VIOXX-skandalen växer..


Man ska aldrig lita på sin doktor. Var och en blir expert på sin egen sjukdom sägs det, och det är nog säkrast det. För doktorn är det inte. Långt därifrån…

SvD: ”Vioxx kan ge långt fler hjärtbesvär än befarat. De negativa effekterna av det indragna smärtlindringspreparatet Vioxx kan vara mycket större än tidigare beräkningar. Nu nästan fyrdubblar USA:s läkemedelsverk antalet fall av allvarliga hjärtsjukdomar i USA på grund av Vioxx-konsumtion, från tidigare 27 000 till över 100 000.”

Att COX2-hämmare är farligt för hjärtat visste inte jag när jag i höstas sökte upp en ortoped för att min vänstra axel stelnat till ordentligt p.g.a. Atros.

Jag hade tidigare fått ett antal olika antiinflammatoriska läkemedel men de hade alla jobbiga biverkningar som magont etc.

Ortopeden sade: “- Du ska prova Vioxx!” och se, medicinen hjälpte mig på en vecka och jag var glad för det. När veckan var till ända så möttes jag av svarta rubriker.

– Merck (läkemedelsjätten) drog med omedelbar verkan in Vioxx.

SvD: “Enligt svenska läkemedels-verkets rekommendationer ska inte de fyra coxiber som finns i Sverige ges till personer med ökad risk för eller känd hjärtsjukdom.”

Läs artikeln i SvD!

Och detta var kända fakta långt innan man drog in läkemedlet. Att min ortoped dessutom visste att jag var hjärtopererad för kärlkramp-/infarkt är helt klart. Dels så syns det på ärret, i journalen och dessutom är jag patient hos hans kollega kardiologen.

Men han hade uppenbarligen inte sett/hört/fattat all information som fanns tillgänglig.

Nu kom jag undan med blotta förskräckelsen, men alla gjorde inte det.

Egentligen borde man anmäla honom till HSAN, Hälso och Sjukvårdens Ansvarsnämnd..


3 svar till “VIOXX-skandalen växer..”

 1. Skadestånd i Sverige? I USA hade det varit en annan femma. Tur att du inte åt det så länge. Jag känner en person som har mycket problem med sina leder, de sväller upp och han kan knappt gå ibland för fötterna smärtar för varje steg han tar. Läkarna har velat testa allehanda mediciner på honom, bland annat då den varianten du skriver om, men han har hela tiden nobbat. Han har hellre ont säger han än att käka massa mediciner ingen vet egentligen vilken oreda de skapar i kroppen. När det är som värst tar han på sin höjd en Naprosyn, vilka också har höjts varningens tecken för.

  Annica

 2. Du har inte nappat på senaste om att 1/3 av svenskarna skulle få fågelinfluensan? (Innan man ens vet om det asiatiska viruset muterar till nästa dödliga pandemi, där pandemin (enligt Böhmes teorier om virusets ”egenintresse” ) inte alls ger så stor dörlighet som innan viruset muterat.)

  Ser nu att det ska bli 11 grader varmare på jorden enligt DN
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=371251&previousRenderType=6
  men om jag vore chefredaktör så skulle jag pupmana journalisterna att skriva, att alla kommer att dö, eller att jorden med 100 procents säkerhet sommer att förintas, eller något liknande… De tskulle nog skapa, om inte kaos och depressioner, så kanske alltid existentialistiska samtal! :-)(Men en KONSEKVENT upplagejakt är naturligtvis tanken! Kanske även allvarliga rubriker måste mutera och inte bli alltför allvarliga för att inte skrämma bort läsare, just som virusen som i egenintresse vill sprida sig inte får döda för många av sina värdar… ;-) (Ett intellektuellt sidospår av mig, som vanligt ;-)

 3. Jojo Magnus! Jag tänkte bara vänta några dagar med det. Lyssna på dagens Vetenskapsprogram i P1 som gick på lunchen.. Jag har bara varit upptagen med en spännande bok.. :D