Varghatarna gick på pumpen


Den av skattebetalarna finansierade jägarlobbyn har under en längre tid tryckt på regeringen för att få skjuta vargar som hotar deras jakthundar.

Personligen undrar jag vad det är för slags människor som inte kan hålla sina hundar i koppel, och dessutom släpper dem lösa där det finns varg. Att regeringens företrädare är ömhudade nu när det är valår är tämligen typiskt och Ann-Christin Nykvist beklagar nu att jägarna inte kan få mörda vargar hur de vill. Hon uttrycker sig inte så ordagrant men det är kontentan.

Miljöpartiet och vänsterpartiet satte dock stopp för galenskaperna åtminstone tillfälligt. Åsa Domeij är klar och tydlig i sin kommentar.

Ekot: Sedan 1 mars får djurägare exempelvis skjuta ett rovdjur om det är på väg att anfalla ett tamdjur innanför ett stängsel, tidigare krävdes det ett konkret angrepp mot djuren. Men Ann-Christin Nykvist har diskuterat flera ändringar av rovdjurspolitiken, exempelvis att jägare skulle få skjuta en varg om den är på väg att anfalla jakthunden. Inför budgetförhandlingarna tog miljöpartiet därför upp rovdjurspolitiken och i torsdags skrev miljöpartiet, vänsterpartiet och regeringen ner att alla tre partierna ska vara överens om eventuella förändringar av den… … Det ger ett parti veto och både miljöpartiet och vänsterpartiet säger i dag nej till att få skjuta innan ett rovdjur anfallit utanför stängsel. – Nej, en sådan förändring kommer inte, och det beror ju på att det skulle vara

väldigt svårkontrollerat. Det skulle vara väldigt lätt att påstå att ens hund var hotad. Och då skulle man skjuta vargen. Vem skulle kunna visa vad som egentligen hade hänt ute i skogen? säger Åsa Domeij.

En människa som släpper lös sin hund i ett vargrevir kan inte vara djurvän vad de än själva säger. Dels för hundens del, men det handlar också om att de faktiskt går ut i skogen för att döda djur. När det gäller vargen sägs det att den är så duktig att jaga älg att stammen decimeras på grund av detta. Men jägarna hävdar ofta att de är ute i skogen för att jaga älg i ”vilt-vårdande” och ”skogsvårdande” syfte. Men då är det väl bra att det finns varg som håller efter älgstammen då? Då slipper ju de..

Jägarna pratar givetvis strunt som vanligt.

De flesta jakthundar skjuts av misstag av sina ägare, och mångfalt fler dödas av bilismen. Men där har inte jägarkåren några drastiska förslag. Men ge sig på ett rödlistat rovdjur har de stor lust med, de rent brinner för saken.. Uppenbarligen är det alldeles för låga krav för att få jaktlicens, ett dokumenterat intresse för naturen vore önskvärt..

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]natur, politik, varg, jakt, jägare, jägarlobby, djurvänner[/tags]


6 svar till “Varghatarna gick på pumpen”

  1. Well, då röstar du också på privatiserade sjukhus, försämrad arbetsrätt och också en inte helt liten möjlighet till borgelig regering. Hmm, skrev inte Jinge om något annat parti också…

  2. Om vargen hotar hunden, och man ser detta, borde det räcka att komma rusande mot vargen och hunden och gapa i högan sky och vifta med armarna som en väderkvarn, gissar att vargen dryper direkt!!

    Vad gäller vargens naturvårdande insatser, så torde den vara bättre på den saken än jägarna, eftersom arterna normalt och om de lever tillsammans och lär sig varandra balanserar varanra. Vargen tar under sådana förhållanden de försvagade djuren i första hand medan jägare skjuter av ganska slumpmässigt och inte alls utöver samma systematiskt fungerande gallring i älgstammen.

  3. Apa! Mja, det handlar om människor som har en irrationell drift och längtan att ha ihjäl ett djur av en annan art än den egna. Många olika ord kan användas, slakta, förinta och liknande. Men det kokas ändå alltid ner till en slags drift att döda..

  4. jag blir så otroligt jä*la trött på att läsa om alla som tror att vargen ensam kan sköta samma jobb som 200 000 älgjägare gör varje höst det fattar väl vem som helst att det är helt omöjligt, skaffa lite fakta innan ni uttalar er om sånt här, annars är det inte konstigt att man hör saker som jävla miljöpartistarslen och liknande i många jaktlag, ni fördömer en hel folkgrupp!!!!!!!!