Världens bästa vodka – Renat Brännvin


Ibland häpnar man över tidningars naivitet, nu är det nättidningen Dagens PS som utropar rubriken ovan.

Dagens PS: ”En internationell jury har just utsett världens bästa vodkamärke. Vinnaren är en gammal svensk klassiker. Och, nej, det är inte Absolut. Enligt International Wine and Spirit Competition, som avgjordes i England, är svenska Renat det bästa man kan dricka i vodkaväg. I juryns motivering står att den en ”mjuk mogen smak, rund och ren” samt en ”lätt kornig avrundning”.

Att människans smaklökar slänger in handduken redan vid 18-20 % alkoholhalt nämner man ingenting om. Alla drycker som är så starka kan man helt enkelt inte avgöra smaken på.

Och; för att inte alla ska behöva börja yla om Single Malt och allt möjligt annat så ska jag tillägga att det man kallar smak oftast är lukt. En rökig single malt sätter sig i näsan, men det skulle troligen gå lika bra att dricka 8 cl brännvin och avsluta med en tesked whiskey. Och billigare skulle det oxo bli…

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]mat och dryck, sprit, vodka, brännvin, renat, mediekritik[/tags]


6 svar till “Världens bästa vodka – Renat Brännvin”

 1. Är det oftast inte så att man vill uppnå i princip så lite smak som möjligt. DVS när du avgör vad som är bäst för drinkar?

 2. Hmm. Faktum ar att det finns en hel del vodka som bast drickes for sig. Och nej, Absolut ar inte ett av dem. Prova Grey Goose eller Belvadere – bada franska – med lite is. Prova sedan detsamma med lite Absolut och upplev skillanden – for skillnad ar det. Har dock aldrig druckit Renat.

 3. Sprit är skit, den bidrar till att människors liv förstörs och att folk misshandlas men…

  Det där med att smaklökarna kastar in handduken vid 15-20 procents alkoholhalt äger nog sin riktighet. Men faktum är att denna höga alkoholkoncentration passerar snabbt. Därefter nyktrar de till och återfår sin funktion. Då får de kontakt med fetter som lösts upp av alkoholkoncentrationen och som blandas med saliven.

  Men att det skulle vara frågan om en mogen smak har knappast med frukters mognad att göra. Lätt kornig avrundning lär inte heller alludera på smaken av korn på åkrarna. Den smaken är ju mjölsmak. Möjligen den smak som som vinkonässörerna benämner som eldig. D.v.s. att spritsmaken framgår.

 4. Sprit é skit, sant.

  Och inte är det gott. Det smakar skit om det nu smakar något. Men det gör gott, iaf en stund.

 5. Själv är jag nykterist (i perioder – ska jag kanske säga… )men även jag häpnar ofta över den drogglorifiering som verkar vara så förhärskande runt dödsdrogen alkohol! Nämn någon drog som det finns så mycket romantik runt?