Vattenfall AB blåser svenska folket!


Idag kommer Vattenfall AB att presentera ett nytt vinstrekord enligt Studio-1.

Igår hade man en kortare diskussion mellan företrädare för Vattenfall och en representant för en kommun.

Kommunföreträdaren berättade att den faktiska kostnaden per kilowatt för vattenfall är 6 öre. Trots detta får vi betala omkring 40 öre.

Skälet till detta är den marknadsanpassning som regering och riksdag beslutat om för cirka tio år sedan. Den skulle leda till att elen blev billigare men marknadsfundamentalisterna lurade givetvis konsumenterna som vanligt.

Priset steg ofantligt och som exempel på bedrägeriet kan man peka bland annat på de ”utsläppsrättigheter” som nu hamnat på elräkningen.

Dessa utsläppskostnader motsvarar 0,1 öre per kilowatt. Men Vattenfall AB tar ut 10 extra ören per kilowatt trots detta.

Det är den effekt som ”marknaden” inneburit för vanliga människors plånböcker.

Men var tar vinsten vägen då undrar man?

Jo vinsten plöjs ner i kolbrytning och tillverkning av elenergi från kol, något som definitivt inte gagnar vare sig människor eller miljö.

Men genom att göra det så får man extremt dyr elproduktion och det är den dyraste elen som avgör priset per konsument. Att vi i Sverige har billig el- och kärnkraft, som dessutom inte behöver några utsläppsrätter, kommer därmed Vattenfall AB bort ifrån.

Mycket man man säga, men inte är marknadsfundamentalisterna dumma inte. Och direktörerna i Vattenfall? De har riktigt feta inkomster säkert relaterade till vinsten med Wealthbuilder och Sharetracker och liknande bonussystem..


12 svar till “Vattenfall AB blåser svenska folket!”

 1. Det här har du nog fått litet om bakfoten. När man marknadsanpassade så höjdes elpriserna generellt med 26% på 2 år. Det var 1996. Det var inte Vattenfall som höjde priserna.

  Pengarna gissar jag går generellt till feta elbolagsdirektörer som kunde passa på att höja sina priser eftersom de nu var marknadsanpassade.

  Dessutom så försvann det massor av pengar i den elbörs som heter Nordpool http://www.nordpool.com/

  Oj vad förvånad jag blev…Sven hulterström t. ex sitter i styrelsen på Svenska Kraftnät…
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1111&iid=0399430895200
  Politiker tar ofta beslut om saker som de är partiska för och tjänar massor med pengar på…

  Skyll inte på Vattenfall. Skyll på giriga politiker. Gissningsvis kan man nog hitta en och annan politiker i Nordpool.

 2. Du hackar nog på fel höna. En mer korrekt rubrik hade varit; ”Regeringen blåser svenska folket!”. Regeringens fabulösa vinstkrav på Vattenfall i kombination med nymodigheter som utsläppsavgifter, är inte något annat än dolda skatter, för att mörka en ekonomisk politik som rasat sönder för länge sedan. Höjda skatter är inget man gärna tar upp, speciellt inte när borgarna formerat trupperna väl inför valet. Bättre att låta några några fallskärms-fallguys ta smällen. Men folket lär nog syna bluffen innan det blir dags för val.

 3. De är de moderna tidens tjuvar. De stjäl våra pengar och det värsta är att de får göra det medan alla ser på. Varför vaknar inte våra myndigheter? Varför vaknar inte alla svenskar?

 4. Lyssna på vad Vattenfalls kille säger i Studio-1 igår då Bengt!

  ”Regeringens fabulösa vinstkrav på Vattenfall i kombination med nymodigheter som utsläppsavgifter, är inte något annat än dolda skatter”

  Om vinsten gick till statskassan hade du haft rätt Rick.

 5. Jag har sagt det förr och jag säger det igen:
  att bara privatisera statliga monopol rakt upp och ned skapar ingen marknadsekonomi, det byter bara ägare för monopolen.

  Svenska privatiseringar har i många fall sköts på ett fullständigt amatörmässigt sätt: kan man inte se tydliga bevis på att konkurrens kommer att skapas som kan pressa ned priser, kan man lika gärna låta bli till att börja med..

 6. Wille: ”Svenska privatiseringar har i många fall sköts på ett fullständigt amatörmässigt sätt: kan man inte se tydliga bevis på att konkurrens kommer att skapas som kan pressa ned priser, kan man lika gärna låta bli till att börja med..”

  Ja det är rätt. Det är iofs inget fel på att pytsa in slantar till statskassan, men då bör man vara öppen och tydlig med det. Nu sker det under falska förspeglingar och inte ens konsekvent. Vattenfall har fått fria händer att ”leka affär” för våra skattepengar ute i Europa. En djävla skandal..

 7. Jag kan säga att jag lugnt betalar ett sådant högt pris om det skulle leda till att elektriciteten snabbare gjordes miljövänlig vilket ju är precis vad Vattenfall bör göra. Nu går det till kol vilket är förjäkligt. Satsa på forskning och satsa på det som finns – ex. vindkraft.

 8. Här är lite konkurrens iaf..

  ”Vattenfall gör rekordvinster – något som länge retat gallfeber på de största elförbrukande företagen i Sverige. Nu planerar företagen att spola Vattenfall och importera kol- och kärnkraftsel från öst själva istället

  De största energiförbrukande företagen i Sverige har gått samman i ett bolag kallat Bas-el, som har ett enda syfte: Att importera billig el från öst, och därmed konkurrera med Vattenfalls som man anser hutlöst höga elpriser.”

 9. Nu var det nog så att de politiker som beslutade om att Vattenfall skulle bolagiseras och verka på en ”marknad” trodde att det skulle leda till lägre priser, det förstår ju sällan vad de beslutar om de stackarna i regering och riksdag.

  Men hörde ikväll att svenska energislukande storindustrier tappat tålamodet och ämnade börja köpa el från Ryssland – hihi, då blir det äntligen den konkurrens som aldrig blev :-)! Blir spännande att se vad som händer i och med detta, om det nu inte bara var ett skrämskott.

 10. Visst har svenska privatiseringar skett på ett amatörmässigt sätt och därför skall vi inte ha sådana helt enkelt, eftersom det inte kan göras på annat sätt i Sverige. Vi medborgare har ju ingenting att vinna på dessa privatiseringar överhuvudtaget och därför skall vi inte ha sådana. De är endast bra för några få rika knösusar. De skall inte få leka med våra pengar alls.

 11. Rensat p.g.a. ostyrkta personangrepp. Vederhäftigt men åtalbart.. // Jinge

  Sista raden dock oredigerad:

  En granskning och upprensning inom Vattenfall är utan tvekan befogad.