Vargen är rädd för Reinfeldt

Mats Engström skriver på sin Europablogg i Aftonbladet att alliansens jaktpolitik kommer att utrota vargen i Sverige.

Ännu är inte valet kommet till den punkt man kan andas ut. Fortfarande är det jämt mellan blocken trots Leijonbyket. Jag oroar mig en hel del för valutgången för det kan bli ytterst kännbart för vanliga människor om högeralliansen vinner. Tidigare idag berättade jag att direktörsklassen ska få dra av för sina konstinköp, att förmögenhetsskatten ska tas bort har jag tidigare nämnt. Och standard-
sänkningen för alla arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer och sjukpensionärer är välbekant.

Men mest oroar jag mig faktiskt för vargen. Kommer högeralliansen till makten är risken mycket stor att vargen helt utrotas i Sverige. Så här skriver Mats Engström på sin blogg.

ME/AB: ”Fredrik Reinfeldt valde en feg väg i gårdagens TV-utfrågning. Han talade om att skjuta vargar som beter sig onaturligt. Däremot inte om rätten att döda så fort en jakthund kommer i närheten av en varg. Det gjorde Reinfeldt däremot när han i helgen träffade jägare. Ännu en flip-flop. Alliansens jaktpolitik kommer att utrota vargen i Sverige, det borde Naturvårdsverket tala om. Blir Reinfeldt statsminister så står hoppet till Bryssel. Alliansens rovdjursförslag går knappast att förena med EU:s naturvårdsregler. Som tur är.”

Att Reinfeldt har tagit för vana att uttala sig ena dagen och göra en pudel andra dagen betyder på inget sätt att vi kan slappna av. Att högern inte inser att hundar ska hållas i band är förmodligen ett tecken på att deras representanter har allvarliga kognitiva problem. Effekten blir dramatisk om Reinfeldt blir vår nya statsminister. Med honom i ledningen och en massa folkpartister i regeringsställning kan det bara gå åt ett håll, och det med raketfart.

I ärlighetens namn är jag inte någon beundrare av Persson heller, jag skulle kanske bli om han tog som vallöfte att importera ett tiotal ryska vargar för att förbättra vår inhemska vargstams genbank. Ska vi vänta på en enskild invandrad varg får vi nog vänta för länge är jag rädd.

Dessutom finns det gott om varghatare i jägarkåren, folk som inte drar sig en sekund för att olagligt skjuta en varg. Det enda det egentligen bevisar är att just jägarkåren behöver decimeras ordentligt. Nu brukar de ägna sig åt det självmant men inte i önskvärd omfattning tyvärr.

En sak är i alla fall fullständigt klar. Vid en seger för högeralliansen så är inte bara vanligt folk förlorare utan även våra vargar…

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Politik, Rovdjur, Varg, Jägare, Jakt, Val 2006, Reinfeldt, Hundar, EU, Natur[/tags]

  22 comments for “Vargen är rädd för Reinfeldt

 1. E
  12 september, 2006 at 14:26

  Jag tycker det finns något sjukt över hela jägargejen! Varför tillåter vi denna barbariska kvarleva fortfarande – döda oskyldiga djur för nöjes skull? Hur skuk får man bli? Själva jagandet har ju inget existensberättigare alls i vår moderna kultur. Ta älgjakten till exempel; där påstår det att jakten är nyttig för att hålla nere älgstammen – för bilisternas skärhet. Bilismen ensamt ställer ju till en enormt lidande för både miljön och för de som blir påkörda! Fanns inte jägarna så skulle ju vargen se till att älgstammen hålls i schack – så det är ju jägarnas eget fel att älgstammen ser ut som den gör! Över huvudtaget är det inte suspekt att det finns djurmördare som går omkring mitt bland oss?

 2. Mats
  12 september, 2006 at 15:29

  E: detta kan tyckas vara ett longshot men bor du nödvändigtvis kanske eventuellt i Stockholmsområdet, alternativt mitt i någon annan stor stad? Att Jinge är 08 är ju ganska uppenbart. Likaså att organisationer som djurens befrielsefront och andra extremister har sitt främsta stöd i storstäderna och inte på landsbyggden.

  Någon som undrar varför? Antagligen för att ni storstadsbor är distanserade från att se och leva mitt uppe i konsekvenserna för den politik som förs. För er är det skönt att i lägenheten på 3:e våningen eller dylikt med vetskapen om att vargen springer runt där ute i vildmarken. Personligen tror jag nog att landet klarar en ännu större rovdjursstamm, men jag reser ragg när jag ser och hör människor från storstadsområden agera besserwisser och berätta för folk som bor i glesbyggden vad som är rätt politik att föra (eller att det är helt ”sjukt” att jaga, en sysselsättning som flera 100 000 svenskar ägnar sig åt) och att de minsann inte alls ska vara oroliga för att björn eller varg har setts på samma gata som ungarna går till skolan. Framför allt eftersom dessa storstadsmänniskor ofta verkar tro att de faktum att de lever så långt ifrån ett liv nära naturen man kan komma på nått sätt gör de bättre lämpade att se helheten i frågan än de människor som bor i glesbygden. Låt frågorna avgöras av de som får ta konsekvenserna! Inte av folk boende mitt i betongen och vars enda kontakt med skog och mark möjligtvis är någon enstaka vandring på sommaren och kanske ett konstant drömmande om ett liv nära naturen.

 3. 12 september, 2006 at 15:40

  Hörrö Putte!

  Jag är en av dem som faktiskt mött varg ute i naturen.. Och nej, jag blev inte rädd bara glad.. :)

 4. Micke
  12 september, 2006 at 17:34

  Folk som har boskap i exempelvis norra värmland o dalarna kanske inte är fullt så glada?

 5. 12 september, 2006 at 17:37

  Mja, de får ju statliga bidrag till inhägnader. Inte skulle jag ha en massa får bara inhägnade med ett elstängsel.

 6. 12 september, 2006 at 20:39

  Vargar är fina, vi har dom här också. En fråga angående importeringen av vargar från Ryssland: Ar det bara regeringen som kan avgöra detta, jag frågar eftersom du nämde importeringen i samband med G. Persson, eller kan privata initiativ säkerställa och importera vargar till Sverige?

 7. 12 september, 2006 at 20:45

  Det är nog vissa svårigheter att övertala ryska vargar att hoppa in i en bil och låta sig transporteras. Dessutom är det inte lagligt att föra in djur i landet utan att redovisa diverse veterinärintyg på vaccinering mm..

  Naturvårdsverket är det som har ansvar och varghatarlobbyn är tyvärr för stark för att Persson ska våga. Sedan vet jag inte hans inställning heller, men majoriteten av landets befolkning gör nog tummen upp.

 8. marcus
  12 september, 2006 at 21:52

  http://www.jagareforbundet.se/news/skyddsjakt_tillats_p.asp

  tack för skyddsjakten///en som tycker det gått för långt

 9. Mrf
  12 september, 2006 at 22:21

  MEN! Det är fortfarande inte vargen eller ens alla rovdjur sammanslagna som är farligast, inte ens i glesbygden. Om man pratar om exempelvis jakthundar, visar statistiken att jägare är farligare för dem än rovdjuren. Och pratar om tamdjur generellt, visar statistiken att jakthundar är farligare för dem än rovdjuren. Pratar man om faror på ett helt annat plan är trafiken allra allra värst och dödar flest hundar, tamdjur och jägare. Den aviga inställningen till rovdjur bottnar inte i att folk sett sina bebisar ätas upp en björn. Snarare i att folk ogillar myndighetsstyre och auktoriteter, kombinerat med någon slags nedärvd skogen-är-min-inte-vargens-mentalitet.

 10. 12 september, 2006 at 23:25

  Marcus!

  Ett rovdjur som beter sig onormalt, t.ex. en varg som är helt orädd för människan (MYCKET ovanligt) kanske bör avlivas. Tveklöst bör björnar som går in i byar stoppas. Men skillnaden är att vargar är så sällsynta att man bör vänta i det längsta och göra allt för att skrämma iväg den. Går inte det så uppför den sig klart onormalt. Det var väl en skabbvarg det handlade om nu senast? Då finns det ju skäl att avliva den bara ur djurskyddsynpunkt. Men att vargen tar lösspringande hundar i skogen är helt normalt. Att vargen oxo tar får om den kommer åt likaså.

  Man ska hålla sina hundar i band om man är orolig för varg, man ska ha vargsäker inhägnad om man har får. Som den förre skribenten här skrev så dödas de flesta fåren i det här landet av tamhundar.

  Vad vill du att man ska göra åt det? Skjuta alla hundar? Nej hålla dem i koppel, svårare är det inte.

 11. 13 september, 2006 at 08:23

  ”Dessutom är det inte lagligt att föra in djur i landet utan att redovisa diverse veterinärintyg på vaccinering mm..”

  Jo jag känner till att det är svårt att även införa husdjur som katter eller hundar till Sverige från t.ex Nordamerika då rabis härjar fritt här i vildmarken.

  ”Naturvårdsverket är det som har ansvar och varghatarlobbyn är tyvärr för stark för att Persson ska våga. Sedan vet jag inte hans inställning heller, men majoriteten av landets befolkning gör nog tummen upp.”

  Om naturvårdsverket är ansvarig vet du om t.ex. privatpersoner kan få intyg att införa inspekterade och vaccinerade vargar. det var egentligen min fråga, kanske lite illa uttryckt i föregående inlägg. Men det låter faktiskt som det är regeringen som har beslutsrätten, är det så?

  Jag skulle vilja se att vargstammen uttökas i Sverige.

  Canada har mellan 50,000 till 60,000 vargar. Dom inhabit 85% av den originella markerna där de har funnits och finns i stort sett över hela landet. Jämföreslevis har USA endast 10,000 vargar på 5% av deras originella strövmarker och de flesta finns i Alaska.

  Jag vet att dom har introducerat Canadensiska Gray Wolf i USA, inte Alaska, för att utöka stammen där.

  Gray Wolf = (Canis lupus). Four gray wolf subspecies are found in Canada: Canis lupus occidentalis (western Canada, as well as most of Alaska); Canis lupus nubilus (southeast Alaska and central and northeastern Canada); Canis lupus lycaon (southeastern Canada); and Canis lupus arctos (Arctic islands and Greenland), also known as Arctic wolves or white wolves.

  Canis lupus lycaon är den som folk ser här i sydöstra Canada. Jag har tyvärr aldrig sett någon än, så du är mycket lyckligt lottad som har sett en vild varg…Jag ser bara tvättbjörnar (raccoons) och skunkar (skunks) jämt och ständigt…

  Folk påstår sig ha sett cougars (puma), kallas också för Bobcat tror jag, här utanför Montreal, vet ej om det är sant då de är native främst till väst, Canada, USA…

 12. 13 september, 2006 at 08:34

  Du kan utgå ifrån att det är förbjudet att införa vilda djur i Sverige. Bara det faktum att du måste hålla dem fångna är olagligt och ett tämligen allvarligt brott. Tveklöst fängelsestraff om man försöker smuggla in varg. Sedan vilken lag det blir är jag osäker om, kanske jaktbrott.

  Jo jag vet att jag tillhör de lyckligt lottade… :) Det var i Nordrämmen, eller heter det Djuprämmen, i Nordöstra Värmland för några år sedan. Det ligger ngn mil norr om Lesjöfors. Det var helt odramatiskt kan jag berätta. Jag och dåvarande damen stod på stranden och tittade ut över vattnet, det är vackert så det gör ont i ögonen, och får syn på en ”hund” en bit bort. När jycken tittar på oss ser vi att det är Gråben själv. Hon (det var en tik) vände sig lojt om och GICK bort efter stranden. Hon skrittade inte ens. Men vi befanns vara ofarliga för vargdamen så hon struntade i oss.

  Men man blir faktiskt varm i hjärtat av att se en av djurvärldens urinnevånare i sin rätta miljö. Varghatarna ylar lika ofta som vargen faktiskt. De säger att vi som bor i Stockholm skulle bli vansinniga om vi hade varg även här. Det är skitsnack, vi skulle gilla att ha ett par vargrevir nära huvudstaden. Bara VETSKAPEN om att varg och björn skulle finnas i våra skogar skulle få oss att känna att naturen verkligen var natur…

 13. 13 september, 2006 at 10:05

  I söndags stod det i Expressen att en varg gått till angrepp mot människor i Sverige. Har denna nyhet inte nått Jinge?

 14. 13 september, 2006 at 10:33

  Flavian! Läser du inte vad jag skriver?

  Jinge # 10 ”Det var väl en skabbvarg det handlade om nu senast? Då finns det ju skäl att avliva den bara ur djurskyddsynpunkt.”

 15. 13 september, 2006 at 11:14

  Enligt Expressen var den attackerande vargen ingen skabbvarg.

 16. 13 september, 2006 at 11:18

  Flavian!

  Då var det väl så enligt Aftonbladet då..

  Eller SvD typ..

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13638469.asp

  Svenska Dagbladet:

  Orädd varg skjuten i fårhage

  Varken höga rop eller knallskott hjälpte.

  Efter en och en halv timmes skrämselförsök sköts en vargtik utanför Laxå till döds.

  Nu har en förundersökning inletts.

  Flera iakttagelser av oskygga vargar har gjorts i trakterna kring Åtorp och Finnerödja i Laxå kommun den senaste tiden. Sedan uppgifter pekat på att en av vargarna kan vara svårt sjuk av skabb har länsstyrelsen i Örebro jobbat hårt för att hitta vargen och avliva den.

  I fortsättningen bör du ha med länkar när du påstår saker.. ok?

 17. 13 september, 2006 at 11:46

  Om man läser artikeln i SvD. skall man se att den skjutna vargen inte var angripen av skabb, men att det finns rykten om skabbangripen varg i Laxå-trakten. För övrigt ger SvD. och Expressen något skilda bilder av vad som inträffat, men enligt såväl SvD. som Expressen var den skjutna vargen ej angripen av skabb.

 18. 13 september, 2006 at 11:48

  Då var det Aftonbladet då.. Uppenbarligen var det ett sjukt djur och det kan bara vara sjuka varghatare som påstår annat.

 19. GötePöte
  14 september, 2006 at 16:14

  Ingen rädder för vargen här,

  Pyttsan med den rädslan, tror mer att det är frysen dom är orolig för, va e´de för jävla jakt, att släppa hundar fritt ut bland de vilda djuren, sen gnälla för att hunden blir riven, dåligt med moralen där.

  Den som gillar sin hund, släpper väl inte ut den till den vilda djurstammen.

  Väx upp för fan, sluta gnäll, starta eget eller nått som Maud säger, så blir den nån ordning på lekandet :-)

  GötePöte

 20. sara
  27 september, 2006 at 20:52

  Till Mats som tror att vargvänner inte finns på landsbygden. joodå vi finns här lever mitt ibland djuren. För en stund sen slog en ÖRN sig ner på gräsmattan nedanför köksfönstret, en sommarnatt väcktes vi av två grävlingungars lek och en rävhona drar förbi med sina ungar då och då. Närsomhelst på våra hundpromenader kan vi ha TUREN att möta varg här i skogarna, ja såvida inte jägarna får hållas, de ser vargen som en konkurrent om bytet. Ett byte de fäller för nöjes skull lika blodtörstigt som en könsmogen mygga!

 21. sara
  28 september, 2006 at 09:29

  Instämmer med E. Nöjesjakt borde inte tillåtas, ett alternativ vore statligt tillsatta jägare. Vi har t.o.m. troféjakt i Sverige! Halvtama djur i inhägnader som köpstarka mordlystna ”jägare” stolt nedlägger för hornens skull. En skamfläck i människans historia.

 22. 28 september, 2006 at 09:31

  Japp Sara. Jag har skrivit om detta några gånger. Sök på ”godsjakt” får du se.

Comments are closed.