Varning för McDonalds!


Nu har jag fått lära mig ett nytt ord, transfett. Det låter som något som drabbar någon med en viss sexuell läggning, men så är det inte.

Transfett är härdad vegetabilisk olja som är industriellt framställd. Och äter du snabbmat på McDonalds i Sverige så får du i dig tjugo gånger mer transfett än vad du t.ex. får i Danmark. Skälet är att danskarna har lagstiftat mot för höga halter av transfett eftersom detta fett ökar risken för kranskärlssjukdom på ett dramatiskt sätt.

SvD: ”Redan vid ett dagligt intag av 5 gram transfettsyror ökar risken för kranskärlssjukdomar med 25 procent, hävdar forskarna. – I Sverige kan en person med dåliga matvanor få i sig 15-20 gram transfett per dag, säger Sten Stender, professor vid Amtsygehuset i Gentofte som blev förvånad över den stora skillnaden mellan Sverige och Danmark.”

Att svenska McDonalds inte följt det danska exemplet och reducerat transfettet beror förstås på att – de tjänar pengar på det. Det är nämligen billigare än mindre farliga fetter.

SvD: ”Den danska uppskattningen antyder att närmare 100 000 svenskar löper starkt ökad risk att dö i kranskärlssjukdomar på grund av sin höga konsumtion av transfett. I hela EU ingår 4,7 miljoner människor i högriskgruppen. – Eftersom Sverige inte har någon reglering kan fettet i en produkt när som helst bestå av upp till 60 procent transfett utan att det ens behöver anges på förpackningen. Det räcker att tillverkaren känner behov av att blanda i ett billigt fett, säger Sten Stender.”

Eftersom vi inte har några gränsvärden för transfett så kan man på goda grunder anta att det förekommer rikligt i de hel- och

halvfabrikat av livsmedel som säljs i affärerna. För det finns inte heller något krav på märkning av de livsmedel som innehåller det.

SvD: ”McDonalds koncernledning förklarar i ett uttalande att avvecklingen av transfett fortsätter men har gått långsammare än önskat.”

Som parentes kan nämnas att i Danmark gick det inte långsamt. Tre månader efter att lagen stiftades 2003 så var det borta.

Att McDonalds har svårt att få bort det i Sverige är med andra ord en ren bort-förklaring / lögn. Välj själv..

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, transfett, mcdonalds, skräpmat, hjärtsjukdom, kranskärl[/tags]


10 svar till “Varning för McDonalds!”

 1. Gu’ vad markligt Sverige ar. Transfett ar nagot som har uppmarksammats i Canada i sa manga ar jag kan inte ens namna hur manga.

  Jag ar glad for dig Jinge att du har nu upptackt det, det ar viktigt for din halsa.

  Alla produkter med fett i marks med % satsen nar det galler transfetter. Det finns margarin, matoljor, fardiglagad mat, ja alla livsmedel som innehaller fett som nu har 0% transfett. Sadan ar kapitalismen, visst kostar det lite mer, en pyts med margarin pa 1 pound (455 gr.) med transfett kostar ca. $1.29 och en pyts med 0% transfett kostar ca. $1.69, ca 25% mera. Har har livsmedelstillverkarna funderat ut att med mer halsosamma livsmedel kan de fa salja mer, och MacDonalds i Canada har funderat ut att om dom saljer halsosammare maltider far dom fler kunder, och tar kunder fran de som inte erbjuder halsosammare kost. En marknadsforing av halsosammare produkter gor att forsaljningen okas, det ligger ju i manniskan intresse att ata halsosamt.

  Sadan ar socialismen i Sverige, dom har inte an figured ut att battre produkter skapar mer vinst och battre halsa for konsumenten, utan dom kor bara pa med greed och lagsta kostnad. Det ar bra du tar det upp Jinge och kritiserar. Hur det ar i USA med alla feta ungar om dom satsar pa % transfett kan jag inte uttala mig om.

 2. ”Sadan ar socialismen i Sverige, dom har inte an figured ut att battre produkter skapar mer vinst och battre halsa for konsumenten, utan dom kor bara pa med greed och lagsta kostnad.”

  Kan du utveckla hur detta är kopplat till socialismen?

 3. Sandbiz, som socialist så blir jag mycket lycklig av det du skriver: ”Sadan ar socialismen i Sverige”! Att vi har avskaffat den privata äganderätten till produktionsmedel, och varuproduktionen håller på att upphöra är ju fantastiskt (att jag själv inte sett det med egna ögon struntar vi i). Fattar du hur glad min mormor kommer att bli? Hon har kämpat för socialismen i snart 70 år. Nu är den här!

  Leve den proletära staten! Leve folkdemokratin! Leve socialismen!

 4. Visst ett enkelt sätt att ta dö på oss själva , avskaffa försvaret mata oss med transerfett . Lämna makten till kapitalet , bara problemfria höginkomstagare kvar … det finns en andledning varför jag köpte mej en Elektrolux hushållsassitent 1975;- pix har inte köpt bröd sen dess .. Och jag lagar maten själv till mej och mina barn .. Demokrati det är att göra tvärt emot vad staten tycker , eller riksdagen …

 5. Stämmer de bisarra uppgifter man kunde läsa i Aftonbladet för några dagar sedan att EU-kommissionen vill blanda sig i danskarnas angelägenheter och tvångsriva upp denna lagstiftning med motiveringen att den skulle utgöra ett handelshinder (??)

 6. Kan nämnas att allt Krav-märkt är fritt från transfetter – ett säkert val i livsmedelsbutiken alltså.

 7. Har just utfört oljebyte på bilen. Automatlådan ska ha sitt o motorn sitt o bakväxeln sitt allt nogrannt specat både i serviceboken och på oljeförpackningarna.!! Men själv har jag inte en aning om vad matfabrikanterna matar mig med. Maten jag köper hem kan ja med viss möda kontrollera, men det jag äter på lunchrestaurangen??? Det vet man ju vad som stor på 10 litersdunkarna med olja dom köper suck. Jag tror vi får i oss mer skit en vi anar även om vi är medvetna. Livsmedelsverket och EU ska väll skydda oss eller hur, vad kostar inte en infark sammhället, Danskarna har kurage (ja i denna fråga iallafall)