Varför tiger SvD och DN?

Jag läste just på Lennart Frantzells blogg, Det Progressiva USA, att de sydkoreaner som tagit som gisslan av talibanerna är tok-kristna missionärer.

DN och SvD har inte skrivit en rad om detta. De tillhör Syskoreas ”Kristna Armé” och är utsända för att frälsa alla av djävulen förvridna muslimer. För att tok-kristna anser att muslimer är djävulens hantlangare är helt klart.

SvD: ”Den afghanska regeringen säger sig vara beredd att ta till våld mot talibanerna som kidnappat 23 sydkoreaner. Även talibanerna visar tecken på rastlöshet.
– 17 av fångarna är sjuka. Om något händer dem kommer afghanska och sydkoreanska regeringen att få bära ansvaret, sade talibanernas talesperson Yousuf Ahmadi på lördagen till Reuters.”

Idag har dessutom tre Natosoldater dött så vi kan närsomhelst förvänta oss att få besked om döda svenska soldater. Vi borde givetvis omedelbart dra oss ur engagemanget i Afghanistan och låta USA få ta hand om vad de ställt till med själva.

Men jag begriper inte varför Sydkorea säger att det är ”sjuksköterskor” och ”lärare” som gisslan består av när det är – missionärer som ska omvända Afghanerna. Tycker inte svenska medier att det är intressant?

Källor: SvD DN DN2 Lennart Frantzell, DPU

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, DN, SvD, Sydkoreaner, Gisslan, Missionärer, Tokkristna, Talibaner, Afghanistan, USA, Natotrupper, Politik[/tags]

  23 comments for “Varför tiger SvD och DN?

 1. Thoralf A
  28 juli, 2007 at 20:56

  kommentarsreglerna! / Jinge

 2. Christer W
  28 juli, 2007 at 21:03

  Redan dagen efter stod det om dessa stupida koreaner i någon av våra svenska tidningar. Koreanerna kallades kamikazemissionärer i tidningen och att de reste omkring i landet utan afghanska regeringens vetskap. Skälet till att de inte sökte eskort och skydd var att de inte ville bli hemskickade av den afghanska regeringen.
  Att de dessutom gav sig in i talibankontrollerade områden säger mycket om deras mentalitet. En oerhört korkad provokation som förmodligen kommer leda till mångas död.

  Det mest bedrövliga i saken är att deras omdömeslöshet kommer drabba andra människor och inte bara dem själva.

 3. 28 juli, 2007 at 21:27

  Du menar Sydkorea? Eller har norr också uttalat sig i den här frågan? Annars kan man väl tro att några religiösa tokar från södra delen av halvön inte är högt på Pyongyangs prio-lista.

  Kan man möjligen misstänka att de där koreanerna i själva verket är någon slags kamikaze-evangelister som håller på i områden där inte ens de mest vansinniga USAmerikanska kyrkorna vågar gå in? Just när Irakkriget började var det prat om att kristna från USA ville gå in i massomfattning i Irak, men det har man väl blivit avskräckta från. Dessutom flyr väl människorna i de urgamla lokala kristna samfunden från området nu, och jag tvivlar på att de vill ha med koreanska eller amerikanska knäppgökar att göra.

  Att gå in som missionärer i ett område som Afghanistan – där folk i gemen bara vill bli av med utländska oinbjudna besökare med eller utan vapen – tyder på nästan fullständig huvudlöshet och känslolöshet för vad lokalbefolkningen tycker. Och en fullständig känslolöshet för mänskiga liv hos de religiösa ledare som skickat ut dessa missionärer. Felet här är inte att folk är kristna, utan att hänsynslösa ledare offrar fåraktigt dumma medlemmar i sina församlingar. Och det finns skäl att fundera på om de där evangeliseringsraiderna har inspirerats inte bara från Korea utan också från USA.

 4. Neoliberal Agenda
  28 juli, 2007 at 21:33

  Vad spelar det för roll om de är kristna missionärer?? Det gör ju inte gisslantagarnas brott mindre.

 5. 28 juli, 2007 at 21:38

  Läs Björns kommentar Neo!

 6. nature
  28 juli, 2007 at 22:37

  Neoliberal Agenda,
  Jag har alltid funnit det ytters suspekt att någon med en viss övertygelse vill frälsa andra? Varför då? Är du trygg i din egen övertygelse behöver du inte söka bekräftelse för det i andra? Dessa s.k. missioner, varför låter de inte människor leva det liv de vill leva?

  Nej, missionärer gör sig inte besväret med mig i vart fall! Jag har redan funnit min övertygelse i Taoismen, som ger mig alla svar jag behöver, och jag har verkligen inget behov att övertyga andra om det! Alls!

  Ytterst mär

 7. 29 juli, 2007 at 03:29

  Med tanke på de kristna galningarna i USA, på den video Jinge just visat på bloggen, så får vi väl anta att de här koreanska missionärerna också längtar hem till sin Herre och Gud, så de ska kanske gratuleras – de är nog snart där.

 8. Johnny
  29 juli, 2007 at 04:29

  #6 Nature,

  Kul att du gillar Taoismen, jag har tycker Taoismen är underbart vacker i sitt djup och kärlek till livet och naturens alla kreationer. Är det någon speciell Taoistisk mästare som du gillar? La Tzu och Chang Zu är två klassiker som jag läst och Osho från modern tid, gillade alla tre skarpt.

 9. Ofelia
  29 juli, 2007 at 06:38

  Tok-kristna? Om man är kristen så vill man att allas ka känna till den kristna tron och berätta om den och ge människor chans att välja vad de tror på och det just vad de sydkoreaner försökte göra! De är hjältar som ens vågade åka till ett sådant land som Afhanistan för arr förkunna om sin tro! PÅ DIG låter det som att de inte vore lika värda som alla andra männsikor bara för att de är kristna!? Du borde skämmas!

 10. Mats
  29 juli, 2007 at 08:23

  Fy fan för extremister. Vad skulle de där religiösa idioterna dit att göra? Vilka jävla puckos!

 11. Sara G
  29 juli, 2007 at 09:19

  Sedan 1400-talet har den kristna missionen gått hand i hand med imperialismen och kolonisationen.
  Jag ger mig katten på att gisslan i avgörande avseenden var lierad med vår stora granne i väst.

 12. nature
  29 juli, 2007 at 10:39

  Jonny, Kul!
  jag har precis (två veckor sedan) upptäckt Tao och har således inte alls hunnit med att plöja igenom de mästare som du nämner. När jag ”kom över” Tao och insåg tjusningen och djupet i Toa ställde mig frågan hur det har kommit sig att jag inte har snubblat över Tao tidigare (så många böcker som jag har läst) och inser samtidigt att jag hela livet igenom alltid har varit en sann Tao, i mitt sett att betrakta världen på.

  Nu skall jag i och för sig beställa: Tao te ching: ”Taoismens källa” Författare: Lao Zi
  Översättare: Stefan Stenudd, men kan du rekommendera några bra Tao böcker så är jag av idel öra!

  Nu är det ju lite annorlunda med Tao, för ju mer du förstår av Tao ju mer inser du hur lite du vet – det är en utmanig det! Men det finna med Tao, är att under tiden jag försöker att förstå mig på Tao och inser att det inte går, så droppar svaren på mina frågor in! Märkligt detta!

 13. Christer W
  29 juli, 2007 at 13:03

  Vilket surr från Ofel(ia)bara. För att få ett plus hos sin gud utsätter de andra människor för stora risker och faror.
  Förmodligen förväntar hon sig massiva militära insatser för att rädda sina ”hjältar”.
  Andra människor dör för att dessa individer aldrig någonsin tar ansvar för sina handlingar. De är ju experter på om att be om förlåtelse till gud för allt jävelskap de ställer till för andra människor.
  De ber ju aldrig den eller de drabbade om förlåtelse, så lågt kan de inte sänka sig.

 14. 29 juli, 2007 at 14:11

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 15. 29 juli, 2007 at 15:48

  Jag tror Sara G ovan har en poäng och jag skulle vilja misstänkliggöra koreanerna generellt ett varv till: det hände åtminstone tre gånger att Korean Airlines flög in över sovjetiskt område med civila trafikflygplan (”felnavigeringar”). En gång vid Kolahalvön, en gång minns jag inte var det skedde, och så vid Kamtjatka. Där sköt ryssarna ner planet och en massa människor dog. Det är mycket fel för ett bolag statistiskt sett, och det är rimligt att fråga om dessa ”felnavigeringar” i själva verket var försök att testa hur alert den sovjetiska luftbevakningen var. Koreanerna kan knappast ha bedrivit sådan här aktivitet utan uppbackning från USA. Om inget har ändrats sedan den tiden har jag för mig att Sydkoreas armé står under USA:s kommando, för övrigt.

  Vad har det här med kamikazemissionärer att göra? Här är nästa rimliga fråga: finns det en inställning hos vissa koreanska grupper, och deras chefer i USA, att man kan leka väldigt vårdslöst med människoliv om man väntar sig att ”högre syften” kan uppnås? Att de här koreanerna skulle kunna uppnå så mycket i rent missionsarbete är tveksamt – den kristna missionen har aldrig varit särskilt framgångsrik bland muslimer vad jag vet. Däremot kan de fungera som spjutspetsar för underrättelsearbete, kanske utan att själva vara medvetna om det. Cheferna hemma i Söul däremot torde veta, och ha kontakter med militären. Korea är ju formellt fortfarande i krig och det vore konstigt om det inte gick trådar från de religiösa grupperna till militären och vidare till USA. Om agenterna/missionärerna kan hitta svaga punkter i Afghanistan är det bra för den egentlige intressenten (USA alltså). Skulle de stackars koreanska tokarna dö är det lika bra, för då kan man slå på stora trumman och ropa ut hur elaka talibanerna är.

 16. G
  29 juli, 2007 at 19:23

  Jag tror att koreanerna visste vad dom hade och vänta sig när dom reste till Afganistan. Men inte är det deras fel om dom blir kidnappade. Det är som att säga att det är kvinnans fel om hon blir våldtagen. Med andra ord helt absurt och skrämmande. Appropå, intressant att de kidnappade och kidnapparna både tillhör de ”extrema” delarna av sin religeon. ”Tok”-kristna sydkoreanerna vart kidnappade av
  ”tok”-muslimer (talibaner). Just det så får man inte säga. Om muslimer, men om kristna går det bra.

 17. 29 juli, 2007 at 19:26

  G!

  Det är i högsta grad självförvållat. Vilken idiot som helt känner till att det finns gott om extremister (Talibaner) i landet och vad dessa anser om andra.

 18. Christer W
  29 juli, 2007 at 20:21

  Visst är det deras eget fel att de har blivit kidnappade och skälet är bristande omdöme.
  Jag skulle inte bli förvånad om merparten kommer bli avrättade och några få friges.

  Det har skrivits rätt mycket om att us skulle kunna ligga bakom den här vansinniga missionresan, det är mycket tveksamt.
  Skälet är att ingen militär vill riskera sina soldater i oplanerade operationer som inte leder någonstans.
  Däremot kan det vara mycket troligt att de religiösa högerkrafterna i us är med och styr och finansierar eländet.

 19. 29 juli, 2007 at 22:36

  Håller med Björn till stor del. Intressant med flygbolags troligen medvetna kränkningar av sovjetiskt luftrum. Men det har hänt en del i Sydkorea – seriösa försök till enande av Korea trots USAs dominans.
  Om spionage från missionärerna tror jag inte på, i så fall möjligen den avrättade pastorn. Men en dum provokation (liknande det med flyget) var det eftersom regering och/eller myndigheter tillät dårarna att just resa till Afghanistan. Där ligger ansvaret.
  Nu är de i en knipa – om fler avrättas – ta hem trupperna eller blåsa upp en storm av medlidande och hämnd med följden att skicka fler soldater.
  För vår regering kan det när som helst bli en liknande situation. Svenska soldater dödas så…
  Hög tid att ta de svenska trupperna innan samma dilemma uppstår.

 20. nature
  29 juli, 2007 at 23:01

  Ofelia says:
  ”Om man är kristen så vill man att allas ka känna till den kristna tron och berätta om den och ge människor chans att välja vad de tror på och det just vad de sydkoreaner försökte göra!”

  Intressant detta! Tror du inte att det finns nog med information om kristendomen i världen? Bibeln är väl världens mest spridda bok vid det här laget? Det måste väl finnas sisådär 1000 000 000 exemplar? Och kyrkor samt präster lär väl inte heller lida brist på, för dem som är intresserade? När jag googlade på ”Christianity” så fick jag bara
  44 600 000 träffar! Varför då missionera?

  Nej, håller med Sara att: ”den kristna missionen gått hand i hand med imperialismen och kolonisationen.”

  Det är den där självgodheten bland kristen som stör mig! Hur många kulturer har inte förstörs bland ursprungsbefolkningarna där kristna missionärer har dragit fram och totalt raserat dem!

 21. 30 juli, 2007 at 07:32

  ”I Kina går kineserna med långa bamburör/
  och fångar missionärerna och steker dem i smör”,
  för att citera en gammal revykuplett från 1900 som handlade om det s.k. boxarupproret i Kina. Upprorsmännen vände sig mot missionärer som ibland med rätta sågs som ombud för utländska intränglingar. Det blev dock halshuggning snarare än smörstekning.

  De lite äldre kommer kanske ihåg oron som ”polska tavelförsäljare” orsakade under 80-talet. De påstods kränga konst i närheten av svenska flygvapenpiloter som förberedelse för ett angrepp från öst. Före Första världskriget var det ”ryska skärslipare” som vandrade runt i Norden och beskylldes för att vara tsarens spioner. Jag vet inte om det bevisats något i dessa fall, och eftersom det var fred utsattes varken polacker eller ryssar för preventiva våldsamma aktioner från våra myndigheter eller privatpraktiserande patrioter. Det är ju inte otroligt att en eller annan av dessa ambulerande företagsidkare verkligen hade någon sorts kontakt med hemlandets underrättelsetjänst, ungefär som svenska sjökaptener kunde berätta för våra spionorgan om vad de såg i utländska hamnar.

  Om du har tid, titta på den här artikeln i Asia Times: http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/IG21Ak05.html
  Den handlar om spionkriget mellan Iran och USA men kan ha generell betydelse. Efter ett rejält nederlag ”…the CIA embarked on a different track, focusing far less on recruiting ”agents” than developing as wide a base of contacts and informants as possible.” I stället för agenter får vi ”konsulter” som gradvis dras in i verksamheten utan att veta att CIA står bakom.

  Jag har fått en del medhåll ovan, vilket är trevligt, men också skepsis att Sydkorea idag skulle ställa upp som tidigare på USA:s påhitt. Men då är jag omvänt skeptisk mot att årtionden av nära samarbete bara skulle upplösas. Dessutom kan en regering idka flera linjer samtidigt: Sverige samarbetade med NATO och drev IB, samtidigt som man officiellt var neutral. Det är samma sak som med Pakistans militära underrättelsetjänst ISI: den bidrog till att bilda och stödja talibanerna en gång i tiden, och det borde vara rimligt att tro att ISI fortfarande vet en hel del om vem man kan prata med hos talibanerna om man vill något. Med andra ord: det här är en soppa där man kan misstänka allt möjligt (rätt eller fel) och där man inte vet om den ena organisationen av hemligjönsar vet vad den andra gör. Jag kan ju vara överdrivet misstänksam också: de där koreanerna som afghanerna tog kan ju helt enkelt vara oskyldiga små lamm som skickats ut av en helt enkelt knäpp pastor i Korea.

 22. Joop van der Lei
  30 juli, 2007 at 11:04

  Det är svårt att veta vad som är sanning och vad som är ryktesspridning. Generellt arbetar de flesta missionärer faktiskt med humanitär hjälp, som utbildning och vård, även om det fortfarande finns en del som främst evangeliserar, mer eller mindre inkännande.
  Men när det gäller de sydkoreanska missionärerna har det i Sydkoreanska medier funnits uppgifter om att grupper målat ut dem som ”tok-kristna” och spridit (falska?) uppgifter om att de försökt missionera i moskéer etc. just för att misskreditera dem.
  Vad som är sant – om missionärerna och om ryktesspridningen – vet jag inte. Men det kan finnas skäl att hålla huvudet kallt och ta uppgifter åt bägge håll med en nypa salt.

 23. Sara G
  30 juli, 2007 at 14:28

  Ja, men att ge sig iväg och försöka kristna talibaner är är väl inget annat än rena dårskapen, hur from och världsfrånvänd man än är…
  Jag vet att de inte finns några gränser för mänsklig dumhet, men i alla fall…
  Det lutar nog mera åt agenthållet, där måste man ta livshotande risker.

Comments are closed.