Vem hjälper de hemlösa nu då?


För några dagar sedan berättade jag att regeringens socialminister tänker utreda hur många hemlösa det finns i landet i stället för att göra något konkret åt problemet.

Socialdemokraterna låter alltmer marknadsekonomiska idéer styra över politiken. Därmed får vår röst på valdagen mindre och mindre värde. Politiker anser sig ha fullmakt att t.ex. mot folkets vilja se till att landet anammar EU:s nya konstitution. ”- Folk begriper ju inte bättre så då får vi besluta åt dem”, verkar de tycka.

Med marknadsfundamentalism så blir det med naturnödvändighet så att individualism uppmuntras. Det sista är kanske inte något problem i sig, men när socialdemokraterna rustar ner välfärdssverige så börjar problemen titta fram.

Alla vi som åker pendeltåg och tunnelbana möts dagligen av tiggare, ofta är det narkomaner och är det inte det så är det andra missbruksproblem, ofta i kombination med psykisk sjukdom.

En annan kategori är de (troligen Rumäner) som brukar lägga små lappar på säten i pendeltågen. ”Hjälp mig! Jag har två diabetessjuka tvillingar och har inte råd att köpa medicin..” Så stod det på en lapp som jag läste för ett par veckor sedan. Eftersom det var en ung kvinna så tänkte jag ”Men åk då hem och ta hand om dina barn”, men jag sa inget.

Förr fanns det en lag som förbjöd tiggeri, men EU-anpassningen har inneburit att den lagen försvunnit. Och den borde inte behövas. I dagens samhälle så har alla rätt till tak över huvudet och mat för dagen. Även de som tigger i T-banan.

Men jag ser dagligen pensionärer som går och tittar ner i pappers-korgarna. Något har skett med vårt land. När folk har åsikter och kräver att regeringen ska vidta åtgärder så beslutar man att tillsätta en utredning för att räkna de hemlösa.

Man borde i stället med blixtens hastighet sätta igång att bygga så att de får någonstans att bo.


Ett svar till “Vem hjälper de hemlösa nu då?”

 1. ”regeringens socialminister tänker utreda hur många hemlösa det finns i landet i stället för att göra något konkret åt problemet.”

  Kunskap är aldrig fel. Dessutom vet väl varken du eller jag att de inte tänker göra något åt problemet.
  Fast vi kan väl misstänka att det inte blir mycket gjort.
  För att göra något åt problemet behöver man troligen höja en och annan skatt, och det kan vi väl inte göra nu när ekonomin måste anpassas till EU.
  Jag har levt i Stockholm redan på den tiden tiggare inte syntes till på gatorna. Vi borde fråga oss vad som inträffade som gjorde att vi fick tiggare på gatorna…

  Du vet, jag vet, och många andra vet. Tyvärr är vi i minoritet.