Vattenfall gräver ner miljarder i skogen


Det hävdar de under alla omständigheter i en mycket påkostad reklamkampanj som pågår just nu.

Att Vattenfalls rykte är mer än skamfilat i dessa dagar beror i första hand på den avreglering av elmarknaden som skulle göra elen billigare. Nu vet vi hur det blev. En kilowattimme kostar närmare en krona idag men bara sex öre att producera. Så går det när marknadskrafterna får råda.

Bortsett från en ohemul prisstegring ska man också ha i minne att Vattenfall AB satsar våra pengar på brunkol och kärnkraft i Europa. Och nu börjar tyskarna protestera allt mer högljutt. De anser nämligen att sedan Vattenfall tog över så har elen blivit okristligt dyr.

Sedan tror jag att det faktum att Vattenfall AB visat sig ha ett antal förbundsdagspolitiker på lönelistan blir som grädden på moset, eller varför inte droppen som får bägaren att rinna över.

Men miljarder nergrävda i skogen? Ja, kanske. För i Vattenfalls styrelse sitter den brottsmisstänkte Peter Fallenius som av åklagaren anses skyldig till att ha stulit hundratals miljoner ur ABB:s kassa då han tidigare var vice VD.

De pengarna försökte han, enligt åklagaren, gräva ner i Portugal.

Eftersom han trots detta tydligen duger till att sitta i Vattenfalls styrelse så kan man nog tänka sig att annonstexten stämmer.


Peter Fallenius ser inte ledsen ut..

Man håller säkert på med att gräva ner Vattenfalls slantar som bäst just nu..

Men säkerligen har Vattenfall ordnat med bonusprogram så att det finns både Sharetracker och Wealthbuilder som program för styrelsemedlemmarna, a la Skandia.

Men tror ni att de tänker ordna någon skattjakt som vanligt folk får vara med i? Nej skattkartan över var de kommer att gräva ner miljarderna får vi nog leta efter förgäves.


9 svar till “Vattenfall gräver ner miljarder i skogen”

 1. Vattenfall borde lägga pengarna på att vädersäkra sin eldistribution. Just nu är en stor del av skärgården strömlös eftersom det långsamt snöade drygt en decimeter snö under hela gårdagen. Det är sanslöst hur sårbart vårt elnät är. Även normalt väder orsakar strömavbrott. Snart blir det även strömavbrott på grund av kapacitetsbrist i Sverige eftersom vi har för liten produktionskapacitet för vinterbruk, orsakad av tokig politik.

 2. Så går det när socialdemokraterna släpper marknadskrafterna fria … det är dags att plocka fram tyglarna och reservkraftverk igen.

  KAS

 3. Häromdagen läste jag att Sydkraft (EON) tror att det kommer att bli elbrist i sydsverige om det kommer en riktigt kall vinterdag. I så fall kommer elen att stängas av på roterande schema. Det låter som om man bodde i kommunismens Rumänien. Kanske kunde man rädda situationen genom att de 4 % som är miljöpartister frivilligt stänger av sin el.
  Ett land som inte klarar av att hålla igång elnätet anser jag är ett U-land.

 4. Lars, jag tror det skulle gå betydligt bättre om de borgeliga avregleringsextremister som satt oss i skiten kunde ha skam nog i kroppen att de stängde av sina lampor och kylskåp de närmaste åren. Inte sant? Gärna sina datorer också, tänk va mycket ström som ödslas på kommentarer från neandertal-högern! :-P

 5. ”Men miljarder nergrävda i skogen? Ja, kanske. För i Vattenfalls styrelse sitter den brottsmisstänkte Peter Fallenius som av åklagaren anses skyldig till att ha stulit hundratals miljoner ur ABB:s kassa då han tidigare var vice VD.”

  Började samla lite fakta om skojaren Peter Fallenius och det visade sig att han numera avgått sedan allmänheten fått kannedom om hans skojerier. Han verkar numera vara dömd till 3 års fängele och ha läkarintyg på att han är så flygrädd att han inte kan inställa sig i domstol. Det ryktas att han har någon penninggömma i Bulgarien där han simmar lungt.

  KAS

 6. Kanske. Men när jag skrev min första post om honom för ngn vecka sedan så fanns han med på deras hemsida som styrelsemedlem i alla fall..

 7. Det här bevisar om igen att de riktigt stora skurkarna är de som sitter i storbolagens styrelser. Gubbklubben fifflar och bågar och gör sig själva rika, och lyckas komma undan med det eftersom deras polare sitter i regeringen.

  Se bara på Lars Ramquist (eller hur han nu stavar det) som först körde Ericsson i botten. Han sänkte lönerna, drog in julbonusen för anställda samt avskedade flera tusen. Men sig själv gav han en bonus och fallskärm. Samtidigt som Ericsson gjorde miljardförluster.

  Han har sedan dess hoppat fram och tillbaka mellan olika styrelser i landet, nu senast Skandia. Även där blev resultatet ungefär detsamma.