Varför skiter Persson i fågelinfluensan?


Fågelinfluensan flaxar närmare och närmare för varje dag som går. Vad man bloggar om idag kan ändå vara svårt att avgöra.

Sharon har nämligen nu sagt att bosättningarna på västbanken ska fortsätta att byggas ut. En sådan sak är ju värd att uppmärksamma. Dessutom berättar Temo att (s) gått från 30% i väljarsympatier före sommaren till 34% idag.

Men jag väljer ändå detta med fågelinfluensan. Skälet är att den för ett par dagar sedan var vid Uralbergen och idag bara någon mil från svenska gränsen. Man vet i skrivande stund inte om det är den varianten som smittar människor, men det inser väl alla ändå att det är.

Och än så länge har inte de stora fågelsträcken passerat Sverige. Det kommer att ske från nu och någon månad framåt. H5N1 kommer att bli höstens samtalsämne antagligen. Ett annat ämne blir väl varför vår regering inte satsar på att skapa kapacitet att tillverka vaccin.

För är det någon som inbillar sig att vi kan köpa vaccin i samma stund som 6 miljarder människor vill ha detta vaccin? Nej glöm det. Norge kan köpa eftersom de har sina oljemiljarder, USA gör väl som vanligt och hotar med krig.

Men om en pandemi drabbar Sverige så kommer rikets ledning att få det näst intill

verkningslösa Tamiflu. För detta preparat har man köpt in för ett antal miljoner. Att dess medicinska effekt förnekas av en enig forskarkår spelar mindre roll. Det är i alla fall billigare än att se till att vi har en egen produktionskapacitet av vaccin..

Då folk förstår hur mycket regeringen struntar i den här frågan så räcker det inte bara med minus 34% för (s)..


16 svar till “Varför skiter Persson i fågelinfluensan?”

 1. Men om det nu blir den katastrof som spanska sjukan blev, så är det väl bara bra. Det finns ju alldeles för mycket folk i Europa i alla fall, alldeles för många gamla och dyra typer och arbetslösa, som de arbetande sliter häcken av sig för att försörja.
  Det skulle lösa en massa problem med en gitantisk epidemi som dödade av några miljoner i Europa – eller?

 2. Varför skall vi vara rädda för denna fågelinfluensa.. den har dödat 100 pers totalt .. i tätbefolkade områden med sämre sanitära och ekonomiska förhållanden än i Sverige och västvärlden?

  Svält, uttorkning, .. ja, t.o.m. vanlig förkylning dödar fler än så dagligen.

 3. Vi ska vara hälsosamt rädda eftersom alla är överens om att det är troligt att denna variant kommer att mutera och blanda gener med andra virus. Då får vi en luftburen smitta som kan komma att slå långt värre än spanska sjukan. WHO har gått ut i åtskilliga varningar för just detta. Forskare anser att det är mycket troligt. Därför ska vi vara rädda. Den har redan smittat fågel-människa och det finns ett par dokumenterade människa-människa. Byter den gener med ett ”vanligt” influensavirus kan det döda 500 000 – 1 miljon landsmän till oss, t.ex.

 4. Rädda skall vi inte vara men vi skall ha respekt för den. Fågelinfluensan är idag som tur är inte ett särskilt smittsamt virus för oss människor men farhågorna som forskarna har är att en ny variant kan komma utvecklas som är betydligt mer smittsam för oss människor.

  Då dödligheten verkar ligga någonstans strax under 50% för de personer som nu fått viruset (oftast de som lever i nära kontakt med fjäderfä eller äter infekterade produkter) åtminstone i de länder där man rapporterat från hitills så tycker jag att man skall ha en hälsosam respekt för viruset och det är våran regerings skyldighet att fundera över konsekvenserna av en epidemi och vad man kan göra för att undvika/mildra konsekvenserna av en sådan.

 5. yabosid skrev:
  ”Varför skall vi vara rädda för denna fågelinfluensa.. den har dödat 100 pers totalt .. i tätbefolkade områden med sämre sanitära och ekonomiska förhållanden än i Sverige och västvärlden?”

  Jag undrar också varför detta oroar så. Det finns väl kanske också anledning att undra varför du hävdar att ”om det är den varianten som smittar människor, men det inser väl alla ändå att det är”. Nu erkänner jag gärna att detta är ett område där jag helt saknar kunskaper och därför är mycket intresserad av mer sådan på området.

 6. Jag är lika rädd för fågelinfluensan som jag är rädd för terrorattacker mot sverige, för akrylamid, för aspartam, för mördarbin, för supermyggor ja, alla superchock företeelser som vår hjärndöda press vill skrämma slag på oss med.

  Tycker du skall fokusera på det du skrev inledande, .. det väntade sveket från plastduvan Sharon. Det lär påverka oss mer än fågelinfluensan.

 7. För ovanlighetens skull är det inte bara vår hjärndöda press som skräms. Det finns åtskilliga länkar om du söker bakåt bara i denna blogg. Det är WHO som uppmanat alla regeringar att ta detta på största allvar.

  http://www.smittskyddsinstitutet.se/SMItemplates/Article____3560.aspx

  http://www.who.int/csr/don/2004_01_15/en/

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=227238&previousRenderType=1

  http://www.jinge.se/?p=1258

  Man kan oxo konstatera att Jans Wigzell, forskare och chef för smittskyddsinstitutet redan köpt upp ett lager av antivirala mediciner åt både sig själv och sin familj. Stor nyhet i februari. Han säger: ”För enligt Wigzell är det inte om epidemin kommer utan när den kommer”.

  Något som han givetvis fick på skallen för. Men han tog ändå inte tillbaka sitt yttrande.

  Fågelinfluensan är inte en anka, om uttrycket tillåts..

  Läs om Wigzell http://www.jinge.se/?p=606

 8. Läste just den Finska Helsinginsanomat och där sas det att det rör sig om den _ofarliga_varianten av virus som dessutom har hittats redan på 70:talet.Så det måste vara betydligt ”dödligare” med dom Svenska Fästingarna tex.

 9. Jag har läst biomedicin och kan en hel del om sådant här med infektionssjukdomar och jag kan intyga att det verkligen är så som Jinge säger. Detta med fågelinfluensan är ingen lek. I dagsläget är det endast ett influensavirus som smittar från fågel till fågel och kan även smitta från fågel till människa, i detta stadium utgör viruset ingen fara. Faran är om viruset när det infekterat en människa tar upp gener från ett mänskligt influensavirus, då sker en korsning och viruset kan få egenskapen att smitta från människa till människa. Sker detta så finns risken att vi har ett extremt dödligt virus som samtidigt är lika smittsamt som ett influensavirus. Det bästa scenariot om en sådan korsning sker är att det blir som någon av pandemierna som uppstått under 1900-talet, det värsta scenariot är att 30-40% av jordens befolkning dör.

  Som jag sa, detta är en verklig risk som alla forskare håller med om. Saken är att de flesta journalister, politiker och vanligt folk inte har förstått hur allvarligt detta kan bli, anledningen att de av makthavarna som förstår inte gör något är nog att det är extremt kostsamt att skydda ett helt lands befolkning genom att skapa vaccin och istället så hoppas man att inget händer och sitter still i båten.

  Forskarna och lärarna som vi har på KI vet vad de snackar om, vid tex akrylamid-hysterin så sa våra lärare att detta bara var nonsens, vad gäller fågelinfluensan så sa alla att det verkligen är allvarligt. Anledningen till att det där med akrylamid var nonsens enligt våra lärare var att möss inte är lika tåliga mot sådant som bildas vid stekning och grillning av mat eftersom möss inte äter lagad mat, människan har ätit lagad mat i mer än 200.000 år och har till viss del anpassats till detta och är därför mycket tåligare. Detta var främsta anledningen men sedan hade våra lärare andra synpunkter på akrylamid-larmet, som exempel ansåg de också att doserna som mössen fick var långt högre än vi någonsin utsätts för osv osv.

  Anledningen till att fågelinfluensan kan bli så riskabel för människan om den korsas med mänskligt influensa är att människans immunförsvar är helt skyddslöst mot ett sådant virus. Anledningen är att alla influensavirus genom alla tider har kommit från fågel via grisar och sedan till männsiska, detta har det mänskliga immunförsvaret anpassat sig för. Det som riskerar att ske nu är att ett influensavirus går direkt från fågel till människa, dvs något helt nytt. Detta kan bli helt förödande.

  Som sagt, detta är en risk. Politikerna och makthavarna spelar nu tärning om vår framtid. Man hoppas att det inte skall hända något trots att riken för en korsning för eller senare sker är tämligen säkert. Det som inte är säkert är hur dödligt viruset blir men risken är att det blir det värsta som drabbat mänskligheten.

 10. Tobias: ”Som sagt, detta är en risk. Politikerna och makthavarna spelar nu tärning om vår framtid. Man hoppas att det inte skall hända något trots att riken för en korsning för eller senare sker är tämligen säkert. Det som inte är säkert är hur dödligt viruset blir men risken är att det blir det värsta som drabbat mänskligheten.”

  Jepp. Peter och Yabosid för vi hoppas läser det där. Man kan ju oxo trycka på att OM det korsar sig med ett vanligt flunsavirus så kan det oxo bli helt harmlöst. En tredagarsflunsa som inte ens gamlingar dör av. Samtidigt är det lite som att hoppas på en mindre tipsvinst..

  Det vi skulle behöva göra nu är att se till att skapa förutsättningar för vaccinframställning i industriell skala i landet, samtidigt som vi avsätter slantar till forskning och forskningssamarbete.

  Men allt det där kostar pengar, men det borde man satsa stenhårt på i.s.f. att köpa upp antivirala mediciner typ Tamiflu. Man kan givetvis göra båda sakerna, det är väl det bästa.

  Sedan kan man ju se en satsning på vaccinfabrik som en investering i folkhälsan. Det var någon (tjej?) som ifrågasatte hur det ser ut med respiratorresurser i landet. Hur många respiratorer finns t.ex. inom sjukvården i Stockholm? 100? 400? Jag har inte en aaaning, men jag vet att om Wigzells funderingar slår in så kan vi komma att behöva
  50 000 rspiratorer..

 11. 50.000 respiratorer!? Vi kan inte lägga hela vårt BNP på respiratorer, sedan kanske det visar sig att de inte hjälper vid just den typ av epidemi som uppstår. Vi kan inte huvudlöst satsa miljarder på att ta fram ett vaccin mot en typ av influensa, som sedan visar sig vara verkningslöst. Vi kanske tar fram ett vaccin mot den typ av influensa som ännu inte varit något problem, som går från fågel till människa, sedan visar det sig att det i alla fall blir en ”spanska sjukan”virus som slår till, ett virus som muterat mellan gris och gås. En god regel, tänk först, handla sedan, ibland finns det ingen tid att ta fram skyddsmedel, tråkigt, svenska socialstyrelsen kan inte skydda oss mot allting, det finns inga garantier för någonting, det är när tonåringar får den insikten de brukar bli deprimerade ett tag, sedan glömmer vi det. Ta tsunamikatastrofen, svenska regeringen fick allvarlig kritik, kanske dekvis befogfad, men vi kan ALDRIG skydda oss mot allting. Vi nhar haft en oerhörd tur under 1900-talet när det gäller katastrofer, vi kan helt enkelt inte begära samma tur när det gäller nästa århundrade. Jag brukar undra hur Europa skulle sett ut om inte pesten tagit död på över en tredjedel av europas befolkning i mitten på 1300-talet, det lär vi aldrig få veta.

 12. Som vanligt har du kognitiva problem Robert.. Vi ska givetvis inte ta fram ett vaccin innan vi vet att det fungerar. För att veta det så behöver den mutering man befarar vara genomförd, och efter det tar det kanske ett halvår innan man har fått fram ett fungerande. Och vore det bra om vi hade förmåga att producera vaccinet själva.

  Jag har svårt att förstå hur faan du kan inbilla dig att jag anser att vi ska tillverka vaccin utan att veta om det fungerar. Det verkar så urbota korkat att inte ens en Sverigedemokrat borde kunna missuppfatta så totalt..

 13. Robsten! Var skriver någon att vi ska köpa in 50000 respiratorer? Var skriver någon att vi ska göra ett vaccin som inte fungerar? Bör du inte läsa först innan du kommenterar? :-) :-) :-)

 14. Anledningen att Göran Persson inte pratar om fågelinfluensan är nog att han inte vill ljuga med allt det kan föra med sig. Å andra sidan ifall han säger sanningen orsakar det panik i samhället så det kan han inte heller göra! Alltså säger han inget alls!