Vinner högeralliansen sänder vi soldater till Irak


Jag tror att vi kommer att sända soldater till Irak om högeralliansen vinner valet i september.

Men jag är övertygad om att ingen av dess medlemmar idag skulle erkänna det om de blev tillfrågade. De skulle snarare försöka att låta bli att svara och skulle de säga något så blev det säkert något luddigt om att ”vi har inte blivit ombedda” eller ”vi får hoppas att situationen ordnar upp sig” eller ”om FN ber oss måste vi naturligtvis överväga saken”. Men undanglidande svar skulle det bli under alla omständigheter.

Vilka är då så utpräglat USA-vänliga att de i alla fall skulle önska att svenska soldater deltog i irakkriget? Jo det är Kristdemo-kraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet, det vill säga samtliga. Vi ser redan idag hur vår nuvarande regering agerar visavi den amerikanska aggressionen mot Irak. Eller man borde snarare säga – inte agerar.

I Sveriges riksdag finns det två partier som tar klart avstånd till krigshandlingar mot Irak, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men eftersom det är små partier och dessutom alltför pragmatiska i vissa lägen så kan regeringen åsidosätta lagar, t.ex. lagen om exportförbud av vapen till krigförande länder. Det är numera en ren pappers-produkt utan legal verkan.


”- Är jag inte befriad snart?”

Så tro för all del inte att högeralliansens skulle förhålla sig annorlunda, de kommer bara med undanflykter om frågan om svensk trupp i Irak kommer upp. Var i stället övertygade om att det blir samma sak som idag gäller i Afghanistan, dock med ett väsentligt undantag.

Högeralliansen kommer att sända betydligt fler till Irak.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, valet, högeralliansen, irak, soldater[/tags]


13 svar till “Vinner högeralliansen sänder vi soldater till Irak”

 1. Det är politiskt självmord att skicka svenska soldater till Irak, så nej, det kommer *inte* att hända. Förstår inte hur Du öht kan tro det, oavsett hur ”USA-vänliga” vissa partier är.

 2. DET är tämligen självklart att man kommer att ta det lilla lugna, men visst sjuttsingen kommer det. Inte i september men väl några månader efter, kanske sommaren efter.

 3. Jan, kan vi idag skicka soldater till Afghanistan – från början med till och med Vänsterpartiets godkännande – så kan väl en ännu mer USA-vänlig regering skicka soldater till Irak? Förstår inte vad det skulle finnas för hinder.

 4. Vilka hinder det skulle finnas?! Land efter land har tagit hem sina soldater. Knappt ens USA vill ju skicka folk dit utan använder i stället privata företag (läs: legosoldater) för att få ned siffrorna över antalet skadade och dödade. Nu sitter de rejält i skiten – och jag finner det totalt omöjligt för något svenskt parti att ens antyda att vi ska skicka svenskar dit. Och hur stor nytta skulle det göra? Sist jag kollade var vi ett väldigt litet land med försvinnande små militära resurser.

  Sen kan man konspirera hur mycket man vill att borgerliga partier ingår i någon sorts oljekonspiration, men att skicka svenska soldater till Irak? Det vore ett självmordsuppdrag, både politiskt och rent bokstavligt.

  Hinder nog?

 5. Det var inte så mycket konkret i det där inlägget. Vissa länder har valt att ta hem sina soldater – men många har dem kvar. USA vill få ner sina siffror över skadade och dödade – Sverige fick två soldater dödade i Afghanistan vilket inte hindrade regeringen att besluta att skicka dit fler. Vilken ”nytta” skulle det göra – tja, ingen större och definitivt inte för det irakiska folket, men det är många små länder som har skickat trupp, mest som en symbolhandling kanske. Kanske kan du förklara varför inte Sverige kan om Danmark kan?

 6. Vi har inte lika starka förbindelser med USA som Danmark har (vi är inte ens med i Nato ännu). Även om en borgerlig regering skulle vilja knyta starkare band med USA, så kommer inte detta ske genom att vi skickar soldater till Irak. Just av skälen jag angav ovan.

  Kan Du nämna ett enda land som gärna börjar skicka alternativt *skickar fler* soldater till Irak? När Du sedan kommer med ett mycket troligt ”nääää…”, kan Du då förklara hur en svensk regering – oavsett färg – skulle få för sig att göra det?

 7. Jag tycket att hela diskussionen är alltför ytlig. Låt oss istället fråga ***varför*** Sverige skulle bli ombett att skicka soldater. Jag kan tänka mig två scenarier. Det första skulle vara för att utbilda irakiska sjukvårdsförband. Det andra skulle vara för att utbilda den irakiska armen i minröjning i närheten av befolkade områden.

  En battaljon på 500 man säg. Skulle inte en borgerlig kunna driva igenom ett sådant förslag?

 8. Det skulle krävas ett väldigt mycket mer stabilt läge i Irak i så fall. Och eftersom det inte handlar om stridande förband utan mer om en hjälpinsats à la FN, så skulle det även vara möjligt med en (s)-regering.

  Jag är dock tveksam även till detta. Irak är en varböld. Ingen vill gå nära den – utom de redan inblandade.

 9. Bra inlagg Lennart. Vansterna glommer alltid bort den humanistiska aspekten att hjalpa andra nationer i deras demagogiska retorik mot allt vad hoger, USA och Israel heter.

  Visst kan man tanka sig att Svenskar hjalper Iraqer att bygga en fungerande demokrati. Dina forslag ar bra.

  Canada som vagrade att ga med USA och UK i anfallet mot Iraq, har senare skickat Canadensisk polis till Iraq for att utbilda Iraqisk polis, pa Iraqisk begaran.

  Om man hjalper ett land i nod sa innebar det inte att ta stallning for den ena eller andra parten i konflikten. Man maste bortse fran grunden, ansvaret for konflikten och hjalpa till sa mycket som mojligt att hjalpa folket i Iraq att fa sakerhet, fred och demokrati. Denna humanitara aspekt ser vanstern i Sverige aldrig, det galler att demonisera sina motstandare bara, det ar det viktigaste for dem.

 10. Sandbiz: ”Vansterna glommer alltid bort den humanistiska aspekten att hjalpa andra nationer”

  Det är nog så resten av tok-högern oxo resonerar.. :-)

  Hjälpa andra nationer..? :-)

 11. Jinge skrev: ”Hjälpa andra nationer..? :-)”

  Precis Jinge, vad kallar du Canadensisk polis arbete (som riskerar sitt eget liv) att utbilda Iraqiska unga man till att bli poliser med syfte att fa till lite laglighet i landet: hjalpa eller stjalpa?

 12. Frågan om vi kommer få svensk militär i Irak är IDAG nog inte så avgörande av höger- eller vänster regering. Som läget är idag finns det ingen risk att den sk. alliansen skulle skicka soldater dit. Möjligen som Jan K. skriver, om läger blir annorlunda, USA drar dig ut FN går in för att ”hjälpa” landet, så möjligen skulle det kunna bli verklighet, tror jag.

  Skillnaden mot Afghanistan är ju flera, bla eftersom regeringen i Afghanistan-fallet kunde hänvisa till att det fanns ett slags FN-beslut i grunden innan anfallet (även om det ju inte gjorde det). Det går inte på några villkor att försöka argumentera för det i Irak-fallet.

  Däremot, och det är väldigt viktigt, är jag inte säker på att Sverige inte hade varit i Irak liksom Danmark om vi hade haft en moderatledd regering vid tidpunkten för USA:s invasion. Särskilt Fp verkar vara benägna att gå i krig på det sättet.

  Om de dessutom ansluter oss till Nato, vilket är troligt om de får chansen, kommer utgången av nästa amerikanska anfallskrig eller intervention få andra svenska reaktioner.

  Då kan det gå från dagens icke-aktion till att delta och hjälpa USA. När vi i själva verket borde gå åt andra hållet ställa oss upp och protestera och agera mot supermakter som bryter mot folkrätten och mördar oskyldiga.

  När en S-regeringen hittar tillbaka dit vet jag inte. Däremot vet jag att en M- och en Fp–regering aldrig någonsin kommer göra det, hur ”nya” de än låtsas vara.