Växthuseffekten och denna dj#@la värme


Själv tillhör jag den kategori människor som trivs bäst i en temperatur runt 20 grader Celsius.

Bland kommentarerna på Hanin Shakrahs blogg, Trip to Lebanon, är det några som kallar sommaren i Sverige för ”Svennesommar” och detta epitet används förstås av ”Svennar”. Själv är jag innerligt trött på att behöva springa och duscha varannan timme. Samtidigt kan jag inte låta bli att oroa mig för växthuseffekten. Somliga påstår att det inte finns någon sådan, men nu är vi inne i vår andra värmebölja, åtminstone här i östra Svealand. Och för egen del anser jag att två osvenska värmeböljor är ett tecken som är tydligt nog.

SMHI: ”Växthuseffekten uppkommer genom att atmosfärens gaser släpper igenom det mesta av det kortvågiga ljuset från solen, medan vissa av dem bromsar jordens läckage av långvågig värme-strålning ut till världsrymden… …Den förbränning av fossila bränslen som skett i stor skala under drygt hundra år har lett till att atmosfärens halt av koldioxid ökat från omkring 290 miljondelar år 1850 till runt 370 miljondelar 1999, en ökning med 28%. Vidare har en del helt nya växthusgaser, främst olika slags freoner, tillförts atmosfären. Förbränningen har också lett till ökade mängder stoft, där främst mycket små svavelföroreningar har en viss avkylande effekt genom att solinstrålningen minskar.”

En annan sak som tillhör det här extrema vädret är de snabbt uppdykande åskvädren. De flesta av oss vet hur man undviker att få blixten i huvudet, men det gäller också att undvika att få hemelektronik, t.ex. datorer, förstörda av åskan. Och allt fler har sina familjebilder och viktiga dokument på sina datorer.

Och, inte minst viktigt, många är ADSL-kunder vilket givetvis ökar risken för att få ett o-önskat besök av guden Tor. Tor brukar inte nöja sig med en kopp Gevalia…


En bild från Stormtracker

Så när det bullrar i skyn så är det bäst att dra ur ADSL-modemet och nätverkssladden. Du kan fortsätta att läsa alla roliga bloggar igen när det slutat mullra… Och vill du se om åskan går på avstånd? Kolla då in länken nedan till Stormtracker, åskvarnaren.

[ Åskvarnaren Stormtracker ]

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]smhi, växthuseffekten, åskvarnare, värmebölja, klimatförändring[/tags]


4 svar till “Växthuseffekten och denna dj#@la värme”

  1. Här i Stockholms skärgård small det som sjuttsingen i går eftermiddag så att mitt åskskydd på teleledningen (ADSL) löste ut och det blev ett halvtimmeslångt strömavbrott. Mycket spännande var det. Åskskyddet får allt mer att göra vartefter åren går och klimatet blir varmare som utöser mer och kraftigare åskväder. Helt klart förändras vädret och blir våldsammare.

  2. Det har faktiskt åskat väldigt lite i Sverige de senaste årtiondena. Vädret har inte heller blivit våldsammare. Det är för få stormar nu för tiden, vilket har lett till att Östersjön inte fylls på med syrerikt vatten. Läs gärna på om det extrema vädret på 50-talet, som populärt ansågs bero på atombombstesterna. Glöm inte den ovanligt kalla våren. 1000-tals människor frös ihjäl i Europa. Glöm inte att det normala klimatet på norra halvklotet är istid i 100000 år följt av 10000 år varmare klimat. Det kommer nya istider.

  3. Åska och regn har jag inget emot, men Harry en storm av typen ”Gudrun” vill jag inte vara med om en gång till. Jag bor i det drabbade området, och de bilder som man såg på TV och i tidningar är inget mot vad det var att uppleva det.

  4. Hej Bertil. Du kommer förmodligen att få vara med om stormar igen, men om klimatfundamentalisterna har rätt så blir det färre och svagare stormar, fast dom påstår motsatsen. Klimatteorierna,som nu blivit religion, säger nämligen att polerna kommer att uppvärmas mest och att temperaturhöjningen vid ekvatorn blir beskedlig. Det blir då färre och svagare stormar, ty stormar drivs av temperaturskillnader. Gå in på National Hurricane Center och se vilka mängder av orkaner det var på 1800-talet och 1920-1940.