Vattenfall har under första halvåret ökat sin vinst till 13 miljarder enligt ekot. På ett helt år ser det ut att bli 26 miljarder i vinst. 26 000 000 000.- Gör dig själv tjänsten att dividera 26 miljarder med 9 miljoner svenskar så ser du mur mycket slantar per svensk som Vattenfall tjänar. Jag har räknat och fått det till 2889.- per svensk och år. I ärlighetens namn så har företaget också inkomster från Tyskland och Polen men största delen av vinsten kommer ifrån Sverige. Vill man bli på riktigt dåligt humör så kan man dividera summan med antalet elabonnenter som Vattenfall har i landet. Eftersom de inte längre har monopol så kan det kanske röra sig om 3 miljoner stycken? Men priserna går hela tiden uppåt, uppenbarligen utan att vi kan påverka det alls. Att Vattenfall är ett statligt företag (det är du och jag som äger det) spelar ingen roll alls. Ekot: ”Per Thorin, chef för Vattenfalls privatmarknad i Sverige, förstår att folk tycker det höga elpriset är obegripligt. – Det kan vara anmärkningsvärt med tanke på att vattennivån i magasinen är bättre än förra året och enligt de gamla tumreglerna borde priset egentligen ha fallit i stället för att stiga.” De gamla tumregler han talar är givetvis monopolets. Nu när marknadskrafterna tillåts styra så innebär mer vatten i magasinen dyrare el. Billigare kol och olja innebär – dyrare el. Rekordvinster för kraftbolagen innebär – dyrare el. |
Ekot: – Vad beror rekordresultatet på 13 miljarder för första halvåret på?
– Det är resultat från Tyskland, Polen och Sverige, så det har generellt sett fungerat väl. Ekot: – Men största delen av vinsten kommer ju från Sverige? – Det är också där som en stor del av verksamheten finns, säger Per Thorin på Vattenfall. Man behöver inte citera ekot längre än så för att budskapet ska gå fram.. Vattenfalls billigaste elpris (bundet pris) är idag 84 öre per kilowatt inklusive skatter och avgifter. Värt att notera är att deras kostnad är 4 – 8 öre per kilowatt. |
11 svar till “Vattenfalls rekordvinst gör elen dyrare”
Jag blir så väldigt upprörd över just det här. Ocker! Varför tillåts de att göra på detta vis? Någon borde sätta stopp för det här. Bara för att vi i Sverige producerar billig elkraft skall vi inte drabbas av att få betala priser som gäller utlandet.
Jag kan inte fatta hur ett statligt bolag kan göra sådär?
Inte nog med detta, igår gick ju Vattenfall ut och varnade för att om vi får en kall vinter så kan det bli brist på el även om all produktion är igång.
Anar vi en prishöjning igen eller menar man att ”vi kommer att föredra att sälja vår el utomlands om vi kan det och då blir inte över till Sverige”?
Hur mycket av elen är skatt? 80%… inte bolagen som skinnar folket utan staten!
Det föll bort ett frågetecken efter 80% i mitt inlägg,är inte säker på att det är 80%, men säkert i de slängarna.
Barsebäck nedlagt. Så att inte Sverige ska kunna ha ett elöverskott, utan bli importberoende på vintern (den årstid som även på sommaren förbereds när vattenmagasinen fylls).
Nedlagt av vilka?
Men det är klart. Lägger man ner alla kärnkraftverk och inför prisreglering a’la Sovjetunionen (utan tillgång och efterfrågestyrning) så kommer elen att bli jättebillig! Inte sant? Det är klart att det utan bekymmer kommer att levereras el alltid och tlll alla när tillgången så skurits ned. Bara att viftar med en röd flagga, svär över marknaden och kräver planekonomi!
4 – 8 öre per kWh? Möjligen vattenkraft. Kärnkraften kanske kostar mellan 12 och 16 öre(?) och vindkraft kostar, inkluderat subventioner, mer än 50 öre.
Men tillgång och efterfrågan är det centrala för priset. När Sverige har elunderskott (större efterfrågan än tillgång) och därmed importbehov, så får vi snällt betala de priser som t ex Finland erbjuder.
Och en mastodont vindkraftsatsning utmed våra kuster motsvarar väl att kicka igång Barsebäck igen. Vilket är miljövänligast?
Förresten tycker jag att elen inte är en speciellt stor kostnad. (Inte ens innan elmarknaden var avreglerad och elpriset något högre.)
För övrigt så har en utredning av SNS helt nyligen visat att avregleringen av elmarknaden var effektiv och sänkte priserna på ett förväntat sätt. Variationer i pris har haft andra orsaker (såsom att tillgång styrs av sådant som nederbörd) som hade fått genomslag i priset även utan avreglering.
Fattar inte jag heller. Det borde finnas regler, men de regler som finns verkar felaktiga. Elmarknaden har tydligen havererat enligt Ekot.
http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=676344
Att en ensamutredare någon vecka efter SNS.s digra utredning som visar att avregleringen var lyckad för konsumenterna påstår raka motsatsen och kräver att man åter inför planekonomisk elförsörjning är inte en sanning bara för att det är en nyhet som Ekot lyfter fram…
För övrigt torde övervinster vara en myt, eftersom de enda förutsättningarna för att ta ut övervinster är monopol eller oligopol. (T ex kan Systembolaget knappast låta bli att ta ut övervinster.) Elbörs-priserna på sommaren är f ö ganska låga — jag betalar lite drygt 30 öre och omkring 40 öre i fastpris, tror jag — men högre på vintern. Priserna på sommaren är alltså långt lägre än vad vindkraftproduktion kostar innan subventionerats (med bortåt 50% av produktionskostnaden) och ligger på den produktionskostnad som en ny kWh kostar att leverera för bolaget. På vintern kostar däremot ytterligare energi oerhört mycket på en Barsebäck-stängd bristmarknad (och nu säger exerterna att de kanske måste släcka ner delar av Sverige denna vinter!!) och har man ett börsprisavtal kan det då kosta mycket att betala efter bolagens inköpskostnad – – men man kan ju välja fastprisavtal, och då slipper man topparna på vintern, då man alltså får köpa el från kraftbolaget billigare än priset för kraftbolaget att importera lite extra el. (Men då blir det däremot mycket klart på sommaren.)
Och med dagens priser, så kostar elen 100-200 kronor i månaden för ett vanligt hushåll. Är det så illa, och är det inte rätt fantastiskt med tanke på elbrist och att vi fått en dum, dum, DUM! kapitalistisk marknad va?
Att ta ut ett så stort överpris med tanke på produktionskostnaden är rent ocker. Det är enbart produktionskostnaden man skall jämföra med, inte utlandspriset.
Elbolagen kan och bör nu använda den enorma övervinsten till att ovädersäkra kraftledningarna ända ut till abonnenten så att vi slipper strömavbrott på grund av oväder i framtiden.