Vems ärenden går Carl Bildt idag?


Idag när jag lyssnade på programmet Konflikt i radions P1 så hörde jag Carl Bildt svara i en intervju att USA inte längre ockuperar Irak.


Konflikt:
”Carl Bildt anser idag att det inte finns ett legitimt irakiskt motstånd i landet eftersom Irak idag formellt styrs av en fritt vald regering.”

Detta eftersom FN:s säkerhetsråd lär ha svarat ja på en begäran om internationell hjälp från den irakiska regeringen. Att den regeringen i högsta grad är en marionettregering tycks inte bekymra vår utrikesminister alls, och hur han kan anse att USA inte ockuperar landet är fullkomligt obegripligt.

Carl Bildt har ännu inte i något sammanhang kritiserat den amerikanska ockupationen av Irak sedan han blev utrikesminister, inte ens i den debattartikel han skrev i DN i veckan. Detta är anmärkningsvärt särskilt med tanke på att han själv ingick i en lobbygrupp som propagerade för kriget innan USA:s anfall. En lobbygrupp som startades/styrdes från Vita Huset i Washington.

Det finns tveklöst all anledning att fråga sig i vems ledband han går idag. Troligen är det inte speciellt många som inte har en eller annan gissning på den punkten, och alla går de säkert västerut. Den mannen är således vår främste representant i utrikesfrågor, det är han som uttalar sig för dig, mig och alla andra.

I början av veckan sade han att Irak nu är ett stort ansvar för oss i Europa, nu måste vi hjälpa till. Om säkerhetsläget förbättras så måste vi i EU vara beredda på ännu större insatser… Idag svarar han på intervjufrågor i DN. På frågan: ”Gång på gång få du kritik för att vara arrogant, svarar han – Ja…” På frågan om det inte är störande för regeringen med all uppmärksamhet som ägnas åt Carl Bildt svarar han att ”Det väcker muntration i regeringen..”


Att han är utomordentligt arrogant är ingen nyhet för någon, och att svara enstavigt på frågan i DN är förstås på sitt sätt roligt. Men han talar också om hur vår hjälp till Afghanistan ska öka genom att vi ska sända ännu fler soldater och kanske också JAS.

Men det mest illavarslande att vi inte vet på vems uppdrag han agerar nuförtiden. Har han verkligen slutat arbeta för USA? Inför vems ögon vill Carl Bildt annars vara duktig?

Konflikt DN idag DN Debatt

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, USA, Irak, Lobbying, Högerregeringen, Arrogans, Agent, Desinformation, Afghanistan, FN, Bush, Kriget mot Terrorismen, Politik[/tags]


17 svar till “Vems ärenden går Carl Bildt idag?”

 1. Ja gubben säger faktiskt att Irak inte är ockuperat. Man tror inte att det är sant. ”Hjälpen” till Afganistan är soldater och den ”hjälpen” ska öka. Och nu måste vi förbereda oss på att hjälpen till Irak måste öka. Ja det är tydligt vad han har för planer för svenska ungdomar. Kanonmat i Afganistan och Irak.

 2. Det är tydligen på det sättet att USA skall starta krig och sedan skall världsamfundet (dit Sverige tydligen hör)komma som en städgumma och torka röven på USA och säkra den nya freden.

 3. Detta om misstänkliggörandet. Varje dag en ny ’misstanke’ om Carl Bildt, som man numera tar med en nypa salt. Nu senast är det väl nåt suspekt kring Kreab också, eller hur…

  Nu vet vi alltså inte vem han egentligen jobbar för?! Jag trodde det var väldigt enkelt att han har blivit tillfrågad att bli utrikesminister?!

  Men näää, så kan det ju inte vara: Han jobbar egentligen åt USA, eller nån suspekt oligark i Ryssland, eller egentligen är hans syfte att tjäna pengar på Vostok aktier.

  Han döljer sig bakom sin utrikesministertjänst av nån konspiratorisk anledningen som vi ännu inte känner till! Men det ska vi nog komma på! För han kan väl inte bara vara en vanlig utrikesminister i Sveriges tjänst??

 4. Apropå Bildts arrogans skrev Nietzsche i ”Mänskligt, alltför mänskligt”:

  Illusion hos överlägsna andar. – De överlägsna andarna har svårt att frigöra sig från en illusion: de inbillar sig nämligen att de väcker avund bland medelmåttorna och uppfattas som undantagsvarelser. I själva verket uppfattas de bara som något överflödigt och som man inte skulle sakna om det vore borta.

 5. Bush sa direkt ifrån att de som inte är med oss, är emot oss. Bildt tog genast ställning med att delta i den krigshetsande lobbygruppen och har sedan dess inte med ett enda ord visat någon annan åsikt.
  Som utrikesminister företräder han vårt val i frågan och av detta följer att Sveriges väljare, genom den demokratiskt valde utrikesministern, också valt att stödja Bush.
  Vi kan inte tycka att Afganistan/Irakokupationen är halvbra eller halvdålig -vi kan bara vara för eller emot.
  Bildt har nu ingen återvändo utan måste löpa linan ut och bistå till krigföringen helt efter Bush begäran. Tillspetsat går han alltså sina väljares ärenden därför att vi valt att ge högeraliansen förtroendet att besluta om för eller emot i frågan.
  Som alltid: Vi får de ledare vi förtjänar!

 6. För han kan väl inte bara vara en vanlig utrikesminister i Sveriges tjänst??

  Det kunde ju inte den kvinna som företrädde entreprenören på utrikesministerposten heller.

  Hon hade ju en lägenhet.
  Det säger sig självt att om hon hade en lägenhet så måsta ju han få ta emot aktier från ett av Rysslands viktigaste företag.

 7. Carl Bildt är killen som får ett välbetalt topp jobb med att bygga upp irak som tack för att han hjälpte usa att starta kriget där över en miljon oskylldiga har fått sätta livet till och nu vill människan skicka dit unga svenska soldater,

 8. Vad falls!? Vill Bildt skicka svenska soldater till Irak för att kriga?

 9. Det lutar nog åt det Mathias. Idag ska uhjälpen öka genom soldater till Afghanistan, och nu pratar han om att Sverige måste ta ett allt större ansvar…

 10. Jäklar då har jag nog faktiskt blivit rejält lurad! Jag röstade på dom!!

 11. Undrar om Calle också tyckte att Afghanistan inte var ockuperat av Sovjetunionen, med tanke på att det också genomfördes ”demokratiska” val under sovjetisk ockupation på slutet av 1980-talet..?

 12. Och i riksdagen står han och säger att oljan kommer att leda till fred i Sudan. Om så skulle vara fallet, får Lundin Petroleum fredspriset då?

 13. Jinge;
  Sade Bildt stämmer verkligen detta?:
  Gång på gång få du kritik för att vara arrogant, svarar han – Ja…” På frågan om det inte är störande för regeringen med all uppmärksamhet som ägnas åt Carl Bildt svarar han att ”Det väcker muntration i regeringen..”?

  I så fall pissar regeringen på hela svenska folket, men det skulle inte förvåna mig om de där barnrumporna vi har till regering numer faktiskt beter sig på det sättet. Det är inte bara Bildt som är arogant i de där kretsarna.

 14. Bästa exemplet på vad det handlar om är när Reinfeld skulle presentera sin regering första gången.

  Hela gänget samlades tillsammans med Reinfeld sakta för utfrågning medan Bildt sprang fram till journalisterna för att rapportera.
  Han har ingen koll på sin roll och Reinfeld garvar knappast.

 15. Som demokrat hade jag aldrig gett min röst i dessa val så länge ockupationen fortskrider då det bara legitimerar densamma.