Vems ärenden går riksdagen nu då?En typisk kommande byggarbetsplats som eferåt blir ett exklusivt privat område..

I publikationen Riksdag och Departement får jag läsa att landets strandskydd ska bli mer flexibelt.

Flexibilitet låter ju bra, sådant kan man ju inte kritisera, eller kan man det?

Det främsta målet för strandskyddet är att bevara stränder, oavsett om det är sjö eller hav, så att bebyggelse inte stör miljön och folks möjligheter till rekreation.

RoD: ”Det svenska strandskyddet ska bli mer flexibelt. I vissa områden, där det bor få människor och där tillgången på stränder är god, blir det lättnader. I andra områden blir det i stället skärpningar. Det föreslår nu en arbetsgrupp inom miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.”

Och det är inte i första hand för dagens behov utan för framtiden. Genomför man

lättnader nu år 2005 så kommer mycket av orörd sjö- och havsnära miljö vara bebyggd om 25 år.

Och DET är något som riksdagen ska skydda åt kommande generationer. Men nu kommer ju inte dessa, kanske ännu icke födda, medborgare att ställa politikerna till svars förstås.

Och de som har råd att bygga villor i havsbandet kommer ju att klappa berörda beslutsfattare på huvudet.

Varför blir jag inte förvånad?


7 svar till “Vems ärenden går riksdagen nu då?”

 1. Man får väl trösta sig med att det kryllar av fästingar på sådana där tomter vid stränder :-)! Hämnden är ljuv och dessa små kräk är ju naturens egen hämnd!

 2. Fast jag tycker att det är för bedrövligt. Sosseregeringen har uppenbarligen missat vilka som är deras uppdragsgivare. Inte ens moderaterna skulle göra så. Tror jag.. Mja.. kanske inte, men det Ä R en klart moderat politik..

 3. Helt klart Jinge, och bedrövligt är det, så man får trösta med de små förtretligheter som ändå drabbar de rikaste pga den politik som gynnar dessa och missgynnar vanliga människor.

  Men har det inte ofta varit så förresten, att socialdemokrater vågat göra det som de borgerliga inte tordats göra, fast de skulle velat göra det. Jag minns ett 80-tal när borgerligheten förstummades och inte fick ur sig minsta lilla opposition därför att Socialdemokraterna satte ju igång att förverkliga deras politik i ilfart, och fortsätter med den saken nu.
  Socialdemokraterna hade väl förvänta sig att ta fler röster från de borgerliga på det sättet, medan effekten har blivit den motsatta, att konsekvenserna av den nyliberala politiken, högre arbetslöshet, sämre social och ekonomisk trygghet, numer förknippas med traditionell socialdemokrati – det är verkligen en ödets ironi!

 4. Vad gör det om nån slår upp en kåk vid en sjö där närområdet är obefolkat? Ett eller ett par hus stör knappast miljön. Om det någonsin skulle bli så att området börjar bli befolkat så garanterar ju lagen att det fortsatt kommer att finnas gott om stränder. Utmärkt lagförslag!

  Varför skall inte folk få ha en sjötomt? Är det så att nån inte skall få ha närmare till en sjö eller hav än någon annan för att det är orättvist?

  ”Man får väl trösta sig med att det kryllar av fästingar på sådana där tomter vid stränder :-)! Hämnden är ljuv och dessa små kräk är ju naturens egen hämnd!”

  Måste vara jobbigt att bära på ett sådant hat…

 5. Om det vore en isolerad företeelse spelade det väl ingen som helst roll. Men grejen är att riksdagen en gång beslutat om hårdare regler för strandskydd enbart därför att stränder vid sjöar och kuster inte ska privatiserar/exploateras. Det är helt enkelt en gåva till kommande generationer.

  De gjorde inte dessa regler p.g.a. hat, det ska du inte tro..

 6. Tror du det blir lättare eller svårare för vanliga människor att skaffa sig en sjötomt om reglerna luckras upp? Bara för att du har gett upp att nånsin få bo vid vatten behöver du inte missunna andra det.

  Och att stränderna är ”en gåva till kommande generationer”? Är inte även skog, hagar och all annan natur också det? Var ska man få bygga egentligen? På soptippar?

 7. Jag har gett upp sjötomt eftersom jag haft det. Och ”vanligt folk” behöver inte alls ge upp det. Det finns bebyggda sjötomter att köpa över hela landet. Väljer man bort storstadsregionen så kan man få en sjötomt i inlandet billigt.

  Men det du inte tycks ha förstått är att man nu tänker öka exploateringen. Och DET får konsekvenser på sikt.

  Skog hagar och annan natur? :-)

  Det finns många gånger fler möjligheter till tomter bara man drar sig 100 meter från sjöstränderna..