Varg borde få finnas oxo i Stockholmstrakten


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Människans bästa vän är ju hunden som bekant, men knappast alla hundarter. Det kan man konstatera när man lyssnar på fårägare och jägare i Värmland/Dalarna. Det KAN ju bero på att hundens urfader vargen käkar både hundar och får.. :D

För inte så länge sedan fanns vargen över hela landet, och här i mina trakter (Haninge) så sköts den sista vargen i slutet av 1800-talet. Inte långt ifrån där jag bor finns ett litet berg som heter Vargberget och där var vargar förr i tiden frekventa besökare.

Tidigare ordnades det rejäla vargjakter här i kommunen och man sände ut allt folk från varje gård för att delta i jakten. Målet var att utrota den, vilket man givetvis också lyckades med. Men varje år rapporteras att varg siktats i Stockholmstrakten, nu i sommar var det ett antal Solnapoliser som fick syn på en kringströvande varg.

Jag tillhör de lyckligt lottades skara eftersom jag har sett varg ”IRL” i Rämmen, norr om Lesjöfors i Värmland. Ofta nog har jag funderat på om inte ett par vargfamiljer skulle kunna klara sig rätt så fint här söder om stan. Det finns gott om djupa skogar, älg och rådjur.

Men i och med björnolyckan uppe i Jokkmokk så kommer det väl att dröja ytterligare en massa år innan varg kan bli accepterad i närheten av större tätorter. :-( Det är synd tycker jag. Nere i Tyresta nationalpark mellan Haninge och Tyresö kan man varje sommar lyssna till Storlommens klagande Aiikka-aiika, tänk vad mysigt det skulle vara att också ha en chans att höra vargen yla..


4 svar till “Varg borde få finnas oxo i Stockholmstrakten”

  1. Jag skulle välkomna både björn och varg i skogarna runt Stockholm. Björn har siktats där vi bor. En varg skulle jag vilja se ute i naturen och framförallt få höra deras ylande. Att krama dem på Kolmården var fantastiskt, men de är ju mer eller mindra tama.

    Annica

  2. Jag tillbringade en natt för X antal år sedan på en höjd nära Hagfors eftersom vargen skulle höras där.. Men icke.. :D Men när jag var och kollade efter annat (!) ja då dök en varghona upp 100 meter ifrån mig.. Tyvärr hade jag ingen kamera med, men en jobbarkompis fotograferade henne. jag har inte tillgång till bilden idag :-(

    Men samtidigt: Vad skulle föräldrar till småttingar säga? Skulle de tycka att det var ok om deras små illbattingar fnattade runt bland buskar där ULVEN kan finnas?

  3. Jasså du Jinge, du hörde ingen varg i Hagfors! Jag har faktiskt bott 5 år där och i Ekshärad och inte hört någon varg, var mycket ute i skog o mark dessutom.
    Jag gillar varg väldigt mycket, just därför skulle jag inte vilja ha dem i ”civilicerade” trakter. Nu när jag cyklar till jobbet får jag alltsomoftast plocka upp döda djur från vägen, överkörda, bilisterna ger blanka fan i och plocka upp det de dödar och kör över. Skulle jag få plocka upp trafikdöda vargar också skulle det bara bli FÖR mycket, jag skulle få ett spel till slut, så… nej tack. Dessutom inför trängselavgifter NU, biltrafiken börjar gå mig på nerverna.

  4. Det är alltid trist när folk och fä dödas/skadas. Men jag tror att varg är såpass rädd för människor att den inte gärna beger sig i närheten av vägarna. Fast visst händer det att varg i värmland körs ihjäl.