanligt kapitalistiskt land där rasism finns, varken mer eller mindre. Men vi måste bekämpa rasismen var den hän finns någonstans. Vi kan inte ignorerat t ex om Trump, Netanyahu, Åkesson eller Löfven eller någon ur någon myndighet skulle uttala sig rasistiskt. Det skulle vara värre än att kritisera Roseanne Barr för hennes rasistiska uttalanden. Eller menar du att vi ska hålla tyst och blunda när en person i någons regering uttalar sig rasistiskt?

   • Jag har stor sympati för dina åsikter, Kerstin. Men jag tror inte man ska haka upp sig på västerländsk översättning och förståelse av uttalandet. Innebörden är glasklar, nämligen att tillfälliga sexuella förbindelser med personer ej bosatta i Ryssland ökar risken att barn tvingas växa upp utan fäder. Ingen rasism i den åsikten.

    • Tack, Per. Jag var lite tveksam till att kommentera artikeln här. Men så lyssnade jag på den här videon:

     https://www.youtube.com/watch?v=f4hPCq_KKs0

     Videon är ingen direkt översättning från den ryska radion utan endast en rapport över vad som har sagt.
     Däremot gör ju de finska myndigheterna samma sak när de varnar finnar för att ha en sexuell kontakt med ryska kvinnor.

 4. Vartenda Rysslands-hatare är utom sig för att gemene person i hela världen får se Ryssland som det verkligen och inte genom bankirvampyr maffia ägd fejk media. Att Ryssland dessutom vann 5-0 i öppningsmatchen mot medeltida teokratins lag innebär några sömnlösa nätter för föreningen hata Ryssland. EU bidrog till de med sitt patetiska ”regnbågen skosnöre”.

  Är det bara jag som undrar varför vartenda ”mänskliga rättighets” anhängare tappar tungan då Palestinier slaktas mitt under dagen som då 130 Palestinier fick sätta livet till och över 13, 000 Palestinier skadats 0ch det bara under de senaste tvåmånader av den avskyvärda terror regimen israel? Tar Kleins tunga semester då? Det är bara hyckleri att anklaga Ryssland inget annat!

 5. Carl Bildt twittrade glatt ”Gratis kaffe på centralen. Nu är det VM”. Jag svarade inte glatt ”Trevligt! Men tyst om att USA får VM om 8 år. Mycket värre brott mot mänskliga rättigheter och folkrätt än Ryssland. Miljoner döda/skadade/på flykt i USA-stödda krig i MÖ. NSA-övervakning, hot mot Assange och Snowden.”

 6. ”… minst 21 av de byggnadsarbetare som byggt arenorna där VM-fotbollen ska spelas, har fått betala VM-festen med sina liv. 21 döda arbetare är den officiella siffran, men mörkertalet är mycket stort. 1000-tals arbetare har exploaterats hänsynslöst på de tolv arenorna i elva ryska städer,
  – De har jobbat under vidriga förhållanden, nästan slavliknande. Arenorna har byggts av privata företag som bara varit ute efter att tjäna pengar, säger Lars Lundberg, byggnadsarbetare och svensk representant för Fackliga Världsorganisationen (FVF) till Proletären.”
  Kors i taket! Proletären skriver om arbetarnas situation i Ryssland. Annars brukar de blunda och låtsas som om att de ryska arbetarna inte finns.
  Men det ska vara en f d medlem och en existerande medlem i SKP för att göra något sådant. Janne Bengtsson – som har skrivit artikeln – är en f d medlem i SKP medan Lars Lundberg är medlem i SKP.
  Det tar sig, sa han som hade eld i håret …

  BRA GJORT, LARS LUNDBERG OCH JANNE BENGTSSON!

  http://proletaren.se/artikel/byggnadsarbetare-betalar-vm-med-sina-liv

  • Oj, Kerstin…privata företag som vill tjäna pengar? Vet du hur illa det är i byggsvängen i Sverige där polacker, litauer, papperslösa m.m hänsynslöst utnyttjas av byggföretagen? Kommunisterna ska nog sopa framför egen dörr och kämpa för dessa stackare i första hand i Sverige. Inte ett pip hörs i debatten! Alla vet att illegala invandrare utnyttjas av byggbolag och företag i hela världen. Det var en likadan skandal i Brasilien inför OS där anklagelserna haglade om precis samma sak. Alltså inget nytt under solen när stora arrangemang ska anordnas runt om i världen.

   • Var har du varit någonstans som inte läser mina kommentarer???? Senast igår kommenterade jag – och kämpade för alla papperslösa och arbetare från Baltikum och Polen – om detta till Anders Åberg här på Jinge (Toppmöte för fred och Korea – framgång för koreansk diplomati). Du får nog även kolla på Riktpunkts hemsida.
    Vi har även haft artiklar om hur byggföretagen (och andra utnyttjar papperslös, etc). Senast för ett par månader sedan.

    https://riktpunkt.nu/2018/03/kommunistiska-partiets-nya-politik/

    Vi anser att arbetare – oavsett om det är svenskar eller polacker eller ester eller papperslös (oavsett om de är anställda av ett polskt bemanningsföretag) – ska ha lika rättigheter som vad alla andra som arbetar på svensk mark. Det vill säga lagstadgade löner, försäkringar, arbetarskydd, arbetstid, etc.